Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: «Συμφωνία» για Ουκρανία αλλά χωρίς πρόσκληση ένταξης

Ούτε δίνουν χρονοδιάγραμμα στο Κίεβο.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ, μιλά στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ, μιλά στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023.
via Associated Press

Οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Συμμαχίας, ωστόσο δεν δόθηκε στο Κίεβο πρόσκληση ή χρονοδιάγραμμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ουκρανία επιδίωκε.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ ήρε την υποχρέωση η Ουκρανία να ακολουθήσει το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (MAP) αφαιρώντας ουσιαστικά ένα εμπόδιο στον δρόμο του Κιέβου για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ», ανέφερε διακήρυξη στην οποία συμφώνησαν σήμερα οι ηγέτες των κρατών μελών, προσθέτοντας ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση του Κιέβου έχει ξεπεράσει την ανάγκη για το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης.

«Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», ανέφερε ανακοίνωση.

via Associated Press

Αν και οι ηγέτες δεν διευκρίνισαν τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Ουκρανία, τόνισαν ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει το Κίεβο να σημειώσει πρόοδο στη στρατιωτική διαλειτουργικότητα καθώς και σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στους κλάδους της δημοκρατίας και της ασφάλειας.

«Καταστήσαμε σαφές ότι θα προσκαλέσουμε την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

via Associated Press

«Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε τη λέξη ”πρόσκληση”», τόνισε, όταν ρωτήθηκε για την έντονη δυσαρέσκεια που εξέφρασε λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη στάση της Συμμαχίας. «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία βούληση ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ούτε να γίνει μέλος της Συμμαχίας», τόνισε νωρίτερα ο Ζελένσκι, σε ένα tweet με επιθετικό τόνο, θεωρώντας «παράλογο» ότι δεν έχει δοθεί στη χώρα του χρονοδιάγραμμα ένταξης.

Μετά τη διακήρυξη του ΝΑΤΟ, από το Βίλνιους όπου έφτασε για τη σύνοδο κορυφής ο Ζελένσκι δήλωσε πως το «ΝΑΤΟ θα κάνει την Ουκρανία ασφαλέστερη και η Ουκρανία θα κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο».

via Associated Press

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε επίσης ότι οι Σύμμαχοι δεσμεύτηκαν επίσης να επενδύουν κάθε χρόνο «τουλάχιστον 2%» του ΑΕΠ τους σε στρατιωτικές δαπάνες.

«Έντεκα σύμμαχοι έχουν φτάσει ή ξεπεράσει αυτό το όριο. Αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο έτος». Το ΝΑΤΟ έχει πλέον 31 μέλη μετά την ένταξη της Φινλανδίας την άνοιξη του 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

Δημοφιλή