Αϊτή: Σκαρφαλώνει δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό

Γιατί τα χτυπήματα του Εγκέλαδου είναι τόσο ολέθρια στη μικρή νησιωτική χώρα.
Joseph Odelyn via AP

Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού 7,2 βαθμών Ρίχτερ, που έπληξε το Σάββατο το νοτιοδυτικό τμήμα της Αϊτής έγινε βαρύτερος την Κυριακή, φθάνοντας τους 1.297 νεκρούς και τους 5.700 τραυματίες, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας.

Πέρα από τους αγνοούμενους, «πολλοί βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια» κτιρίων που κατέρρευσαν, τόνισε σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία της χώρας, διευκρινίζοντας πως περίπου 3.200 τραυματίες έχουν εισαχθεί σε διάφορα νοσοκομεία.

Πολλά νοσοκομεία έχουν υποστεί κορεσμό εξαιτίας του τεράστιου αριθμού τραυματιών. Η μεταβατική κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα στις πληγείσες περιοχές.

Το νέο «χτύπημα» του Εγκέλαδου ήρθε την ώρα που στην φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου δεν έχουν ακόμη επουλωθεί οι πληγές του σεισμού της 12ης Ιανουαρίου 2010, ο οποίος κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας και αρκετές πόλεις στην επαρχία. Σε εκείνη την καταστροφή τεραστίων διαστάσεων είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200.000 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί τουλάχιστον άλλοι 300.000 ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύριο Αϊτινοί είχαν μείνει άστεγοι, με τις αρχές και τη διεθνή κοινότητα να βρίσκονται μπροστά στην τεράστια πρόκληση της ανοικοδόμησης σε μια χώρα χωρίς κτηματολόγιο, ούτε πολεοδομικό κανονισμό.

Γιατί η Αϊτή είναι τόσο επιρρεπής στους σεισμούς

Ο φλοιός της Γης αποτελείται από τεκτονικές πλάκες που κινούνται. Και η Αϊτή βρίσκεται κοντά στη διασταύρωση δύο εξ αυτών - της πλάκας της Βόρειας Αμερικής και της πλάκας της Καραϊβικής.

Πολλαπλά τεκτονικά ρήγματα μεταξύ αυτών των πλακών διασχίζουν ή βρίσκονται κοντά στο νησί Ισπανιόλα, το οποίο η Αϊτή μοιράζεται με τη Δομινικανή Δημοκρατία. Και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά τα ρήγματα δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.

Τι πυροδότησε τον νέο σεισμό

Ο σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών του Σαββάτου πιθανότατα συνέβη κατά μήκος της ζώνης ρηγμάτων Enriquillo-Plantain Garden, η οποία διασχίζει τη νοτιοδυτική χερσόνησο Τιμπουρόν της Αϊτής.

Είναι η ίδια ζώνη κατά μήκος της οποίας συνέβη ο καταστροφικός σεισμός του 2010. Και είναι πιθανώς η πηγή τριών άλλων μεγάλων σεισμών στην Αϊτή μεταξύ 1751 και 1860, δύο από τους οποίους κατέστρεψαν την πρωτεύουσα, Πορτ-ο-Πρενς.

Οι σεισμοί είναι το αποτέλεσμα των τεκτονικών πλακών που κινούνται αργά μεταξύ τους και δημιουργούν τριβές με την πάροδο του χρόνου.

Γιατί οι σεισμοί εκεί είναι τόσο καταστροφικοί

Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που περιλαμβάνουν μια σεισμικά ενεργή περιοχή, υψηλή πυκνότητα πληθυσμού 11 εκατομμυρίων ανθρώπων και κτίρια που συχνά έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν σε τυφώνες - όχι σε σεισμούς.

Τα τυπικά κτίρια από σκυρόδεμα και τσιμεντόλιθους μπορούν να επιβιώσουν από ισχυρούς ανέμους, αλλά είναι ευάλωτα σε ζημιές ή κατάρρευση όταν το έδαφος κουνιέται. Οι κακές πρακτικές οικοδόμησης μπορούν επίσης να παίζουν ρόλο.

Ο σεισμός του 2010 χτύπησε πιο κοντά στο πυκνοκατοικημένο Πορτ-ο-Πρενς και προκάλεσε εκτεταμένη καταστροφή.

Οι προβλέψεις για το μέλλον

Οι γεωλόγοι λένε ότι δεν μπορούν να προβλέψουν τον επόμενο σεισμό στη μικρή νησιωτική χώρα. Αλλά γνωρίζουν ότι σεισμοί όπως αυτός μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς παρόμοιου μεγέθους στο επόμενο τμήμα του ρήγματος. Και είναι ένας πολύ σημαντικός κίνδυνος για μέρη που δεν έχουν τις κατασκευαστικές πρακτικές για να αντέξουν ένα τέτοιο κούνημα.

Η κατασκευή πιο αντισεισμικών κτιρίων παραμένει μια πρόκληση στην Αϊτή, η οποία είναι η φτωχότερη χώρα στο Δυτικό Ημισφαίριο. Πριν από τον σεισμό του Σαββάτου, η Αϊτή συνέχιζε να αναρρώνει από τον σεισμό του 2010 καθώς και τον τυφώνα Μάθιου το 2016. Ο πρόεδρός της δολοφονήθηκε τον περασμένο μήνα, οδηγώντας τη χώρα σε πολιτικό χάος.

Δημοφιλή