CULTURE
26/03/2021 07:11 EET

«Ροβήρος Μανθούλης - Μια τρίτη ματιά»: Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο έργο του

Ταινίες, ανέκδοτα ντοκουμέντα και φωτογραφίες, μια συζήτηση «φίλων» και δυο βιβλία σε επανέκδοση.

Ροβήρος Μανθούλης
Γύρισμα στην Υεμένη

Ο Ροβήρος Μανθούλης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του κινηματογράφου με ένα πλούσιο κινηματογραφικό έργο που ξεπερνάει τις 120 ταινίες.

Σήμερα, κι ενώ κοντεύει να κλείσει τα 93 χρόνια, συνεχίζει τη δημιουργική του διαδρομή διευρύνοντας το  συγγραφικό του έργο.

Το έργο του Μανθούλη- ο οποίος αρθρογραφεί εδώ και χρόνια στη HuffPost, αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

Γι’ αυτό το λόγο δυο κινηματογραφικά Φεστιβάλ στην Ελλάδα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, με συντονισμένες κινήσεις, προχώρησαν στην επανέκδοση δυο δυσεύρετων έργων του.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας κυκλοφόρησε το βιβλίο «Σκιές πάνω σε άσπρο τοίχο»  που συγκεντρώνει τα κινηματογραφικά κείμενα του Ρ. Μανθούλη.

Το Φεστιβάλ Χανίων - Πυξίδα της Πόλης επανέκδωσε το δίτομο αυτοβιογραφικό έργο «Ο Κόσμος κατ’ εμέ».

Με αφορμή τις δυο αυτές εκδόσεις αποφασίστηκε ένα αφιέρωμα κατά βάση κινηματογραφικό αλλά με σημαντικές προεκτάσεις με ηχητικά, γραπτά και φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα  αφιέρωμα με τίτλο «Ροβήρος Μανθούλης,  μια τρίτη ματιά» σε επιμέλεια του Νίκου Θεοδοσίου, από τις 27 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου

Ο Μανθούλης στην Αλάσκα, 1951

Το αφιέρωμα χωρίζεται σε 6 +1 ενότητες:

Α. Τρεις Τόποι. Τρία από τα ντοκιμαντέρ της πρώιμης περιόδου στην Ελλάδα, τα μοναδικά σωζόμενα, δυσεύρετα σήμερα: ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ / Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ / ΛΕΥΚΑΔΑ

Β. Τρία Πρόσωπα. Πρόσωπα της ελληνικής διασποράς στο Παρίσι: ΜΙΜΙΚΑ ΚΡΑΝΑΚΗ/ ΚΛΕΜΑΝ ΛΕΠΙΔΗΣ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ

Γ. Τρεις Σταθμοί. Οι κλασσικές ταινίες του Ροβήρου Μανθούλη : ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ / ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ / ΜΠΛΟΥΖ ΜΕ ΣΦΙΓΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ

Δ. Αυτοπροσώπως. Ο Ρ. Μανθούλης μπροστά στην κάμερα άλλων δημιουργών μιλά για τη ζωή και το έργο του.

ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ, του Κ. Μωριάτη / Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ του Κώστα Μαχαίρα / Ο ΑΘΕΑΤΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ του Νίκου Θεοδοσίου / ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ των Καλιόπη Λεγάκη και Άγγελου Κοβότσου / ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Νίκου Θεοδοσίου

Ε. Μικρές Πινελιές. Μαρτυρίες για το έργο του από φίλους και συνεργάτες, κατάλογοι αφιερωμάτων κλπ : Αντρέας Παγουλάτος, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Τίτος Πατρίκιος, Νίκος Σμαραγδής, Βασίλης Αλεξάκης, Κίτυ Αρσένη.

ΣΤ. Ίχνη. Σπάνιο ανέκδοτο υλικό, κείμενα και φωτογραφίες από το αρχείο του Ρ. Μανθούλη.

