Σεφέρης - Χίνι: Δυο Νομπελίστες ποιητές σμίγουν ξανά στο Χάρβαρντ στην 50η επέτειο του θανάτου του πρώτου

Μέσα από την πρωτοβουλία της Έδρας Ελληνικών Σπουδών «Γιώργος Σεφέρης» σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Βοστώνη.
Γιώργος Σεφέρης
Γιώργος Σεφέρης
Eurokinissi

«Το παράδοξο είναι πως με το να διαθλά την ιστορική τραγωδία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας μέσω των αρχαίων μοτίβων ενός οδυσσειακού ταξιδιού και αναβολής της επιστροφής, ο Σεφέρης εξέφρασε κάτι από το πνεύμα και τους καιρούς της Ευρώπης. Το έργο του, της εποχής του ’30 και του ’40, συμβαδίζει όχι μόνο με το έργο του Τ. Σ. Ελιοτ, αλλά και με ποιήματα του Γέιτς και του Οντεν που γράφτηκαν νωρίτερα».

Αυτά είχε πει, μεταξύ άλλων, ένας βραβευμένος με Νόμπελ λογοτέχνης για έναν άλλο. Η ομιλία του ιρλανδού ποιητή Σέιμους Χίνι (ο οποίος έλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1995 ) για τον Ελληνα ομόλογό του, Γιώργο Σεφέρη (ο οποίος έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 1963) έγινε στις 24 Οκτωβρίου 2000, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην επέτειο των 100 χρόνων από την γέννηση του Ελληνα ποιητή.

Ο σημαντικότερος αγγλόφωνος ποιητής της εποχής του, Σέιμους Χίνι, Ralph Waldo Emerson Poet in Residence τότε στο Χάρβαρντ, όπου είχε υπηρετήσει επίσης ως κάτοχος της Εδρας Ρητορικής «Boylston» (από το 1985 μέχρι το 1997), αποδείχτηκε ιδανικός ομιλητής μετά τις μικρές εισαγωγές από την καθηγήτρια Μάργκαρετ Αλεξίου, κάτοχο τότε της Εδρας Σεφέρη και μία από τις αισθαντικότερες μελετήτριες του νεοελληνικού πολιτισμού, και τον καθηγητή, Ελληνικών Σπουδών, Παναγιώτη Ροϊλό, κάτοχο σήμερα της Εδρας Γ. Σεφέρη, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, επιστημονικού εταίρου στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων Weatherhead.

Εικοσιένα χρόνια μετά, κι ο ενώ ο Σέιμους Χίνι έχει φύγει από την ζωή το 2013, «συναντά» ξανά τον Γιώργο Σεφέρη μέσα από την πρωτοβουλία της Έδρας Ελληνικών Σπουδών Γιώργος Σεφέρης του Χάρβαρντ που τιμά την 50η επέτειο του θανάτου του Σεφέρη με την διαδικτυακή εκδήλωση «George Seferis among the Asphodels» («Ο Γιώργος Σεφέρης ανάμεσα στους ασφόδελους») την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Βοστώνη.

Λεπτομέρειες για την εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει ομιλία του καθηγητή, Παναγιώτη Ροϊλού, χαιρετισμό του Γενικού Προξένου Στράτου Ευθυμίου και παρουσίαση ποιημάτων των Σεφέρη και Σέιμους Χίνι από Πανεπιστημιακούς και φοιτητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αναρτώνται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Δημοφιλή