Ποιοι διακρίθηκαν στον σχολικό διαγωνισμό: «Λέμε Όχι στον εκφοβισμό»

Εγινε με εντυπωσιακές συμμετοχές για όγδοη συνεχόμενη χρονιά.
one person holding a banner with stop single word againd blue background
Carol Yepes via Getty Images
one person holding a banner with stop single word againd blue background

Για 8η συνεχόμενη χρονιά, έλαβε χώρα ο ψηφιακός σχολικός διαγωνισμός «Λέμε Όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό». Η φετινή, όγδοη χρονιά του διαγωνισμού, ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας που βιώνουμε, όπου η διδασκαλία έγινε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τηλεκπαίδευση.

Παρ όλες τις δυσκολίες υποβλήθηκαν 139 συμμετοχές - ένας πολύ μεγάλος αριθμός δεδομένης της υγειονομικής κρίσης. Εβδομήντα ομάδες αποτελούμενες από 211 μαθητές της πέμπτης και έκτης Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου, 69 εικαστικές δημιουργίες αποτελούμενες από μαθητές όλων των τάξεων του δημοτικού, και 35 εκπαιδευτικούς από 25 πόλεις και χωριά της Ελλάδας συνεργάστηκαν προκειμένου να δώσουν την δική τους οπτική για το πώς αντιλαμβάνονται το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και με ποιο τρόπο θα μπορούσε αυτός να πάψει να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.

Ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί προϊόν κοινής πρωτοβουλίας του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και του British Council.

Παράλληλα, φέρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ για την υλοποίηση του έχει αποδειχθεί καθοριστική η συμβολή των μελών του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.

Το κάθε μέλος των 12 καλύτερων συμμετοχών (ομάδες βίντεο/παρουσίασης και εικαστικής δημιουργίας) και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός της ομάδας/συμμετοχής θα βραβευτούν με αναμνηστικά δώρα από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Το κάθε μέλος της νικήτριας ομάδας, μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή, καθώς και οι μαθητές που κέρδισαν το πρώτο και το δεύτερο βραβείο στην ενότητα «καλλιτεχνική δημιουργία» μαζί με τους κηδεμόνες τους, θα επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, να ξεναγηθούν στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και να γνωρίσουν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της.

Το ταξίδι προσφέρεται από την Ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και θα πραγματοποιηθεί, πιθανά, τον Σεπτέμβριο του 2021, με την επιφύλαξη των σχετικών οδηγιών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι Ολυμπιονίκες που παρέστησαν

Την εκδήλωση τίμησαν ακόμη με την ψηφιακή τους παρουσία ο χρυσός παραολυμπιονίκης και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών Γρηγόρης Πολυχρονίδης, η Πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και αργυρή ολυμπιονίκης Βούλα Κοζομπόλη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπιονικών και αργυρή ολυμπιονίκης Εύη Μωραΐτίδου, η χάλκινη ολυμπιονίκης και αντιπρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες Βιργινία Κραβαρώτη, οι ολυμπιονίκες Δημήτρης Μιτελούδης, Γρηγόρης Χατσατουριάν και Δημήτρης Καφάτος.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε η Ντόρα Πάλλη, Υποδιευθύντρια και υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Καλωσόρισε – διαδικτυακά - τους μαθητές, εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στον ψηφιακό σχολικό διαγωνισμό «Λέμε Όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό» και ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υφυπουργείου Αθλητισμού για την παρουσία τους στην εκδήλωση. Προσέθεσε πως «βρισκόμαστε για 8η συνεχόμενη χρονιά εδώ, για να χειροκροτήσουμε παιδιά με κοινωνικές ανησυχίες και αποθέματα ευσυνειδησίας. Παιδιά που δεν ετεροκαθορίζονται από στερεότυπα και ομαδοποιήσεις. Παιδιά που θέλουν ο καθένας και η καθεμία από τους συμμαθητές τους τους να απολαμβάνει τον ίδιο σεβασμό που απαιτούν και για τον εαυτό τους. Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι πως το bullying δεν εντοπίζεται στη σφαίρα της φαντασίας των μαθητών, αλλά αναδεικνύεται καθημερινά σε μάχη της «διπλανής σχολικής αίθουσας».

Τα σχολεία που διακρίθηκαν

  • Το 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης κατέκτησε την πρώτη θέση με την ομάδα stop bullying animation team.
  • Διακρίθηκαν με την ακόλουθη σειρά, το 8ο Δημοτικό Ν. Φιλαδέλφειας, το 9ο Δημοτικό Ηρακλείου Αττικής, η Ελληνογερμανική Αγωγή και το 1ο Γυμνάσιο Κω.
  • Στην ενότητα καλλιτεχνική δημιουργία την πρώτη θέση κατέκτησε η Αναστασία Τσιούτσια από το 2ο ημερήσιο Γυμνάσιο Αμαλιάδας, την δεύτερη θέση η Φαίη Σταυροπούλου από την Ελληνογερμανική Αγωγή, δημοτικό και την τρίτη θέση η Σταματία Γαλούζη από το 1ο Γυμνάσιο ΚΩ.
  • Τιμητικά βραβεία απονεμήθηκαν στην Ελληνογερμανική Αγωγή για την πιο καλλιτεχνική εργασία, στο Δ.Σ. Αστυπάλαιας για την πιο τεκμηριωμένη εργασία, στα Εκπαιδευτήρια Στέγκα για την πιο δημιουργική εργασία και στο 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης για την πιο πρωτότυπη εργασία.