ΔΙΕΘΝΕΣ
10/05/2019 08:43 EEST | Updated 10/05/2019 18:17 EEST

Reuters: Οι ΗΠΑ θα στείλουν το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln στα Στενά του Ορμούζ αν χρειαστεί

Την ίδια ώρα στο Κατάρ κατέφτασαν αμερικανικά Β-52.

Bud Kinsey/via REUTERS

Ο αντιναύαρχος που διοικεί τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δήλωσε την Πέμπτη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι πληροφορίες που καταδεικνύουν την ύπαρξη απειλής από πλευράς του Ιράν δεν θα τον αποτρέψουν να στείλει αεροπλανοφόρο στα Στενά του Ορμούζ, εάν κρίνει πως είναι απαραίτητο.

Ο αντιναύαρχος Τζιμ Μαλόι, διοικητής του Πέμπτου Στόλου, ο οποίος σταθμεύει στο Μπαχρέιν, δεν ξεκαθάρισε αν αυτό σημαίνει πως θα διατάξει τη δύναμη κρούσης του USS Abraham Lincoln να πλεύσει προς αυτή την περιοχή στρατηγικής σημασίας, από την οποία περνάει το ένα πέμπτο του πετρελαίου που καταναλώνεται παγκοσμίως σε ετήσια βάση.

Το Λίνκολν και η ομάδα των σκαφών συνοδείας του πέρασε από τη Διώρυγα του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα χθες Πέμπτη, που σημαίνει ότι πλέον τελεί υπό τις διαταγές του Μαλόι.

«Αν χρειάζεται να το φέρω στα Στενά θα το κάνω», είπε ο Μαλόι τηλεφωνικά στο πρακτορείο. «Δεν έχω περιορισμούς ούτε αμφισβητήσεις, αν θέλω να το στείλω οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον δεν σταματά να ανεβαίνει αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

Η αμερικανική διπλωματία διεμήνυσε εκ νέου ότι οποιαδήποτε «επίθεση» από το Ιράν ή τους συμμάχους του εναντίον αμερικανικών συμφερόντων ή αμερικανών πολιτών θα αντιμετωπιστεί με «άμεσο και αποτελεσματικό» τρόπο.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τιμ Κέιν δήλωσε ότι ανησυχεί πως «η κυβέρνηση Τραμπ μας οδηγεί προς έναν αχρείαστο πόλεμο».

Αναφέρεται στο μεταξύ πως σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, στο Κατάρ προσγειώθηκαν αμερικανικά Β-52 που έστειλε ο Λευκός Οίκος. Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά ειδικότερα έφτασαν στην αμερικανική βάση του Κατάρ, προκειμένου να είναι έτοιμα για μια απάντηση σε τυχόν απειλή από το Ιράν. Άλλα βομβαρδιστικά έφτασαν σε προορισμό που δεν έγινε γνωστός.

Τραμπ: Έχουμε πληροφορίες που δεν θέλετε να μάθετε

Ο Αμερικανός πρόεδρος την ίδια ώρα κάλεσε την κυβέρνηση του Ιράν να μιλήσει απευθείας με τον ίδιο ώστε να βρεθεί λύση για τα πυρηνικά της χώρας. «Έχουμε στα χέρια μας πληροφορίες που δεν θέλετε να μάθετε. Ελπίζω να μην συμβεί τίποτα. Το πιο ισχυρό πλοίο του πλανήτη είναι φορτωμένο και δεν θα θέλαμε να το εκμεταλλευτούμε», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Μπορούμε να κάνουμε μια δίκαιη συμφωνία, αλλά δεν θέλουμε να έχουν πυρηνικά όπλα -δεν ζητάμε πολλά. Και εμείς μπορούμε μετά να τους βοηθήσουμε να ανακάμψουν», τόνισε. 

(Mε πληροφορίες από Reuters,New York Times