ΔΙΕΘΝΕΣ
06/03/2019 14:17 EET | Updated 06/03/2019 15:06 EET

«Rape Day»: Σάλος για το βιντεοπαιχνίδι με βιασμούς και δολοφονίες

Ανάλογες αντιδράσεις έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν μετά την κυκλοφορία video games που επικροτούσαν τη βία.

Rape Day/Steam

Το «Rape Day» είναι ένα βιντεοπαιχνίδι μέσω του οποίου ο παίκτης μπορεί να βιάσει και να δολοφονήσει γυναίκες μέσα σε έναν κόσμο που έχει κατακλυστεί από ζόμπι. Ναι, καλά διαβάσατε, πρόκειται για ένα -κατά γενική ομολογία- φρικιαστικό παιχνίδι που προτρέπει όσους το δοκιμάσουν να σκοτώσουν τα θύματά τους και να κινηθούν μέσα στην παρανομία προκειμένου να αναδειχθούν στους πιο επικίνδυνους βιαστές της πόλης.

Το βιντεοπαιχνίδι βρίσκεται ήδη στην πλατφόρμα του Steam, θα τεθεί όμως σε κυκλοφορία τον Απρίλιο. Τα στιγμιότυπα από το τρέιλερ που διατίθεται παρουσιάζουν άνδρες να βιάζουν γυναίκες τις οποίες απειλούν με τη χρήση όπλων και να επιτίθενται με όλη τους τη μανία στα υποψήφια θύματά τους.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν κάποιο λογαριασμό στην πλατφόρμα δεν μπορούν να δουν τα screenshots του παιχνιδιού, ενώ η ηλικία είναι βασικό προαπαιτούμενο για να παίξει κάποιος το «Rape Day». Οι δημιουργοί του αναφέρουν πως το παιχνίδι περιλαμβάνει σκηνές μη συναινετικού σεξ, σεξουαλικής παρενόχλησης, νεκροφιλίας και αιμομιξίας.

Rape Day/Steam

Η δημιουργία του video game έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει πλήθος  αντιδράσεων και σχολίων με πολλούς από τους χρήστες του Steam να ζητούν την απόσυρση του και να κατηγορούν τη Valve -την ιδιοκτήτρια της πλατφόρμας- για υποκρισία, καλώντας την να πάρει θέση άμεσα.

Να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα του Steam διατίθενται δεκάδες αντίστοιχα παιχνίδια με σεξουαλικό περιεχόμενο και άκρως σκληρές εικόνες. Το συγκεκριμένο είδος είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους Ιάπωνες προγραμματιστές που χρησιμοποιούν κατά κόρον ανάλογα σενάρια προκειμένου να δημιουργήσουν πολυεπίπεδες ιστορίες που θα προσελκύσουν κόσμο στα παιχνίδια προσομοίωσης.

Χαρακτηριστικό είναι πως παρόμοιες αντιδράσεις είχαν προκληθεί και μετά την κυκλοφορία του διαδικτυακού παιχνιδιού «Active shooter» αφού οι επικριτές του το συνέδεσαν με την επίθεση στο Λύκειο του Πάρκλαντ που σημειώθηκε την περασμένη χρονιά. Η πλατφόρμα στην περίπτωση αυτή απέσυρε τελικά το παιχνίδι πριν κυκλοφορήσει, ωστόσο σε δήλωσή που κοινοποίησε ανέφερε πως τα video games που θεωρούνται προβληματικά θα εξετάζονται κατά περίπτωση για να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Rape Day/Steam

Η εταιρεία Desk Plant που ανέπτυξε το «Rape Day» γράφει στην ιστοσελίδα της πως πρόκειται για μια “σκοτεινή” κωμωδία φαντασίωσης και δύναμης. Την ίδια ώρα, συγκρίνει το βιντεοπαιχνίδι με άλλα που σημείωσαν τεράστια επιτυχία όπως το «Grand Theft Auto» και το «Hitman», που υμνούν τη βία σε όλες της τις εκφάνσεις. Μάλιστα -απαντώντας στους επικριτές της- κοινοποιεί στην ιστοσελίδα της μια έρευνα με βάση τα συμπεράσματα της οποίας δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη βία των βιντεοπαιχνιδιών και στη βίαιη συμπεριφορά που κάποιος υιοθετεί στην πραγματική ζωή.

Rape Day/Steam

Αυτή την ώρα περισσότεροι από 2.000 χρήστες της πλατφόρμας συζητούν μέσω του Steam Community Hub για τη λογοκρισία, την ελευθερία του λόγου και τη συνολική νομιμότητα του παιχνιδιού. Με δεδομένα αυτά, έχει ξεκινήσει και μια ολόκληρη συζήτηση σχετικά με τα παιχνίδια που θα πρέπει να απαγορεύονται και να μην κυκλοφορούν τελικά στο διαδίκτυο.

Rape Day/Steam

(Με πληροφορίες από Business Insider, Fortune)