ΔΙΕΘΝΕΣ
08/07/2018 08:44 EEST | Updated 08/07/2018 17:41 EEST

Επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη. Οι προσπάθειες των δυτών για τη διάσωση των παιδιών

Αν και διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν την πληροφορία οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα

YE AUNG THU via Getty Images

Σε εξέλιξη επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης των δώδεκα παιδιών και του προπονητή τους στο ποδόσφαιρο που έχουν αποκλειστεί εδώ και 15 ημέρες σε ένα πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων στην Ταϊλάνδη.  Αναφορές έκαναν λόγο για απεγκλωβισμό 6 παιδιών ωστόσο  έχουν απεγκλωβιστεί 4 

 

Το αρχικό σχέδιο

Σημειώνεται πως κάθε ένα από τα παιδιά συνοδεύεται από δύο εκπαιδευμένους δύτες.

Η αρχική εκτίμηση ήταν πως η πρώτη «διαδρομή» των δυτών θα ολοκληρωνόταν περί τις 5 το απόγεμα ώρα Ελλάδος. Συνολικά δε η όλη επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις ημέρες, εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα. 

 

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα ... Τα αγόρια είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις», δήλωσε ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται την κρίση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε σε απόσταση από το σπήλαιο.

Η πρώτη αποστολή δυτών ξεκίνησε στις 6 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Πρόκειται για «13 ειδικούς παγκοσμίου επιπέδου που ήλθαν από χώρες που διαθέτουν εμπειρογνωμοσύνη» στη σπηλαιολογία και πέντε μέλη της επίλεκτης μονάδας SEAL του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης, όπως δήλωσε ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται την κρίση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε σε απόσταση από το σπήλαιο.

Linh Pham via Getty Images

Ο Ναρονγκσάκ διευκρίνισε πάντως ότι «δεν υπάρχει χρονικό όριο» και ότι η επιχείρηση διάσωσης μπορεί να πάρει μέρες ή να και σταματήσει ανά πάσα στιγμή.

Ένας αυστραλιανός γιατρός, ο οποίος συμμετέχει στη  αποστολή διάσωσης, εξέτασε χθες, Σάββατο, τα παιδιά και έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η επιχείρηση. 

Μέχρι τώρα, ένας έμπειρος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για να φθάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει, χάρη στα ρεύματα. Η διαδρομή περιλαμβάνει δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Σήμερα οι συνθήκες για την απομάκρυνση των παιδιών κρίνονται «τέλειες» από τον πυρήνα διαχείρισης της κρίσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο.

Soe Zeya Tun / Reuters

 Προετοιμασίες στο σημείο

Οι διασώστες εκκένωσαν το πρωί την περιοχή γύρω από το σπήλαιο ώστε να ανοίξουν χώρο «για να βοηθήσουμε τα θύματα».

«Όλοι όσοι δεν εμπλέκονται στην επιχείρηση πρέπει βγουν αμέσως από τη ζώνη», ανακοίνωσε από μεγάφωνα η αστυνομία στον χώρο γύρω από το σπήλαιο, όπου βρίσκονται εκατοντάδες δημοσιογράφοι. «Έχουμε όλο και περισσότερα μέσα ενημέρωσης που έρχονται και εγκαθίστανται παντού», είχε πει νωρίτερα ο επικεφαλής των επιχειρήσεων προσθέτοντας πως «οι ιατρικές ομάδες μου παραπονέθηκαν και αυτό γίνεται πρόβλημα».

Linh Pham via Getty Images

Οι διασώστες είχαν καταφέρει να περάσουν έναν σωλήνα πολλών χιλιομέτρων για να διοχετεύσουν οξυγόνο στη σπήλαιο όπου έχει καταφύγει η ομάδα και το επίπεδο του οξυγόνου έχει σταθεροποιηθεί μέσα σ′ αυτό.

Όμως οι βροχές που αναμένονται προσεχώς θα μπορούσαν να περιορίσουν το μη πλημμυρισμένο τμήμα του σπηλαίου στο οποίο έχουν καταφύγει τα παιδιά.

Το βράδυ του Σαββάτου έπεσε για μισή ώρα μια νεροποντή, υπενθυμίζοντας πόσο πολύ επείγει να απομακρυνθούν τα παιδιά.