Ρωσία: Επιστήμονες θέλουν να κλωνοποιήσουν έναν εξαφανισμένο βίσονα, δύσπιστοι οι ειδικοί

Οι ερευνητές πήραν δείγματα από το μαλλί, το δέρμα, τα οστά, τους μύες, το λίπος και τα κέρατα του βίσωνα, καθώς και αφαίρεσαν εντελώς τον εγκέφαλο του ζώου.
.
.
Press service of the North-Eastern Federal University

Ερευνητές στη Ρωσία ολοκλήρωσαν πρόσφατα την νεκροψία σε έναν άθικτο εξαφανισμένο βίσονα που ανακαλύφθηκε κάτω από τον μόνιμο πάγο της Σιβηρίας. Οι ιστοί που ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια της νεκροψίας είναι τόσο καλά διατηρημένοι, που η ομάδα πιστεύει ο νεκρός βίσονας θα μπορούσε να κλωνοποιηθεί.

Αλλά ένας ειδικός είπε στο Live Science ότι κάτι τέτοιο είναι μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μακρινό μέλλον.

Το μουμιοποιημένο πλάσμα, το οποίο ανήκει σε ένα άγνωστο είδος εξαφανισμένου βίσωνα, ανακαλύφθηκε στην τοποθεσία Κχαστάγκ στην περιοχή Βερκχογιάνσκ της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2022 και δωρήθηκε στο Εργαστήριο Μουσείου Μαμούθ του North-Eastern Federal University (NEFU) στο Γιακούτσκ.

Από τις έρευνες προέκυψε ότι ο βίσονας ήταν ανήλικος αγνώστου φύλου ηλικίας από 1 έως 2 ετών όταν πέθανε. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη πότε έζησε ο βίσονας, αλλά παρόμοια δείγματα που βρέθηκαν το 2009 και το 2010 χρονολογούνται μεταξύ 8.000 και 9.000 ετών, έγραψαν οι ερευνητές του NEFU σε μια ανακοίνωσή τους.

.
.
Press service of the North-Eastern Federal University

Κατά τη διάρκεια της νεκροψίας, οι ερευνητές πήραν δείγματα από το μαλλί, το δέρμα, τα οστά, τους μύες, το λίπος και τα κέρατα του βίσωνα, καθώς και αφαίρεσαν εντελώς τον εγκέφαλο του ζώου. Οι ιστοί είναι τόσο καλά διατηρημένοι που υπάρχει ελπίδα ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναζωογόνηση του εξαφανισμένου είδους.

«Εργαζόμαστε με ένα μοναδικό εύρημα που θα μπορούσε να κλωνοποιηθεί στο μέλλον», δήλωσε στη δήλωση ο Χάνγκ Γόου Σάκ, ειδικός στην κλωνοποίηση και συνεργάτης του NEFU. (Ο Χάνγκ απολύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ Εθνικό Πανεπιστήμιο στη Νότια Κορέα το 2006 και απέφυγε τη φυλάκιση μετά από πλαστά αποτελέσματα και παραβίαση κανόνων βιοηθικής ενώ προσπαθούσε να κλωνοποιήσει εμβρυϊκά ανθρώπινα βλαστοκύτταρα.)

.
.
Press service of the North-Eastern Federal University
.
.
Press service of the North-Eastern Federal University

Οι ερευνητές θέλουν να επιστρέψουν εκεί όπου βρέθηκε ο βίσονας για να αναζητήσουν άλλα δείγματα που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να αναβιώσουν αυτό το χαμένο είδος. Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι ο αρχαίος βίσονας μπορεί να κλωνοποιηθεί.

.
.
Press service of the North-Eastern Federal University

«Κατά την άποψή μου, δεν θα είναι δυνατό να κλωνοποιηθούν εξαφανισμένα ζώα από ιστούς όπως αυτός», είπε στο Live Science ο Λοβ Ντάλεν, παλαιογενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στη Σουηδία που δεν συμμετείχε στη νεκροψία. Αν και οι ιστοί είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένοι, το DNA τους είναι πιθανό να είναι πολύ κατεστραμένο για να κλωνοποιηθεί, πρόσθεσε.

.
.
Press service of the North-Eastern Federal University

«Για να καταστεί δυνατή η κλωνοποίηση, χρειάζεται να βρει κανείς ανέπαφα χρωμοσώματα, αλλά αυτό που βλέπουμε ακόμη και στα καλύτερα δείγματα είναι ότι κάθε χρωμόσωμα κατακερματίζεται σε εκατομμύρια κομμάτια», είπε ο Ντάλεν.

Ωστόσο, μπορεί να είναι δυνατή η αλληλουχία της πλειοψηφίας του γονιδιώματος του βίσωνα, το οποίο θα μπορούσε να συνδυαστεί με DNA από άλλα δείγματα του εξαφανισμένου είδους καθώς και με ζωντανούς βίσωνες για να αναζωογονηθεί τελικά το εξαφανισμένο ζώο, πρόσθεσε ο Ντάλεν.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα