«RWDS»: Η σύνδεση του μακελάρη του Τέξας με ακροδεξιούς εξτρεμιστές

«Right Wing Death Squad».
via Associated Press

Ο μακελάρης που σκότωσε οκτώ άτομα σε εμπορικό κέντρο στο Ντάλας φορούσε ένα patch το οποίο είχε γραμμένο πάνω του «RWDS»- Right Wing Death Squad- κάτι που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια από ακροδεξιούς εξτρεμιστές που τάσσονται υπέρ της βίας εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων.

Οι αρχές δεν έχουν πει ποιοι πιστεύουν ότι ήταν το κίνητρο του 33χρονου Μαουρίτσιο Γκαρσία, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικό που έτυχε να βρίσκεται κοντά στο εμπορικό κέντρο το Σάββατο, όταν ο Γκαρσία άνοιξε πυρ.

Λογαριασμοί στα social media που οι αρχές πιστεύουν ότι χρησιμοποιούνταν από τον Μαουρίτσιο Γκαρσία επίσης φαίνονται να είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για νεοναζιστικές τάσεις και απόψεις περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Associated Press υπό καθεστώς ανωνυμίας, προσθέτοντας πως η έρευνα ήταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Η ιστορία του όρου

Το RWDS είναι ένα από τα πολλά αρκτικόλεξα/συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται από εξτρεμιστές. Μεταξύ άλλων είναι το «RaHoWa» (Racial Holy War, φυλετικός ιερός πόλεμος) και το «1488», που αναφέρεται σε ένα σλόγκαν των λευκών εθνικιστών και στον Αδόλφο Χίτλερ.

Ο όρος «Right Wind Death Squad» εμφανίστηκε αρχικά στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 για παραστρατιωτικές ομάδες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής, που δημιουργήθηκαν για να υποστηρίζουν δεξιές κυβερνήσεις και δικτατορίες και να μάχονται κατά θεωρούμενων αριστερών εχθρών, είπε ο Όρεν Σεγκάλ, αντιπρόεδρος του Center on Extremistm της Anti-Defamation League.

Επανεμφανίστηκε τη δεκαετία του 2010 μεταξύ δεξιών οργανώσεων που το χρησιμοποιούν σε αυτοκόλλητα, patches και σε online forum. Άλλα είδη ακροδεξιών συμβόλων και online memes επιδοκιμάζουντον Αουγκούστο Πινοσέτ, δικτάτορα της Χιλής, οι ομάδες θανάτου του οποίου σκότωσαν χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους.

«Στην ουσία έγινε μια φράση που χρησιμοποιείται για να δείξει αντίσταση στην αριστερά, ευρύτερα από δεξιούς εξτρεμιστές» είπε ο Σεγκάλ.

Η Χάιντι Μπέιριχ, συνιδρύτρια του Global Project Against Hate and Extremism, είπε πως οι «Proud Boys», νεοφασιστική οργάνωση που αυτοχαρακτηρίζονται ως «Δυτικοί Σωβινιστές», είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για την εισαγωγή του «RWDS» στο λεξιλόγιο της ακροδεξιάς. Η οργάνωση πουλά patches και μπλουζάκια με το ακρωνύμιο και τιμά τις ομάδες θανάτου του Πινοσέτ. Μέλη των Proud Boys έχουν φωτογραφηθεί με patches που έγραφαν «RWDS» σε συγκεντρώσεις και με μπλουζάκια που έγραφαν «Pinochet did nothing wrong» (Ο Πινοσέτ δεν έκανε κάτι λάθος).

Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονταν να δείχνουν τον πρώην πρόεδρο των Proud Boys, Ενρίκε Τάριο, και έναν άλλο ηγέτη τους, τον Τζέρεμι Μπερτίνο, μεταξύ αυτών που φορούσαν τέτοια patches. Ο Τάριο καταδικάστηκε πρόσφατα για συμμετοχή σε συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή κατά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, για αυτό που εισαγγελείς έχουν χαρακτηρίσει ως βίαιο σχέδιο για να παραμείνει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.

Ποιες οργανώσεις το έχουν υιοθετήσει;

«Right Wing Death Squad» ήταν το όνομα των μικρότερων οργανώσεων που συμμετείχαν στη «Unite the Right Rally» στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια τον Αύγουστο του 2017, σύμφωνα με την Anti-Defamation League. Στη διαδήλωσε ένας υπέρμαχος της ανωτερότητας των λευκών έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε μια ομάδα αντιδιαδηλωτών, σκοτώνοντας μια γυναίκα.

Η Σύνθια Μίλερ-Ίντρις, διευθύντρια του Polarization and Extremism Research & Innovation Lab του American University, είπε ότι οι εξτρεμιστές που υιοθετούν αυτούς τους όρους και σύμβολα συχνά δεν κατανοούν πλήρως την προέλευσή τους.

«Κανείς δεν θα έχει κατά λάθος ένα patch “Right Wing Death Squad”...μα είναι λόγω όλης αυτής της κουλτούρας των memes και γενικά του τρόπου χρησιμοποιείται η εικονογραφία για να υποδεικνύει κωδικοποιημένο λόγο ή μηνύματα, που δεν ξέρουν πάντα ακριβώς» τι σημαίνει.

Μη λευκά μέλη σε οργανώσεις υπερμάχων της ανωτερότητας των λευκών;

Ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες όπως οι Proud Boys συχνά υποδεικνύουν μαύρα και ισπανόφωνα μέλη τους ως απάντηση σε κατηγορία πως προωθούν τον ρατσισμό ή ιδεολογίες περί ανωτερότητας των λευκών. Ο Τάριο, πρώην ηγέτης των Proud Boys, είναι κουβανικής καταγωγής, για παράδειγμα. Επίσης, το Daily Stormer, γνωστή νεοναζιστική ιστοσελίδα, λάνσαρε ισπανόφωνη έκδοση το 2017, που απευθυνόταν σε αναγνώστες στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική.

Κάποιοι ισπανόφωνοι αυτοπροσδιορίζονται ως λευκοί, μα αυτοί που δεν το κάνουν «μπορούν και πάλι να ελκύονται και να υποστηρίζουν κινήματα που είναι εκ φύσεως ή ρητά υπέρ της ανωτερότητας των λευκών» είπε η Μίλερ Ίντρις, συγγραφέας του «Hate in the Homeland: The New Global Far Right».

«Και αυτός είναι ο ίδιος τρόπος με τον οποίο γυναίκες μπορούν να υποστηρίζουν πατριαρχικά κινήματα ή κινήματα που τάσσονται υπέρ της ανωτερότητας των ανδρών» πρόσθεσε.

Η Τάνια Χερνάντεζ, καθηγήτρια Νομικής στο Fordham University και συγγραφέας του «Racial Innocence: Unmasking Latino Anti-Black Bias» είπε ότι οι «latinos» συχνά αντιμετωπίζονται ως ανεπιθύμητοι στις ΗΠΑ, «αν είσαι latino που ήδη επηρεάζεται από το ότι εκλαμβάνεται ως ξένος και θέλει απεγνωσμένα να γίνει μέλος του κλαμπ που αποτελούν οι ΗΠΑ, ποιος είναι καλύτερος τρόπος από το να το διεκδικήσει...από το να γίνει μέλος της επιβολής, της αστυνόμευσης της λευκότητας μέσα από μια ομάδα μίσους/ ανωτερότητας των λευκών;» είπε σχετικά.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή