ΔΙΕΘΝΕΣ
10/12/2018 08:35 EET | Updated 10/12/2018 09:12 EET

Ρεκόρ παραγωγής και πώλησης όπλων από τη Ρωσία. Στην κορυφή της βιομηχανίας ρωσικές εταιρίες

wagnerm25 via Getty Images

Η Ρωσία κατέλαβε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην κατάταξη των χωρών βάσει της παραγωγής όπλων το 2017, υπολειπόμενη μόνο των ΗΠΑ και κερδίζοντας τη θέση αυτή από τη Μεγάλη Βρετανία που την κατείχε για μια 15ετια, όπως προκύπτει από την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

«Οι ρωσικές εταιρίες (όπλων) γνώρισαν μια σημαντική ανάπτυξη των πωλήσεών τους από το 2011», επισημαίνει ο ερευνητής Σίμον Βέζεμαν σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Στη ρωσική βιομηχανία όπλων αντιστοιχούσε το 9,5% των πωλήσεων των εκατό μεγαλύτερων εταιρειών όπλων του κόσμου το 2017, ή τζίρος 37,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων (33 δισεκ. ευρώ), ποσό αυξημένο κατά 8,5% συγκρινόμενο με το 2016, σύμφωνα με την έκθεση.

«Αυτό συμμορφώνεται προς την αύξηση των δαπανών της Ρωσίας για την αγορά όπλων με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των ένοπλων δυνάμεών της», εξηγεί ο ερευνητής.

 Τον Σεπτέμβριο, η χώρα αυτή διεξήγαγε εξάλλου τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στην ιστορία της στην Άπω Ανατολή, τα οποία κατήγγειλε το NATO κάνοντας λόγο περί εξάσκησης για μια «σύρραξη μεγάλης κλίμακας».

 

 

10 ρωσικές εταιρείες στην κορυφαία εκατοντάδα 

Τη δεύτερη θέση αυτής της κατάταξης καταλάμβανε από το 2002 το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο πλέον υποχώρησε στην τρίτη θέση (9% της παγκόσμιας παραγωγής). Η Γαλλία διατηρεί την τέταρτη (5,3%), ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν στην πρώτη με τεράστια διαφορά.

Οι αμερικανικές εταιρείες αντιπροσώπευαν το 57% του συνόλου των πωλήσεων το 2017, με 42 εταιρείες στην κορυφαία εκατοντάδα της κατάταξης και αθροιστικό κύκλο εργασιών 226,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι αμερικανικές εταιρείες ωφελούνται άμεσα λόγω της μόνιμης ζήτησης όπλων από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας», εξηγεί η Οντ Φλεράν, διευθύντρια του προγράμματος ερευνών για τους εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές δαπάνες στο SIPRI.

Μακράν πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη των βιομηχανιών όπλων είναι η αμερικανική Lockheed Martin (έσοδα 44,9 δισεκ. δολαρίων), ενώ η ρωσική Almaz-Anteï, η ρωσική εταιρεία που καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση στην κατάταξη (10η), είχε τζίρο 8,6 δισεκ. δολαρίων (+17% σε σύγκριση με το 2016). Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ρωσική εταιρεία καταλαμβάνει θέση στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων βιομηχανιών όπλων του κόσμου.

Άλλοι εννέα ρωσικοί όμιλοι φιγουράρουν επίσης στην κορυφαία εκατοντάδα των μεγαλύτερων βιομηχανιών όπλων του κόσμου.

Το SIPRI υπογραμμίζει ακόμη ότι οι πωλήσεις των τουρκικών εταιρειών όπλων αυξήθηκαν αλματωδώς, αντανακλώντας τις «φιλοδοξίες της Άγκυρας να αναπτύξει την οπλική της βιομηχανία για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για όπλα και για να γίνει λιγότερο εξαρτημένη από τους ξένους προμηθευτές», σύμφωνα με άλλον έναν ερευνητή του Ινστιτούτου, τον Πίτερ Βέζεμαν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η έκθεση δεν συμπεριλαμβάνει στοιχεία για την Κίνα, για την οποία δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, αναφέρει το SIPRI.

Sponsored Post