Ψήφισμα κατά της ακροδεξιάς από το δημοτικό συμβούλιο της Δρέσδης

Μεταξύ των προτάσεών είναι η ανάπτυξη της πολιτιστικής και πολιτικής εκπαίδευσης.
Fabrizio Bensch / Reuters

Η πόλη της Δρέσδης, ανακηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Ναζιστικού- ακροδεξιού ρεύματος που κυριαρχεί στην πρωτεύουσα της Σαξονίας.

Το ψήφισμα έκανε λόγο για «Αντιδημοκρατικές, μισάνθρωπες και ακροδεξιές συμπεριφορές, μαζί με βίαιες ενέργειες, λαμβάνουν χώρα όλο και περισσότερο».

Η απόφαση σχετίζεται με τα περιστατικά βίας των τελευταίων ετών, όπως ο βομβαρδισμός τζαμιού από ακροδεξιό εξτρεμιστή, το 2016, η δολοφονία του πολιτικού, Βάλτερ Λούμπκε, ο οποίος, τον Ιούνιο, πυροβολήθηκε εξ αποστάσεως, από άνδρα που ανήκει στον ακροδεξιό εξτρεμιστικό χώρο, ενώ και στην επίθεση που έγινε στην συναγωγή στην Χάλε, την μεγαλύτερη πόλη της Σαξονίας - Ανχαλτ.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως η Δρέσδη, είναι η περιοχή στην οποία εδρεύει η εθνικιστική, αντιισλαμική και αντιμεταναστευτική οργάνωση Pegida (Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στην Ισλαμοποίηση της Δύσης),με συνεχείς πορείες και διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.

«Εχουμε σοβαρό πρόβλημα με το θέμα του ναζισμού στην Δρέσδη και πρέπει κάτι να κάνουμε γι′ αυτό. Η πολιτική η ίδια πρέπει να το εξοστρακίσει, λέγοντα πως Οχι, αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος που εμπνεύστηκε το ψήφισμα, Μαξ Ασενμπαχ.

Το ψήφισμα, με τίτλο «Nazinotstand», ψηφίστηκε με 39 ψήφους υπέρ και 29 κατά, με την υποστήριξη των μελών του αριστερού κόμματος, Die Linke, του Κόμματος των Πρασίνων, των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, των Ελεύθερων Δημοκρατών και ενός σατιρικού κόμματος γνωστού απλού ως The Party.

Καταψηφίστηκε από το κεντροδεξιό κόμμα CDU, της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και το κόμμα των Εναλλακτικών, AfD.

Μεταξύ των προτάσεών του ψηφίσματος, είναι η ανάπτυξη της πολιτιστικής και πολιτικής εκπαίδευσης και η αυξημένη υποστήριξη των φτωχών οικογενειών και των θυμάτων της βίας της ακροδεξιάς.

Παράλληλα κάνει λόγο για «την προστασία των μειονοτήτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και για δράση «ενάντια στα αίτια και τις συνέπειες του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και του εξτρεμισμού».

Πηγή: Independent

Δημοφιλή