Το αφιέρωμα θα κορυφωθεί με μια Συνάντηση φίλων στην οποία θα πάρουν μέρος και θα μιλήσουν για τον τιμώμενο σκηνοθέτη οι Σταύρος Ψυλλάκης,  Άγγελος Κοβότσος,  Άρης Μπαφαλούκας και οι διευθυντές των Φεστιβάλ, Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου και Χανίων  Ματθαίος Φραντζεσκάκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ντέπυ Βρεττού, ραδιοφωνική παραγωγός στην ΕΡΤ. Η συνάντηση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου στις 3 Απριλίου, ώρα 6 μ.μ.

Ροβήρος Μανθούλης: Μια Τρίτη Ματιά

Όπως σημειώνει ο Νίκος Θεοδοσίου, επιμελητής του αφιερώματος, «Η «Τρίτη ματιά» δεν είναι ένα ακόμα αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου έλληνα σκηνοθέτη. Αφιερώματα έχουν γίνει αρκετά, παραδόξως όχι πολλά, και σίγουρα θα ακολουθήσουν άλλα. Έχει ένα τόσο πλούσιο και πολυεπίπεδο έργο, που πάντα θα έχεις την αίσθηση πως δεν κατάφερες να το συμπεριλάβεις όλο. Κάτι θα μένει έξω. Η «Τρίτη Ματιά» επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση.

Κουβεντιάζοντας κάποτε με το Ροβήρο Μανθούλη για την αισθητική του κινηματογράφου μού είχε πει πως όταν βάζουμε ένα σημαντικό δραματικό στοιχείο σε μια ταινία, αυτό θα πρέπει να εμφανίζεται τρεις φορές. Του το είχαν διδάξει στη Σχολή Κινηματογράφου και Θεάτρου στο πανεπιστήμιο των Συρακουσών στην Αμερική. Κι ακολουθούσε πιστά τη συμβουλή.

Η τρίτη επανάληψη φαίνεται να ολοκληρώνει έναν κύκλο, χωρίς όμως να τον κλείνει. Η τρίτη επανάληψη μας οδηγεί σε ένα ανώτερο στάδιο, ένα επίπεδο παραπάνω, όπως οι κύκλοι στο σπιράλ. Και σίγουρα αποτελεί εφαλτήριο για μια παραπέρα πορεία προς τη γνώση, την αισθητική απόλαυση, τη νέα σύνθεση.

Η τωρινή «τρίτη ματιά» στο έργο του Μανθούλη ακολουθεί την ίδια ιδέα.  Έρχεται να κλείσει έναν κύκλο, καλύπτοντας τα κενά, συνεισφέροντας  νέο άγνωστο ή δυσεύρετο υλικό, εντοπίζοντας λεπτομέρειες που μας ξέφυγαν, να δώσει αφορμές για σκέψεις, για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο έργο ενός από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς του κινηματογράφου.

Με αυτή τη λογική συγκροτήθηκε το αφιέρωμα 2021 στο Ροβήρο Μανθούλη που σε λίγους μήνες θα «καβαντζάρει» τα 93 χρόνια μιας πλούσιας και δημιουργικής ζωής, παραγωγικής μέχρι και σήμερα – και τον ευχαριστούμε γι αυτό αφού συνεχίζει να μας προσφέρει την πλούσια γνώση του. Το αφιέρωμα δεν είναι μόνο κινηματογραφικό, καθώς περιλαμβάνει ηχητικά αρχεία, συνεντεύξεις, γραπτά ντοκουμέντα και φωτογραφίες». 

Info

Η αναλυτική παρουσίαση του αφιερώματος στον δικτυακό τόπο manthoulis.olympiafestival.gr

Οι ταινίες του αφιερώματος θα προβάλλονται δωρεάν στη πλατφόρμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας  online.olympiafestival.gr

Διαβάστε όλα τα άρθρα του Ροβήρου Μανθούλη στη HuffPost

Στους ακόλουθους συνδέσμους:

 

https://www.huffingtonpost.gr/author/roveros-manthoeles

 

https://www.huffingtonpost.gr/author/roviros-manthoulis