ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/03/2021 12:37 EET

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Ανησυχίες για τα έσοδα και πρώτες σκέψεις για το άνοιγμα της εστίασης

Τι αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece.

EUROKINISSI

Με αρκετά θέματα στο τραπέζι συνεδριάζει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα, προκειμένου να κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. 

Πληροφορίες της HuffPost αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση συμμετείχε και εκπρόσωπος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, από τον οποίο εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για το παρατεταμένο κλείσιμο της αγορά (με κάποιους κλάδους να είναι κλειστοί για πολλούς μήνες), γεγονός που δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο στους ίδιους τους επαγγελματίες αλλά και στα δημόσια ταμεία. 

Ένας από αυτούς τους κλάδους είναι και αυτός της εστίασης, που παραμένει κλειστός από τις 7 Νοεμβρίου, όταν επιβλήθηκε στη χώρα μας το δεύτερο καθολικό lockdown.  

Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, κατατέθηκαν στην Επιτροπή και οι πρώτες σκέψεις για τον τρόπο που θα μπορούσε να ανοίξει η εστίαση, ώστε να μην επιβάρυνε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.  

Επίσης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου για την λειτουργία της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας και τον τρόπο που λαμβάνει αποφάσεις το τελευταίο διάστημα, η ίδια θέλησε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι τα λόγια της παραποιήθηκαν. Υπενθυμίζουμε ότι η κ. Κοτανίδου είχε αναφέρει ότι «η επιτροπή ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο κάπου στην μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες με πολλές συζητήσεις και πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και στην λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων». 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, λέγοντας ότι μια Επιτροπή που μετρά 30-40 μέλη και αποτελείται μόνο από γιατρούς δεν μπορεί να λειτουργήσει. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες.

Καθαρά Δευτέρα 

Όσο για την Καθαρά Δευτέρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνουν ανοικτά τα πάρκα για να μπορέσει ο κόσμος να πετάξει χαρταετό, με μήνυμα 6 στο 13033. Αυτό σημαίνει ωστόσο ότι θα μπορεί να πάει κάποιος σε πάρκο που βρίσκεται κοντά του, για θα ισχύουν ότι και για τις άλλες μετακινήσεις με κωδικό 6, δηλαδή μετάβαση με ποδήλατο ή με τα πόδια. Επίσης θα ισχύει και  αυστηρή σύσταση για αποφυγή του συνωστισμού, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιώσει ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Παρασκευής κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό.