ΔΙΕΘΝΕΣ
05/05/2020 10:42 EEST

Ρωσία: Τρεις υγειονομικοί που είχαν αντιπαρατεθεί με τις αρχές για τον κορονοϊό έπεσαν στο κενό από παράθυρα

Αυτοκτονίες ή ατυχήματα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Anadolu Agency via Getty Images

Τρεις υγειονομικοί στη Ρωσία που είχαν αντιπαρατεθεί με τις υγειονομικές αρχές σχετικά με τους χειρισμούς πάνω στην κρίση του κορονοϊού έπεσαν στο κενό από παράθυρα που βρίσκονταν σε ορόφους οι οποίοι ήταν ψηλά σε κτίρια, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι τοπικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με κάποιες από αυτές τις αναφορές, οι πτώσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο και να είναι σε κρίσιμη κατάσταση ένας τρίτος, ήταν αυτοκτονίες ή ατυχήματα.Αυτό, υπογραμμίζουν οι Times, λαμβάνει χώρα εν μέσω καταστολής από την αστυνομία σε βάρος γιατρών που έχουν δημοσίως επικρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης- ενώ Ρώσοι αντιφρονούντες εδώ και πολύ καιρό συνδέουν μυστηριώδεις πτώσεις από παράθυρα και άλλα ατυχήματα με περιστατικά βίας από πλευράς της κυβέρνησης.

Ο Αλεξάντρ Σουλέποφ, νοσηλευτής σε υπηρεσία άμεσης βοήθειας (ασθενοφόρων) στο Βορονέζ, νότια της Μόσχας, έπεσε το Σάββατο από ένα παράθυρο σε νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για Covid-19, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι. Ο ίδιος και συνάδελφός του είχαν προβεί σε καταγγελίες με βίντεο που κυκλοφόρησαν online για ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού. Επίσης, είπε ότι του απαιτήθηκε να συνεχίσει να δουλεύει αφού βρέθηκε θετικός στον ιό, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Vesti Voronezh.

Ως απάντηση στα βίντεο, η αστυνομία προειδοποίησε τον συνάδελφο του Σουλέποφ για πιθανές κατηγορίες σε βάρος του για διασπορά ψευδών ειδήσεων, ανέφερε η εφημερίδα. Ο Σουλέποφ ανέβασε βίντεο όπου ανακαλούσε τις καταγγελίες.

Στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, η Ελένα Νεπομνιάσαγια, επικεφαλής γιατρός σε νοσοκομείο, έπεσε από παράθυρο στις 26 Απριλίου και πέθανε έξι ημέρες μετά. Είχε αντιταχθεί στα σχέδια των τοπικών αρχών για νοσηλεία ασθενών με Covid-19 εκεί, σύμφωνα με το τοπικό ΜΜΕ ΤΒΚ, και είχε κάνει λόγο για ελλείψεις επαρκούς προστατευτικού εξοπλισμού.

Η Ναταλία Λεμπέντεβα, επικεφαλής της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας στο Star City, το κέντρο εκπαίδευσης κοσμοναυτών της Ρωσίας, πέθανε στις 24 Απριλίου μετά από πτώση από παράθυρο σε νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με Covid-19. Οι αρχές ανέφεραν πως ήταν αυτοκτονία, και η εφημερίδα Moskovsky Komsomolets έγραψε πως η Λεμπέντεβα αυτοκτόνησε αφού κατηγορήθηκε πως επέτρεψε την εξάπλωση του ιού στο διαστημικό πρόγραμμα.