Ρώσοι διπλωμάτες αποχώρησαν από τη Βόρεια Κορέα με αυτοκινούμενο χειροκίνητο βαγόνι

Εφυγαν σαν κυνηγημένοι.
Facebook/Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών

Μια ομάδα Ρώσων διπλωμάτων με τις οικογένειές τους έκαναν μια ασυνήθιστη έξοδο από τη Βόρεια Κορέα με ένα αυτοκινούμενο χειροκίνητο βαγόνι λόγω των αυστηρών μέτρων κατά του κορονοϊού.

Οκτώ άνθρωποι ταξίδεψαν με τρένο και λεωφορείο μέχρι τα ρωσικά σύνορα όπου για περίπου 1 χιλιόμετρο αναγκάστηκαν να κάνουν αυτή την πρωτόγνωρη διαδρομή πάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Η Βόρεια Κορέα έχει εμποδίσει τις περισσότερες μεταφορές επιβατών για να περιορίσει τη διάδοση του ιού.

Η χώρα υποστηρίζει ότι δεν είχε επιβεβαιωμένα κρούσματα περιπτώσεις, αλλά οι παρατηρητές αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό.

Από τις αρχές του περασμένου έτους, τα τρένα και τα βαγόνια απαγορεύτηκαν να εισέρχονται ή να εγκαταλείπουν τη χώρα. Οι περισσότερες διεθνείς πτήσεις επιβατών έχουν σταματήσει επίσης.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες δεν είχαν επομένως πολλές επιλογές.

«Δεδομένου ότι τα σύνορα έχουν κλείσει για περισσότερο από ένα χρόνο και η κυκλοφορία των επιβατών έχει σταματήσει, χρειάστηκε ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι για την επιστροφή στην πατρίδα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στο Facebook.

Οι φωτογραφίες που κοινοποίησε το υπουργείο δείχνουν τους διπλωμάτες στο ανοιχτό βαγόνι με τις βαλίτσες τους, σε ένα χειμερινό τοπίο. Φαίνονται επίσης να πανηγυρίζουν σε ένα βίντεο, την ώρα που περνούν στη Ρωσία.

Αυτό συνέβη αφού το συγκεκριμένο γκρούπ είχε ταξιδέψει προηγουμένως 32 ώρες με το τρένο και δύο ώρες με το λεωφορείο από την Πιονγιάνγκ για να φτάσει στα ρωσικά σύνορα.

Αξιωματούχοι του υπουργείου τους υποδέχθηκαν σε ένα σταθμό στη ρωσική πλευρά και στη συνέχεια η ομάδα ταξίδεψε με λεωφορείο προς το αεροδρόμιο του Βλαδιβοστόκ.

Τα αυστηρά αντι-Covid μέτρα της Πιονγκγιάνγκ έχουν επηρεάσει τις μετακινήσεις και την πρόσβαση στις κατά τα άλλα δεδομένες «ανέσεις». Μάλιστα, έχουν σταλεί επιπλέον στρατεύματα σε παραμεθόριες περιοχές με εντολή να μπλοκάρουν τυχόν μετάδοσης του ιού.

Κατά το περασμένο έτος, πολλοί ξένοι διπλωμάτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και δυτικές πρεσβείες έχουν κλείσει.

Οι περισσότεροι αποχωρήσαντες διέσχισαν την ενδοχώρα και πέρασαν τα σύνορα στην Κίνα, αν και πραγματοποιήθηκε μια πτήση τον Μάρτιο του περασμένου έτους προς το Βλαντιβοστόκ με διπλωμάτες από τη Γερμανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Μογγολία και την Αίγυπτο.

(με πληροφορίες από BBC)