Ρωσία: Κυρώσεις και πλαφόν στο πετρέλαιο εκτόξευσαν το έλλειμμα στα 25 δισ. δολάρια το 2023

Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν 46,4% χαμηλότερα τον Ιανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2022.
Olga Rolenko via Getty Images

Οι σκληρές κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα του, φαίνεται ότι αποδίδουν καθώς το έλλειμμα της Ρωσίας έφτασε τον Ιανουάριο του 2023 στα 24,78 δισ. δολάρια.

Το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος προέρχεται από την πτώση των ενεργειακών εσόδων και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, που δημοσίευσαν στοιχεία από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν 46,4% χαμηλότερα, στα 426 δισεκατομμύρια ρούβλια, τον Ιανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2022.

Χαμηλότερα ήταν και τα έσοδα εκτός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατά 28% στα 981 δισεκατομμύρια ρούβλια, που αποδίδονται στις χαμηλότερες εγχώριες εισπράξεις ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.

Συνολικά, τα έσοδα του προϋπολογισμού τον πρώτο μήνα του 2023 μειώθηκαν κατά 35,1%, ενώ οι δαπάνες, κυρίως στρατιωτικές, ήταν 58,7% υψηλότερες τον Ιανουάριο του 2023, στα 3,12 τρισεκατομμύρια ρούβλια, περισσότερο από το 10% του προγράμματος δαπανών για ολόκληρο το έτος.

Να σημειωθεί, ότι η Δύση έχει επανειλημμένα στοχεύσει με τις κυρώσεις της τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα οποία πέρυσι ανήλθαν στα 11,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια, θεωρώντας τα την βασική πηγή χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.

Μετά το τεράστιο του έλλειμα που καταγράφει στον προϋπολογισμό της η Μόσχα έχει αρχίσει να πουλάει διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα για να το καλύψει.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνβ έχει μάλιστα παραδεχθεί σε δηλώσεις του ότι η επιβολή του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα του θα μπορούσε να διευρύνει ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα στο τέλος του 2023.

Η Ρωσία πληρώνει με χρυσό

Ως συνέπεια των κυρώσεων, η Μόσχα αναγκάστηκε να πουλάει ενέργεια με μεγάλη έκπτωση και, παρόλο που ο προϋπολογισμός του 2023 βασίζεται στην τιμή των «Ουραλίων» στα 70,10 δολάρια το βαρέλι, η μέση τιμή για το κύριο μείγμα της Ρωσίας τον Ιανουάριο ήταν 49,48 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 42% τον Ιανουάριο του 2022.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι μελετά τρόπους για τη μετάβαση σε έναν εναλλακτικό δείκτη τιμών για φορολογικούς σκοπούς, καθώς η τιμή του πετρελαίου «Ουραλίων» γίνεται λιγότερο αντιπροσωπευτική των τιμών εξαγωγής του ρωσικού πετρελαίου.

Το έλλειμμα του Ιανουαρίου ανέρχεται ήδη στο 60% του σχεδίου ολόκληρου του έτους των 2,93 τρισεκατομμυρίων ρούβλια και οι αναλυτές αναμένουν ότι το έλλειμμα θα διευρυνθεί σε περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια ρούβλια εάν διατηρηθούν οι τρέχουσες συνθήκες.

Οι κύριες πηγές κάλυψης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ρωσίας είναι ο εγχώριος δανεισμός, τον οποίο ενίσχυσε απότομα το τελευταίο τρίμηνο του 2022, και το ταμείο συσσωρευμένων ενεργειακών εσόδων της.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο δήλωσε ότι το Εθνικό Ταμείο Πλούτου (NWF) ανήλθε στα 155 δισεκατομμύρια δολάρια, με 38,5 δισεκατομμύρια ρούβλια αξίας κινεζικών γουάν και χρυσού που δαπανήθηκαν τον Ιανουάριο για την κάλυψη του ελλείμματος.

Δημοφιλή