ΔΙΕΘΝΕΣ
14/11/2018 13:41 EET

Σε δημοπρασία τα κοσμήματα της βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας της Γαλλίας

ASSOCIATED PRESS

Κοσμήματα τα οποία κάποτε ανήκαν στη βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα της Γαλλίας (της αποδίδεται η διάσημη φράση «αφού δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι»), η οποία αποκεφαλίστηκε μαζί με τον σύζυγό της, Λουδοβίκο τον 16ο, κατά τη Γαλλική Επανάσταση, τίθενται σε δημοπρασία.

 

Denis Balibouse / Reuters

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η συγκεκριμένη δημοπρασία θεωρείται μια από τις σημαντικότερες δημοπρασίες βασιλικών κοσμημάτων στην ιστορία: Τα συγκεκριμένα κοσμήματα δεν έχουν παρουσιαστεί δημοσίως εδώ και πάνω από 200 χρόνια, και περιλαμβάνουν ένα πολύτιμο μενταγιόν με μαργαριτάρι και διαμάντια, σκουλαρίκια και ένα περιδέραιο.

 

ASSOCIATED PRESS
 

Τα κοσμήματα αυτά ανήκουν σε μια μεγάλη συλλογή που πωλείται από τον Οίκο των Βουρβόνων- Πάρμας, ο οποίος συνδέεται με μεγάλες βασιλικές δυναστείες της ευρωπαϊκής ιστορίας. Η δημοπρασία θα γίνει στη Γενεύη την Πέμπτη, και ο οίκος Sotheby’s που την πραγματοποιεί, την έχει χαρακτηρίσει μια από τις σημαντικότερες συλλογές βασιλικών κοσμημάτων που έχουν εμφανιστεί ποτέ στην αγορά.

 

Denis Balibouse / Reuters

 

Ένα από τα πιο πολύτιμα κομμάτια της συλλογής είναι το Μαργαριτάρι της Μαρίας Αντουανέτας, ένα μενταγιόν με μαργαριτάρι και διαμάντια. Επίσης, ένα άλλο από τα κοσμήματα είναι ένα δαχτυλίδι με μονόγραμμα που περιέχει μια μπούκλα από τα μαλλιά της βασίλισσας.

 

AFP

 

Η δημοπρασία περιλαμβάνει και κοσμήματα από τον βασιλιά Κάρολο τον 10, τους αρχιδούκες της Αυστρίας και τους δούκες της Πάρμας- και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και μια διαμαντένια τιάρα.

Η Μαρία Αντουανέτα ήταν πριγκίπισσα της Αυστρίας πριν τον γάμο της με τον βασιλιά Λουδοβίκο τον 16ο της Γαλλίας. Ο πολυτελής τρόπος ζωής της την κατέστησε ιδιαίτερα αντιπαθή στην κοινή γνώμη κατά τα χρόνια πριν τη Γαλλική Επανάσταση- μια περίοδο κατά την οποία πολλοί Γάλλοι δεν είχαν ούτε καν να θρέψουν τις οικογένειές τους. Έστειλε τα κοσμήματά της κρυφά στην οικογένειά της στην Αυστρία πριν την αποτυχημένης της προσπάθεια να εγκαταλείψει τη Γαλλία μαζί με τον σύζυγο και τα παιδιά της. Εν τέλει, αποκεφαλίστηκε το 1793, σε ηλικία 37 ετών.