ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/06/2018 23:30 EEST

Σχοινάς: Η ιστορική συμφωνία του Eurogroup επιβεβαιώνει την πίστη των Ευρωπαίων εταίρων

Eurokinissi

Η «ιστορική» συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Πέμπτης «επιβεβαιώνει την πίστη των ευρωπαίων εταίρων, και στη χώρα, αλλά και στη δυνατότητα της χώρας να αλλάξει και να διδαχθεί», τόνισε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας την Παρασκευή σε αποφοίτους της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στο χώρο της σχολής.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε ότι κατά τον 20ο αιώνα, η χώρα μας, ιδιαίτερα η ελληνική ύπαιθρος, υπέστη καταστροφές, προσφυγιά και οικονομικό μαρασμό, μέσα σε ένα κόσμο που συγκλονιζόταν από αιματηρούς πολέμους. Επεσήμανε ότι η αποφοίτηση της τάξης του 2018, συμπίπτει με τα εκατό χρόνια από το τέλος του Α‘ΠΠ, τα εβδομήντα πέντε χρόνια από τον Β’ ΠΠ και τον εμφύλιο που ακολούθησε, και τα «πενήντα χρόνια από την δικτατορία που φίμωσε την δημοκρατία μας για επτά μαύρα χρόνια […] Μην ξεχνάτε όμως, ότι αποφοιτάτε και σαράντα χρόνια από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη και περίπου δέκα χρόνια από την αρχή της οικονομικής κρίσης, που αποτέλεσε μια επώδυνη περιπέτεια για την πατρίδα μας. Και φυσικά μόλις μια ημέρα μετά από την χθεσινή, ιστορική συμφωνία του Eurogroup, η οποία επιβεβαιώνει την πίστη των ευρωπαίων εταίρων, και στη χώρα, αλλά και στη δυνατότητα της χώρας να αλλάξει, και να διδαχθεί από την περιπέτεια απ′ την οποία βγαίνει». 

Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι αναφέρεται σε αυτούς τους σταθμούς της Ιστορίας για δύο λόγους, τους οποίους εξήγησε στους αποφοίτους της σχολής. 

«Η ειρήνη, η δημοκρατία και η ευημερία είναι σήμερα δεδομένες, αλλά μην ξεχνάτε: ποτέ ότι δεν είναι έννοιες αυτονόητες. Κερδίζονται, δεν χαρίζονται» είπε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε: «Δεύτερον, η ενωμένη Ευρώπη, η διεθνής συνεργασία και η αλληλεγγύη των ελεύθερων εθνών, ήταν η λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα. Τα θεράπευσε, δεν τα προκάλεσε. Η Ευρώπη είναι η λύση, όχι το πρόβλημα». 

«Ήρθα ως συμπατριώτης - και Μακεδόνας συμπολίτης - να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για την Ευρώπη και την δικιά σας μελλοντική πορεία, ως μελών της μεγάλης και ισχυρής αυτής οικογένειας» τόνισε ο κ. Σχοινάς.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)