ΔΙΕΘΝΕΣ
20/05/2019 17:40 EEST

Ρωσία: Μαζική παραίτηση δημοσιογράφων μετά από ρεπορτάζ για τις συμμαχίες του Πούτιν

Ειχαν προηγηθεί οι απολύσεις δύο συναδέλφων τους για το επίμαχο δημοσίευμα.

ALEXANDER NEMENOV via Getty Images
ALEXANDER NEMENOV via Getty Images

Ενας ανώτερος συντάκτης και δέκα δημοσιογράφοι της ρωσικής ημερήσιας εφημερίδας Kommersant δήλωσαν τη Δευτέρα ότι παραιτούνται, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση δύο συναδέλφων τους, με αφορμή ένα άρθρο τους σχετικά με έναν πιθανό ανασχηματισμό των στενών συμμάχων του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι παραιτήσεις, που αφορούν ολόκληρο το προσωπικό του πολιτικού ρεπορτάζ της Kommersant, υπογραμμίζουν τις εντάσεις μεταξύ των εκδοτών και του προσωπικού των εφημερίδων, στο στενά ελεγχόμενο τοπίο των μέσων ενημέρωσης της Ρωσίας, το οποίο κυριαρχείται από κρατικές εφημερίδες υπέρ του Κρεμλίνου.

Οι δύο δημοσιογράφοι, Ιβάν Σαφρόνοφ και Μαξίμ Ιβανόφ, δήλωσαν ότι είχαν αναγκάστηκαν να παραιτηθούν αφότου ο εκδοτικός οίκος της Kommersant - που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Αλισέρ Ουσμάνοφ - ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από το επίμαχο άρθρο που συντάχτηκε τον περασμένο μήνα.

Το εν λόγω άρθρο, που δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου, επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Βαλεντίνα Ματβιένκο, Πρόεδρος της Ρωσικής Ανω Βουλής, θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τον Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών SVR, τους ερχόμενους μήνες.

Οι εκπρόσωποι της Ματβιένκο και του Ναρίσκιν διέψευσαν το ρεπορτάζ, που είναι ακόμα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Kommersant, ως «φήμες».

Ο Γκλεμπ Τσερκάσοφ, πολιτικός συντάκτης της Kommersant, δήλωσε ότι μαζί με δέκα συναδέλφους του παραιτήθηκαν σε αλληλεγγύη προς τους Σαφρόνοφ και Ιβανόφ.

«Ο μέτοχος έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις για το προσωπικό, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να μην συμφωνήσουν μαζί τους μόνο με έναν τρόπο - αλλάζοντας τη δουλειά τους», έγραψε ο Τσερκάσοφ στο Facebook.

Πηγή: Reuters