Σε νέες διαδηλώσεις στο Καζακστάν καλεί πρώην τραπεζίτης. Σε "συναγερμό" οι δυνάμεις ασφαλείας

Αποκλεισμός δρόμων και πλατειών από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων.
Αποκλεισμός δρόμων από νωρίς το πρωί στην Αλμάτι.
Αποκλεισμός δρόμων από νωρίς το πρωί στην Αλμάτι.
Peter Kovalev via Getty Images

Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν σήμερα δρόμους και μια από τις πλατείες στην Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, καθώς αντιπολιτευόμενη οργάνωση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διαμαρτυρία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σήμερα, οργάνωση της οποίας ηγείται ο Μουχτάρ Αμπλιάζοφ, ένας πρώην τραπεζίτης από το Καζακστάν που έχει γίνει επικριτής της κυβέρνησης και βρίσκεται στο εξωτερικό, δήλωσε ότι αυτή θα πραγματοποιήσει διαμαρτυρία έξω από κτίρια των τοπικών αρχών σε μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα των 19 εκατομμυρίων κατοίκων.

Δικαστήριο του Καζακστάν απεφάνθη ότι το πολιτικό κίνημα του Αμπλιάζοφ, η Δημοκρατική Επιλογή του Καζακστάν, είναι εξτρεμιστικό.

Η αστυνομία στην Αλμάτι ανακοίνωσε ότι διεξάγει ”αντιτρομοκρατική επιχείρηση”.

Στο μεταξύ οι υπό τη Ρωσία δυνάμεις ολοκλήρωσαν σήμερα την αποχώρησή τους από το Καζακστάν, όπου είχαν σταλεί για να στηρίξουν την εξουσία βοηθώντας την να αντιμετωπίσει άνευ προηγουμένου ταραχές.

«Η επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης (...) στο έδαφος της δημοκρατίας του Καζακστάν ολοκληρώθηκε», δήλωσε ο Αντρέι Σερντιούκοφ, επικεφαλής αυτής της αποστολής του Οργανσιμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας, μιας στρατιωτικής συμμαχίας με επικεφαλής τη Μόσχα.

Η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρα της κεντρικής Ασίας συγκλονίστηκε αυτόν τον μήνα από τα χειρότερα βίαια επεισόδια στη μετασοβιετική της ιστορία κατά τα οποία τουλάχιστον 225 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από αυτούς στην Αλμάτι.

Πηγές: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή