Σήμερα η ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τα πέντε Μη Μόνιμα Μέλη του Σ.Α. - Τι σημαίνει εκλογή της Ελλάδας

Η Αθήνα φαίνεται να έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους. Η δύσκολη συγκυρία, οι λεπτές ισορροπίες και οι προτεραιότητες που θέτει για την περίοδο 2025-2026.
Ο έλληνας ΥΠΕΞ, Γ.Γεραπετρίτης με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, μια ημέρα πριν την ψηφοφορία για τα πέντε νέα Μη Μόνιμα Μέλη του Σ.Α του Οργανισμού (5 Ιουνίου 2024)
Ο έλληνας ΥΠΕΞ, Γ.Γεραπετρίτης με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, μια ημέρα πριν την ψηφοφορία για τα πέντε νέα Μη Μόνιμα Μέλη του Σ.Α του Οργανισμού (5 Ιουνίου 2024)
ΑΜΝΑ.GR

Σήμερα το απόγευμα στις 6:00 αρχίζει στη Νέα Υόρκη η ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε νέων Μη Μονιμων Μελών του Σ.Α του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-206, με την υποψηφιότητα που έχει θέσει η Ελλάδα να φαίνεται πως διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Η εκλογή της, έρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική περίοδο, εν μέσω δυο πολέμων σε Ουκρανία και Λωρίδα της Γάζας και με τον κίνδυνο διάχυσης του πολέμου στην Μέση Ανατολή - μετά και τις νέες απειλές του Ισραήλ προς τον Λίβανο- να φαντάζει όλο και πιο πιθανός. Απαιτείται τήρηση πολύ λεπτών ισορροπιών, προσεκτική ανάγνωση των εκάστοτε συσχετισμών, διαμόρφωση συμμαχιών, γρήγορα αντανακλαστικά.

Παράλληλα όμως, η ανάδειξη της Ελλάδας ως Μη Μόνιμο Μέλος του Σ.Α του ΟΗΕ σαφώς αναβαθμίζει τον ρόλο της διπλωματίας της Αθήνας σε διεθνές επίπεδο

Προτεραιότητες της Ελλάδας αποτελούν φυσικά η ειρηνική επίλυση διαφορών, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η εφαρμογή της Ατζέντας «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», η κλιματική αλλαγή και ασφάλεια, η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις και η θαλάσσια ασφάλεια.

Το Σ.Α του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει 15 Μέλη. Τα πέντε από αυτά είναι Μόνιμα και έχουν δικαίωμα βέτο. Πρόκειται τις χώρες: ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Μεγάλη Βρετανία. Τα υπόλοιπα δέκα μη Μόνιμα Μέλη εκλέγονται κάθε δυο χρόνια (πέντε κάθε χρονιά) για μία διετή θητεία.

Κάθε Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αναλαμβάνει διαδοχικά, με αλφαβητική σειρά, την Προεδρία του οργάνου για έναν ημερολογιακό μήνα. Ο Πρόεδρος διευθύνει τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Μπορεί, να συγκαλεί το Συμβούλιο όταν το κρίνει αναγκαίο ή κατόπιν αίτησης Μέλους του Συμβουλίου, του Γενικού Γραμματέα ή της Γενικής Συνέλευσης

Επίσης, ο Πρόεδρος, με τη συναίνεση των Μελών, μπορεί να εκδίδει δηλώσεις, ανακοινώσεις Τύπου και επιστολές εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τουλάχιστον 9 Μέλη πρέπει να υπερψηφίσουν μία απόφαση για να υιοθετηθεί συμπεριλαμβανομένων των πέντε Μονίμων και δεν θα πρέπει να ασκηθεί βέτο. Κάθε Μέλος μπορεί να υπερψηφίζει, να καταψηφίζει ή να απέχει από τη διαδικασία ψηφοφορίας. Τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορούν να συμμετέχουν με αντιπρόσωπό τους στις συζητήσεις και να εκφράζουν τις απόψεις τους επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Επιπλέον, τα Μέλη του Συμβουλίου συμμετέχουν στις «άτυπες συναντήσεις», οι οποίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Γκουτέρες

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Συζήτησαν εκτενώς και σε βάθος μείζονα θέματα που απασχολούν τον ΟΗΕ το τρέχον διάστημα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης φυσικά ήταν η εκλογή της Ελλάδας ως κράτους-μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθήκον που, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα φιλοδοξεί να εκπληρώσει με σθένος «για να μπορέσει να ενώσει τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, ώστε να δημιουργήσει μια φωνή λογικής, μια φωνή του Διεθνούς Δικαίου μέσα στον ΟΗΕ για να μπορεί να ακουστεί συνάμα η φωνή της Ελλάδας και όλων των κρατών που έχουν την ίδια κατανόηση».

Η πρόταση «πρέπει να γίνει δεκτή. Θα δουλέψουμε όλοι προς την κατεύθυνση αυτή. Την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο, στο Αμάν της Ιορδανίας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα. Η Ελλάδα πάντοτε προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς, στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών. Κάθε μορφής επιθετικότητα θα πρέπει να σταματήσει. Η ανθρωπιστική καταστροφή είναι πέρα από κάθε φαντασία. Δεν μπορούμε άλλο να καθυστερούμε την ειρήνη και την ευημερία στον κόσμο», είπε ο κ. Γεραπετρίτης μετά το πέρας της συνάντησης.

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, στην συζήτηση μετείχε και η ειδική απεστελμένη του ΟΗΕ για το ζήτημα, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ.

Νωρίτερα, είχε ενημερώσει διεξοδικά τον ΓΓ για την πρόοδο των επαφών της στη Μεγαλόνησο, ώστε να καθίσουν στη συνέχεια στο τραπέζι με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Κατά πληροφορίες, η κυρία Ολγκίν θα συνεχίσει την αποστολή της στην Κύπρο για ακόμη τρεις μήνες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να υπάρξει πεδίο συνεννόησης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν γνωστοποιήσει στον ΟΗΕ ότι δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η αποστολή της κυρίας Ολγκίν.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Γενικός Γραμματέας περιβάλλει την με την απόλυτη εμπιστοσύνη του την κυρία Ολγκίν, τη θεωρεί έμπειρη διπλωμάτη που θα καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει πρόοδος.

«Ο Γενικός Γραμματέας είναι πρόθυμος να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και να σηκώσει το βάρος της ευθύνης για να μη χαθεί η ευκαιρία για το Κυπριακό. Η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε διαρκή επαφή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα η ελληνική πλευρά οικοδομεί σχέση εμπιστοσύνης με την κυρία Ολγκίν και υποστηρίζει τις προσπάθειες της στην Κύπρο», κατά τις ίδιες πηγές.

Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε στον Γενικό Γραμματέα τη βασική θέση της Ελλάδας, ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσουν με ειλικρίνεια ώστε να οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη, στο πλαίσιο αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Για να μπορέσει να επέλθει στην Κύπρο η κατάσταση την οποία όλοι επιθυμούμε και η οποία είναι και διαχρονική απαίτηση του Διεθνούς Δικαίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Προσδοκούμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για να μπορέσουμε να εκκινήσουμε τον διάλογο. Με τον Γενικό Γραμματέα συμφωνήσαμε ότι είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι μια ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε χαμένη και προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Κυπριακού», σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Πηγές: ΑΠΕ ΜΠΕ, ΕΡΤ

Δημοφιλή