ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/06/2021 10:23 EEST | Updated 13/06/2021 14:02 EEST

Σάλος με Συνέδριο Γονιμότητας - Απέσυραν τη στήριξή τους Σακελλαροπούλου, ΕΡΤ και ΑΠΕ

Το άστοχο βίντεο που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

MD Congress

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το βίντεο προώθησης του «1ου Πανελλήνιου Συνέδριου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Ορια και Επιλογές» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, στις 2-4 Ιουλίου.

Η πρωταγωνίστρια του βίντεο εμφανίζεται να έχει ασχοληθεί με την εκπαίδευση και την καριέρα της, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη μητρότητα. Εχοντας φτάσει στην ηλικία των 41 ετών η γυναίκα του σποτ, ακούει μια εσωτερική φωνή να της λέει: «Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά για αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. «Αντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;» Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις, ότι αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα».

«Τι έχω κάνει λάθος;» διερωτάται στη συνέχεια. Για να λάβει την απάντηση: «Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες»...

«Εσύ πότε θα γίνεις μάνα;»

Μετά από αυτό το - αν μη τι άλλο - ατυχές και άστοχο διαφημιστικό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την αιγίδα της από το Συνέδριο.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θοδωρής Λιβάνιος, γνωστοποίησε μέσω twitter ότι τόσο η ΕΡΤ όσα και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας.

Τι απαντούν οι εμπνευστές του σποτ

«Νομίζω ότι αγγίξαμε ευαίσθητες χορδές. Η σημερινή γυναίκα, που πολλές φορές έχει την καριέρα μπροστά της, τα μεταπτυχιακά της, φτάνει σε ηλικίες άνω των 40 για να σκεφτεί να αποκτήσει παιδί. Αυτές που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. 40άρες, 45άρες και 50 χρονών, έρχονται για πρώτη φορά να αποκτήσουν παιδί, μη γνωρίζοντας τα όρια που θέτει η φύση», είπε ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΚ ΠΑΡΕΑ, ανέφερε ότι το σποτάκι εγκρίθηκε από το ΕΣΡ και παίζει εδώ και 10 μέρες στην τηλεόραση χωρίς να προκαλέσει καμία αντίδραση. «Αυτό το σποτάκι δε λέει στη γυναίκα υποχρεώσου να κάνεις παιδί, αλλά ενημερώσου. Είναι η αυτοβιογραφία μιας γυναίκας», σημείωσε. 

Μάλιστα υπογράμμισε ότι μετά την κριτική που ασκήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χθες το βίντεο αποσύρθηκε ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχουν σκέψεις, ακόμα και να ακυρωθεί το συνέδριο.

«Παρόλο που πιστεύω ότι δεν κάναμε κάτι λάθος, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε χθες, το αποσύραμε. Μπορεί να ακυρώσουμε το συνέδριο και ας βρει τρόπους η πολιτεία να ενημερώσει τις γυναίκες», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά της, η εμπνεύστρια του σποτ Κία Παπαδοπούλου, έδωσε τη δική της απάντηση, μέσα από τα social media.

«Αυτό το κείμενο έχει την δίκη μου υπογραφή και καταθέτει ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Σ αυτό το κείμενο έχω γράψει όλα όσα έχω βιώσει στο πετσί μου επειδή έκανα το έγκλημα να είμαι 10 χρόνια παντρεμένη χωρίς να έχω κάνει παιδιά. Γιατί έχω περάσει τα 40 και δεν έχω γίνει μάνα» αναφέρει μεταξύ άλλων.