ΠΟΛΙΤΙΚΗ
29/05/2018 23:36 EEST

Συμφωνία αλήθειας Μητσοτάκη με εργοδότες και εργαζόμενους

AFP Contributor via Getty Images

Τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο μοντέλο της επιχειρηματικότητας των ημετέρων που προωθεί η κυβέρνηση και την πρόταση της ΝΔ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με κανόνες για όλους, επιχειρεί να βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περιγράφοντας το στόχο του για ένα υγιές και βιώσιμο φορολογικό, ασφαλιστικό και εργασιακό περιβάλλον, ο κ.Μητσοτάκης προτάσσει την ανάγκη θέσπισης κανόνων που θα είναι επωφελής για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και το κράτος, αντιδιαστέλλοντας τα κρατικοδίαιτα συστήματα που ευνόησαν τη διαφθορά και την υπονόμευση του υγιούς ανταγωνισμού.

Με την ομιλία του μάλιστα στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε ότι θα ελαφρύνει και θα στηρίξει τις επιχειρήσεις, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι δεν θα κρύβουν εισοδήματα, θα πληρώνουν τους φόρους , θα σέβονται την εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία, θα κάνουν επενδύσεις, και θα προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο μέσω της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.  

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με μια αυστηρή και αυξημένη φορολογική συμμόρφωση και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Περιγράφοντας το πλαίσιο συμφωνίας με τον επιχειρηματικό κόσμο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εσείς θα επενδύσετε, θα πληρώνετε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, θα προστατεύετε το περιβάλλον και θα προσέχετε τους εργαζόμενους».

Προειδοποίησε δε πως δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας λέγοντας: «Προσλάβετε εσείς νέους συνεργάτες και εγώ θα αναζητήσω τρόπους να τους χρηματοδοτήσω. Είμαι ανοικτός σε φοροαπαλλαγές για να ενισχύσω την απασχόληση. Θα είμαι δίπλα σας σε ό,τι ενισχύει την υγιή επιχειρηματικότητα».