ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/01/2018 18:47 EET | Updated 24/01/2018 20:22 EET

Σαμαράς για κυβέρνηση: Έχουμε να κάνουμε με επικίνδυνους απατεώνες

George Vitsaras / SOOC

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη, Σαμαρά, απαντώντας στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρουν: «Οι αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται. Όπως ξέρει όλος ο κόσμος, ο Αντώνης Σαμαράς δεν δέχτηκε ποτέ ονομασία με το όνομα της Μακεδονίας! Ούτε από το απόσπασμα της συνέντευξής του που παρουσίασαν προκύπτει κατι τέτοιο. Αντίθετα εμφανίζεται βέβαιος ότι οι Σκοπιανοί θα απέρριπταν την ”ενιαία ονομασία για καθε χρήση”, όπως και συνέβη μέχρι σήμερα».

«Έχουμε να κάνουμε με επικίνδυνους απατεώνες και άγαρμπα fake news», προσθέτουν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Με λεπτή ειρωνεία σχολιάσθηκε η απάντηση Σαμαρά από το Μαξίμου. «Κυβερνητικοί κύκλοι συστήνουν στον κ. Σαμαρά ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και όλα θα πάνε καλά» ήταν το αιχμηρό σχόλιο που έγινε λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Τσίπρα – Ζάεφ και την ανακοίνωση ότι αλλάζουν όνομα το αεροδρόμιο και οι δρόμοι της ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, έθετε ερώτημα στην Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσουν «αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τον πρώην πρόεδρο του κόμματός του και πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε συνέντευξή του στις 28/11/2009 έλεγε πως εάν στη γείτονα δεχθούν το erga omnes ‘να συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω’ και πως ‘είμαι μαζί με τις κόκκινες γραμμές’ που έθεσε ο Κώστας Καραμανλής το 2008, δηλαδή σύνθετη ονομασία ενιαία για όλες τις χρήσεις».

Στο σχόλιο του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού παραπέμπει σε βίντεο διάρκειας 65 δευτερολέπτων, στο οποίο ο κ. Σαμαράς δίνει συνέντευξη στο δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη και ακούγεται να λέει τα εξής:

«Στο θέμα των Σκοπίων, έχει βάλει ο Κώστας Καραμανλής ”κόκκινες γραμμές”. Είμαι με αυτές τις ”κόκκινες γραμμές”. Ομως διαλέγω αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό κομμάτι από αυτές τις ”κόκκινες γραμμές”, ενόψει του όταν έχεις μια διαπραγμάτευση δεν λες όλα από την αρχή πάρτε τα, διότι τότε ο άλλος ξεκινάει να διαπραγματεύεται από εκεί που εσύ σταμάτησες και είπες μέχρι εδώ αντέχω. Ξεκινάει παρακάτω. Τι είναι η ”κόκκινη γραμμή” που ενδιαφέρει; Είναι αυτό που οι Σκοπιανοί θεωρούν αδιανόητο γι αυτούς, το να δώσουν μια κοινή ονομασία για τη χώρα τους και στο εσωτερικό και έναντι τρίτων χωρών και έναντι των Διεθνών Οργανισμών. Αυτό που ο Καραμανλής το έχει πει και έμεινε ως περίφημος όρος “erga omnes”. Αυτό οι Σκοπιανοί δεν το δέχονται και κατά την άποψη μου δεν πρόκειται να το δεχθούν. Δηλαδή τη λεγόμενη συνταγματική τους ονομασία να την αλλάξουν. Εγώ βλέπω ότι δεν θα το κάνουν και είπα: Αν αυτοί κάποια στιγμή το δεχθούν και την αλλάξουν, να συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω».