Ρώσος στρατιώτης ζητά από Ουκρανή χήρα να τον συγχωρέσει στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου

Ο 21χρονος Βαντίμ Σισιμαρίν δήλωσε ένοχος για τον φόνο 62χρονου αμάχου.
via Associated Press

Ο 21χρονος Ρώσος στρατιωτικός Βαντίμ Σισιμαρίν ζήτησε από Ουκρανή χήρα να τον συγχωρέσει για τον φόνο του συζύγου της, καθώς δικαστήριο στο Κίεβο συνεδρίασε για δεύτερη ακρόαση την Πέμπτη, στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου στη ρωσική εισβολή που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Σισιμαρίν, διοικητής άρματος μάχης, δήλωσε ένοχος την Τετάρτη για τον φόνο του Ολεξάντρ Σελίποφ, ενός άοπλου 62χρονου αμάχου, στο χωριό Τσουπαχίβκα στις 28 Φεβρουαρίου.

«Αναγνωρίζω την ευθύνη μου...σου ζητώ να με συγχωρέσεις» είπε στη χήρα, Κατερίνα Σαλίποβα, την Πέμπτη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, ο Σισιμαρίν, ντυμένος με φόρμα, με κατεβασμένο το ξυρισμένο του κεφάλι, μιλούσε ήρεμα, μα έμοιαζε τρομαγμένος.

Το Κρεμλίνο έχει πει ότι δεν έχει πληροφορίες για τη δίκη και ότι η απουσία διπλωματικής αποστολής στην Ουκρανία περιορίζει τις δυνατότητές του ως προς την παροχή νομικής συνδρομής.

via Associated Press

Η χήρα είπε στο δικαστήριο πως άκουσε πυροβολισμούς από την αυλή τους και ότι φώναξε τον άνδρα της την ημέρα που σκοτώθηκε.

«Έτρεξα στον σύζυγό μου, ήταν ήδη νεκρός. Είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι. Ούρλιαξα, ούρλιαξα τόσο πολύ» είπε η Σαλίποβα, με τη φωνή της να τρέμει.

Η ίδια είπε στο δικαστήριο πως δεν θα ήταν αντίθετη στο να δοθεί στη Ρωσία ο Σισιμαρίν στο πλαίσιο ανταλλαγής αιχμαλώτων για να «βγουν τα δικά μας παιδιά» από τη Μαριούπολη, αναφερόμενη στους Ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν εκεί.

Η δίκη λαμβάνει χώρα καθώς η Ουκρανία περιμένει εναγωνίως να μάθει τι θα συμβεί στους στρατιώτες που παραδόθηκαν και ελπίζεται πως θα ανταλλαχθούν. Κάποιοι Ρώσοι ζητούν να δικαστούν για εγκλήματα.

via Associated Press

Η Σαλίποβα είπε ότι ο σύζυγός της ήταν άοπλος και φορούσε πολιτικά ρούχα. Είχαν έναν 27χρονο γιο και δύο εγγόνια.

Ο Σισιμαρίν κατηγορείται πως πυροβόλησε το κεφάλι αμάχου από αυτοκίνητο αφού έλαβε εντολή να το κάνει. Ερωτηθείς αν ήταν υποχρεωμένος να ακολουθήσει εντολή που συνιστούσε έγκλημα πολέμου, είπε «όχι».

«Έριξα μια σύντομη ριπή, τρεις ή τέσσερις σφαίρες» είπε στο δικαστήριο.

«Είμαι από την περιφέρεια του Ιρκούτσκ. Έχω δύο αδελφούς και δύο αδελφές...είμαι ο μεγαλύτερος» είπε.

Εάν καταδικαστεί, θα μπορούσε να τιμωρηθεί με ισόβια φυλάκιση.

Με πληροφορίες από Guardian