Συνεπιμέλεια: Νομοθέτηση Βίζενγκραντ με άρωμα από Νάπολη

Το συμφέρον του παιδιού δεν είναι ντέρμπι «μαμάδες-μπαμπάδες».
A-Digit via Getty Images

Λέγαμε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει ασκήσεις κακής νομοθέτησης με κείμενα πρόχειρα, post it, σύντομα «Μέμο» και «Προσχέδιο Τροποποιήσεων». Λέγαμε για τσαπατσουλιά, αδιαφάνεια, μονομέρεια και άρνηση διαβούλευσης.

Κάναμε λάθος. Πρόκειται για υπόδειγμα αυταρχικής νομοθέτησης. Νομοθέτηση Βίζενγκραντ, με τη Βουλή κλειστή και ψήφο διά αντιπροσώπων. Βουλή στεγανών μονολόγων, διατεταγμένης και συντεταγμένης ψήφου.

Χωρίς καμιά προσπάθεια διαβούλευσης και συναίνεσης σε ένα θέμα που κατεξοχήν προϋποθέτει κοινωνική αποδοχή γιατί έχει να κάνει με παιδιά, σχέσεις, πόνο, συναισθηματικά κατάγματα, κακοποιήσεις, αλλά και φροντίδα, αγάπη, μέριμνα, ευθύνη, συναπόφαση.

Είναι όνειδος ο τρόπος που επιμένει να νομοθετήσει η κυβέρνηση και ο κ. Τσιάρας τη συνεπιμέλεια, με ένα νομοσχέδιο παραγγελιά, νομοτεχνικά άθλιο, κόντρα σε Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής, Αντιπολίτευση (όσα τουλάχιστον κόμματα εξέφρασαν άποψη και δεν πάνε να τη βγάλουν τζάμπα και καθαρή), μέρος συμπολίτευσης (Γιαννάκου, Κεφαλογιάννη και άλλοι που μουρμουράνε), οργανώσεις δικαιωμάτων, οργανώσεις γυναικών, οργανώσεις για δικαιώματα παιδιού, επιστημονικούς φορείς και πολλούς άλλους.

Πρόκειται για νομοσχέδιο-συμβόλαιο, υλοποίηση project με χορηγούς.

Τώρα πια είναι σαφές. Κάποιοι ισχυροί επιχειρούν να λύσουν οικογενειακές τους υποθέσεις αγοράζοντας έναν νόμο.

Για τον σκοπό αυτόν κατασκευάστηκε ένα ολόκληρο λόμπι, μπήκαν αφίσσες στα ΜΜΜ, έγινε καμπάνια με φουλ στρατηγική στα παραδοσιακά και στα social Μέσα.

Υπήρξαν frontmen κοινοβουλευτικοί (δείτε ποιοι μιλούσαν στις ημερίδες για τη συνεπιμέλεια σε ανύποπτο χρόνο).

Ξοδεύτηκε χρήμα.

Απειλήθηκαν όσοι διαφωνούσαν: ”Όσοι πάτε να πειράξετε το νομοσχέδιο, να βγείτε με ονόματα ρε καραγκιόζηδες, για να σας φτύνουν τα παιδιά στο δρόμο. Δεν θα σας ξεπλένει τίποτα… Αυτό είναι υπόσχεση” έγραψε ένας από τους επιφανείς ”ενδιαφερόμενους”.

Και κάτι τελευταίο: απευθύνομαι σε φίλους μπαμπάδες που ξέρω πόσο υποφέρουν, πόσο βασανίζονται από την άρνηση συνεργασίας της πρώην συντρόφου, με άρνηση εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων ή με άλλους τρόπους. Ξέρω ότι αποκλείονται από την ομαλή και απρόσκοπτη επικοινωνία με το παιδί, ότι παραβιάζεται η ισότητα των γονέων.

Όμως αυτό το νομοσχέδιο θα τα κάνει όλα χειρότερα.

Το συμφέρον του παιδιού δεν είναι ντέρμπι «μαμάδες-μπαμπάδες» σαν αυτά στα οποία έχουν συνηθίσει κάποιοι τέτοιοι παράγοντες να γίνεται το δικό τους (διά του πλούτου ή διά της βίας).

  • Αναδημοσίευση από το FB του Κωστή Παπαϊωάννου (με την άδεια του συγγραφέα)
  • Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., bloggers) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της HuffPost Greece. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Δημοφιλή