Ρωσικοί βομβαρδισμοί ανά την Ουκρανία εν όψει χειμερινού πολέμου

Πλήγματα σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.
via Associated Press

Ρωσικοί βομβαρδισμοί έλαβαν χώρα σε διάφορες περιοχές της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας τη νύχτα, ενώ συνεργεία προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση μετά από ευρείας κλίμακας επιθέσεις τις πρόσφατες εβδομάδες, είπαν αξιωματούχοι την Κυριακή.

Με χιόνια να πέφτουν στο Κίεβο την Κυριακή, αναλυτές προέβλεπαν πως ο χειμερινός καιρός- που φέρνει παγωμένο έδαφος και δύσκολες συνθήκες για μάχες- θα μπορούσε να παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο ως προς την έκβαση μιας σύγκρουσης η οποία μαίνεται από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, πάνω από εννιά μήνες πριν.

Ωστόσο προς το παρόν και οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων και της λάσπης, λένε ειδικοί.

Μετά από μπαράζ πληγμάτων του ρωσικού πυροβολικού σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ομάδες υποδομών στην Ουκρανία εργάζονταν πυρετωδώς για την αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών, καθώς πολλοί Ουκρανοί είχαν ηλεκτρικό ρεύμα λίγες μόνο ώρες την ημέρα- και αν.

Η Ukrenergo, που διαχειρίζεται το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, είπε την Κυριακή ότι οι παραγωγοί ηλεκτρισμού προμήθευαν περίπου το 80% της ζήτησης. Αυτό είναι βελτίωση από το 75% του Σαββάτου, σύμφωνα με την εταιρεία.

Το Institute for the Study od War είπε ότι αναφορές και από τις δύο πλευρές έδειχναν πως οι έντονες βροχοπτώσεις και η λάσπη είχαν επίδραση- μα το ευρύτερο πάγωμα που αναμένεται κατά μήκος των γραμμών του μετώπου τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να παίξει ρόλο.

«Είναι ασαφές εάν οποιαδήποτε πλευρά σχεδιάζει ενεργά ή προετοιμάζεται να αρχίσει ξανά μεγάλες επιχειρήσεις επίθεσης ή αντεπίθεσης, μα οι μετεωρολογικοί παράγοντες που εμποδίζουν αυτές τις επιχειρήσεις θα αρχίσουν να αίρονται» αναφέρεται σε ενημέρωση του Σαββάτου.

Το ISW είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνονταν πιο ανατολικά της Χερσώνας, από την οποία είχαν εκδιωχθεί πάνω από δύο εβδομάδες πριν, και συνέχιζαν τα πυρά πυροβολικού κατά μήκος του Δνείπερου.

Στο ανατολικό Ντονέτσκ πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Πάβλο Κιριλένκο. Νυχτερινοί βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν από τοπικούς κυβερνήτες στη Ζαπορίζια και το Ντνιπροπετρόβσκ στα δυτικά. Ο Όλεχ Σινιεχούμποφ, κυβερνήτης του Χαρκόβου, είπε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και τρία τραυματίστηκαν.

Μία ημέρα πριν, μια μακρά φάλαγγα αυτοκινήτων, βαν και φορτηγών απομακρυνόταν από τη Χερσώνα, μετά από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών και εν μέσω ανησυχίας για περισσότερο σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονταν κοντά κατά τις επόμενες ημέρες.

Με πληροφορίες από Associated Press

Πήγαινε στην αρχική σελίδα