ΔΙΕΘΝΕΣ
17/06/2021 14:57 EEST

Ψάξτε στις ΗΠΑ για την προέλευση του κορονοϊού λέει η Κίνα

Η έρευνα για την προέλευση της COVID-19 θα πρέπει να στραφεί στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εξέχοντα Κινέζο επιδημιολόγο.

Handout . via via REUTERS

Ανώτερος επιδημιολόγος της Κίνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα στην επόμενη φάση των ερευνών για την προέλευση του COVID-19, μετά και τη μελέτη που έδειξε ότι η ασθένεια θα μπορούσε να κυκλοφορεί εκεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, έδειξε ότι τουλάχιστον 7 άνθρωποι σε 5 αμερικανικές πολιτείες είχαν προσβληθεί από SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19, εβδομάδες πριν οι ΗΠΑ αναφέρουν τα πρώτα τους επίσημα κρούσματα.

Μια κοινή μελέτη της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο ανέφερε ότι ο COVID-19 προέρχεται πιθανότατα από το εμπόριο άγριων ζώων της χώρας και ότι ο νέος κορονοϊός πέρασε στους ανθρώπους από νυχτερίδες μέσω ενός άλλου ενδιάμεσου είδους.

Όμως το Πεκίνο υποστηρίζει τη θεωρία ότι ο COVID-19 εισήλθε στην Κίνα από το εξωτερικό μέσω κατεψυγμένων τροφίμων που είχαν μολυνθεί, ενώ αριθμός ξένων πολιτικών ζητεί να γίνουν περισσότερες έρευνες για το ενδεχόμενο να διέρρευσε από εργαστήριο.

Ο Ζενγκ Γκουάνγκ, επικεφαλής επιδημιολόγος του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, δήλωσε στην κρατική εφημερίδα Global Times ότι η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες καθυστέρησαν στην διεξαγωγή τεστ στους ανθρώπους στα πρώτα στάδια του ξεσπάσματος της επιδημίας του νέου κορονοϊού και στις οποίες έχουν επίσης την έδρα τους πολλά βιολογικά εργαστήρια.

Βιολογικά όπλα

«Όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα βιολογικά όπλα που έχει η χώρα θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες, Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιζιάν δήλωσε ότι τώρα είναι ”προφανές” πως το ξέσπασμα της COVID-19 είχε ”πολλαπλές προελεύσεις” και ότι άλλες χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η προέλευση της πανδημίας αποτελεί πηγή πολιτικών εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πρόσφατα να επικεντρώνεται στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν (WIV), το οποίο βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη όπου πρωτοεντοπίστηκε το ξέσπασμα της επιδημίας στα τέλη του 2019.

Η Κίνα έχει επικριθεί για έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά την αποκάλυψη στοιχείων για τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού, όπως και των ιών που μελετούνταν στο WIV.

Έκθεση από εθνικό εργαστήριο της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι εύλογο πως ο ιός θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει από το εργαστήριο της Ουχάν, έγραψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Προηγούμενη μελέτη είχε εγείρει την πιθανότητα ο SARS-CoV-2 να κυκλοφορούσε στην Ευρώπη ήδη τον Σεπτέμβριο, αλλά ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν προήλθε από την Κίνα, όπου έχουν βρεθεί πολλοί κορονοϊοί τύπου SARS στην φύση.