Ρεπορτάζ Huffpost: «Κλείδωσαν» ημερομηνίες μέσα στο Μάρτιο - Ανοίγουν σχολεία και λιανεμπόριο

«Ναι» στο άνοιγμα σε δύο εβδομάδες από σήμερα ψήφισαν οι λοιμωξιολόγοι. Υπό δύο προϋποθέσεις για το λιανεμπόριο.
16 Νοεμβρίου 2020. Μία δασκάλα σε άδεια τάξη νηπιαγωγείου εν μέσω lockdown στην Αθήνα.
16 Νοεμβρίου 2020. Μία δασκάλα σε άδεια τάξη νηπιαγωγείου εν μέσω lockdown στην Αθήνα.
Photo by Milos Bicanski/Getty Images

Δύο εβδομάδες ακόμα lockdown για τα σχολεία ψήφισε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες της Huffpost, παρατείνοντας την εφαρμογή των μέτρων για τον κορονοϊό. Αυτό θα επεκταθεί σε ολόκληρη την Επικράτεια. Δηλαδή, περιλαμβάνει και τα σχολεία σε περιοχές που δεν είναι «κόκκινες».

Ταυτόχρονα, όμως, ορίστηκε ως πιθανή ημερομηνία επαναλειτουργίας των σχολείων η Δευτέρα 29 Μαρτίου.

Είναι προφανές ότι εως τότε θα παρακολουθούνται και θα μελετώνται τα επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αποδίδει επαρκώς το lockdown στην κατεύθυνση της μείωσης των νέων κρουσμάτων και της ανακούφισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ΜΕΘ από την ασφυκτική πίεση.

Άνοιγμα λιανεμπορίου με δύο όρους

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, έπειτα από αναλυτική και έντονη συζήτηση για πολλές παραμέτρους που έθεσαν οι επιστήμονες, έπειτα από ψηφοφορία κατέληξε παράλληλα στην απόφαση να δώσει την έγκρισή της για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου σε δέκα ημέρες από σήμερα, την Δευτέρα 22 Μαρτίου (και πάλι με την υπόθεση εργασίας ότι θα μειωθούν εως τότε τα κρούσματα).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προβλέπονται ωστόσο δύο προϋποθέσεις στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων από την συγκεκριμένη ημερομηνία:

- η διαδικασία του click away

- ειδικό μήνυμα SMS, μέσα από την πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί

Σύμφωνα με πληροφορίες της Huffpost, στη συνεδρίαση συμμετείχε και εκπρόσωπος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, από τον οποίο εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για το παρατεταμένο κλείσιμο της αγοράς (με κάποιους κλάδους να είναι κλειστοί επί πολλούς μήνες), γεγονός που δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο στους ίδιους τους επαγγελματίες, αλλά και στα δημόσια ταμεία.

Δημοφιλή