Σεισμός: Πόσο μπορεί κανείς να επιζήσει κάτω από συντρίμμια

Η περίπτωση κοριτσιού από την Αϊτή που κατέρριψε κάθε ρεκόρ.
Associated Press

Πόσο καιρό μπορούν να επιβιώσουν οι άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα ερείπια ενός σεισμού;

Έως και μια εβδομάδα ή και λίγο παραπάνω, συμφωνούν οι ειδικοί, με αυτό να εξαρτάται από τους τραυματισμούς τους, τον τρόπο εγκλωβισμού τους, καθώς και τις καιρικές συνθήκες.

Ομάδες έρευνας από όλο τον κόσμο συστρατεύθηκαν στο προσωπικό έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία και τη Συρία, προκειμένου να αναζητήσουν τα θύματα από τον καταστροφικό σεισμό που σκότωσε χιλιάδες κόσμο.

Οι περισσότερες διασώσεις πραγματοποιούνται τις πρώτες 24 ώρες μετά την καταστροφή. Έπειτα από την πρώτη απόπειρα των διασωστών, σταδιακά οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται. Σε αρκετές περιπτώσεις τα θύματα τραυματίζονται σοβαρά ή θάβονται κάτω από τα συντρίμμια.

Η πρόσβαση στο νερό και τον αέρα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες επιβίωσης, πάντοτε σε συνάρτηση με τον καιρό. Έτσι εξηγείεται και το γεγονός ότι οι χειμερινές συνθήκες που επικρατούν στη Συρία και την Τουρκία, με τις θερμοκρασίες να έχουν πέσει κατά πολύ κάτω από το μηδέν, εμπόδισαν αρκετές προσπάθειες διάσωσης.

Associated Press

«Συνήθως, είναι σπάνιο να βρεθούν επιζώντες μετά από την πέμπτη έως την έβδομη ημέρα. Έτσι, οι περισσότερες ομάδες έρευνας και διάσωσης, μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας, συνήθως εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουνε», εξηγεί ο Δρ Ζαρόν Λι, ειδικός στην ιατρική έκτακτης ανάγκης και καταστροφών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. «Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ιστορίες ανθρώπων που επιβίωσαν πολύ πέρα από το όριο των επτά ημερών. Δυστυχώς όμως, αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις.»

Άτομα με σοβαρούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών από συντριβή και των ακρωτηριασμών των άκρων, αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, υπογραμμίζει ο Δρ Τζορτζ Τσιάμπας, ειδικός επείγουσας ιατρικής στην ιατρική σχολή Feinberg, του Πανεπιστημίου Northwestern.

«Αν δεν τα άτομα δεν απεγκλωβιστούν μέσα σε μια ώρα, υπάρχει πραγματικά πολύ χαμηλή πιθανότητα επιβίωσης», προειδοποιεί.

Όσοι πάσχουν από άλλες ασθένειες και η υγεία τους εξαρτάται από φάρμακα, αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρό κίνδυνο, προσθέτει ο Τσιάμπας. Επιπλέον, η ηλικία, καθώς και η σωματική και ψυχική κατάσταση αποτελούν εξαιρετικά καθοριστικούς παράγοντες.

«Ακούμε διάφορες ιστορίες ανθρώππου έχουν επιβιώσει κάτω από φρικτές συνθήκες. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για ανθρώπους νεότερων ηλικιών, που είτε είχαν την τύχη να ανακαλύψουν μια πρακτική σχισμή μέσα στα ερείπια, είτε επινόησαν κάποιον τρόπο να αποκτήσουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας φυσικά στοιχεία όπως ο αέρας και το νερό.»

Μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011, ένας έφηβος και η 80χρονη γιαγιά του βρέθηκαν ζωντανοί μετά από εννέα ολόκληρες ημέρες που ζούσαν παγιδευμένοι στο ισοπεδωμένο σπίτι τους, ενώ μέσα στο 2021, ένα 16χρονο κορίτσι από την Αϊτή, σώθηκε από τα ερείπια του σεισμού στο Πορτ-Ο-Πρενς, μετά από 15 ημέρες.

Η ψυχική κατάσταση μπορεί επίσης να επηρεάσει το διάστημα επιβίωσης. Έχει παρατηρηθεί πως άνθρωποι που δεν έχουν καμία επαφή με άλλους επιζώντες ή διασώστες, σύντομα χάνουν τις ελπίδες τους.

Δημοφιλή