Συντριβή Antonov στην Καβάλα: Δεν βρέθηκε επικίνδυνη ουσία

Τι συνέβη στο αεροσκάφος.
Alkis Konstantinidis via Reuters

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τα άγνωστης προέλευσης υλικά, τα οποία βρέθηκαν πέριξ του μοιραίου Antonov: Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, η λευκή ουσία άγνωστης προέλευσης που είχαν εντοπίσει τα drones στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος δεν είναι ραδιενεργό ή βιολογικό υλικό επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Αυτό είναι, όπως δήλωσε, το πόρισμα της έρευνας που πραγματοποίησαν τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου πυρηνικής βιολογικής χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ που ήρθε από την Αθήνα. Το γεγονός αυτό ανοίγει τον δρόμο για την περισυλλογή των σορών του οκταμελούς πληρώματος του αεροσκάφους.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, συνεργεία της ΕΜΑΚ έχουν ήδη μπει στο πεδίο και με ιδιαίτερη προσοχή προσπαθούν να περισυλλέξουν τις σορούς. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί με τη βοήθεια drones, οι έξι από τις οκτώ σορούς και αναζητούνται οι άλλες δύο.

Οι σοροί του οκταμελούς πληρώματος θα μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κομοτηνή και από εκεί θα τις παραλάβουν οι διπλωματικές αρχές της Ουκρανίας στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο , οι ομάδες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς συνεχίζουν το δύσκολο έργο του εντοπισμού των πυρομαχικών που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση γύρω από τα συντρίμμια.

Όπως τόνισε ο κ. Αναστάσιμης, το έργο των πυροτεχνουργών θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με ιδιαίτερη προσοχή και για το λόγο αυτό δεν θα αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στις αγροτικές περιοχές Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

Την ίδια ώρα τα τεχνικά συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και του δήμου Παγγαίου δίνουν τιτάνιο αγώνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης καθώς τμήματα των οικισμών Αντιφιλλίππων, Χορτοκοπίου και Παλαιοχωρίου παραμένουν από χθες το βράδυ χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ προβλήματα αντιμετωπίζονται και στην υδροδότηση των οικισμών.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι επειδή η βλάβη είναι ακριβώς στο χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος είναι πολύ δύσκολο για τα συνεργεία να πλησιάσουν .

Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσουν με γεννήτριες να αποκαταστήσουν ένα μέρος της βλάβης και κυρίως την υδροδότηση σε σημεία των οικισμών.

Το αρχικό σοκ από την συντριβή του αεροσκάφους Antonov An-12 λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα σπίτια του Παλαιοχώριου και των Αντιφιλίππων Καβάλας το βράδυ του Σαββάτου, διαδέχτηκε η αγωνία αρχών και κατοίκων για την διαχείριση μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης καθώς το Υπ.΄Άμυνας της Σερβίας, από όπου απογειώθηκε ενημέρωσε ως αυτό ήταν έμφορτο με 11,5 τόνους στρατιωτικό υλικό και συγκεκριμένα βλήματα όλμων.

Επίσης επιβεβαιώθηκε πως το αεροσκάφος ανήκει σε ουκρανικό αερομεταφορέα και σε αυτό επέβαιναν 8 Ουκρανοί μέλη πληρώματος, που σύμφωνα με τη αεροπορική εταιρεία Meridian Cargo είναι όλοι νεκροί.

Σημειώνεται πως ήδη με παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου, ο εισαγγελέας εφετών Θράκης θα έχει την εποπτεία όλων των ερευνών και των ανακρίσεων, που θα διεξαχθούν σχετικά με τα αίτια πτώσης του αεροσκάφους.

Alkis Konstantinidis via Reuters
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Δύσκολη επιχείρηση

Στην περιοχή επιβλήθηκε ζώνη αποκλεισμού για λόγους ασφαλείας ενώ εξετάζονταν τα επίπεδα τοξικότητας στην περιοχή.

Στην Καβάλα έφτασαν το μεσημέρι τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής, Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να ερευνήσουν και να εξακριβώσουν την προέλευση της λευκής ουσίας, η οποία εντοπίστηκε γύρω από το μοιραίο αεροσκάφος.

Σε λειτουργία έχει τέθηκε και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Οι ειδικοί εστίαζαν πρωταρχικά στην ταυτοποίηση της περίεργης λευκής σκόνης που έχει απλωθεί στην περιοχή, τυχόν υψηλή τοξικότητα μετά την πτώση του ενώ αναζητούσαν το “μαύρο κουτί”, που θα δώσει πληροφορίες για το δυστύχημα. Ο μεγάλος πονοκέφαλος όμως είναι η απομάκρυνση των βλημάτων όλμων.

Όπως είπε ο συντονιστής της επιχείρησης και υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Μάριος Αποστολίδης ήδη ειδικοί της πυροσβεστικής νωρίτερα το πρωί προσέγγισαν το σημείο και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια.

Αρχικά όπως είπε, ″Διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπήρχαν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό”.

Η εικόνα στην περιοχή και η αγωνία των κατοίκων

Στην περιοχή ήταν πολύ έντονη η μυρωδιά καμένου καύσιμου, ενώ νωρίς το πρωί πυκνό ήταν και το σύννεφο καπνού αν και οι εστίες φωτιάς ήταν πολύ μικρές.

Alkis Konstantinidis via Reuters
Alkis Konstantinidis via Reuters

Από τις πρώτες εικόνες όπως φαίνεται και στις εικόνες από drone της Καναλιού Ένα της Καβάλας πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις.

Εικόνες δε από drone δείχνουν πως ο πιλότος ίσως να προσπάθησε να προσγειωθεί στο χωράφι αφού υπάρχουν ίχνη συρσίματος του Antonov στο χώμα.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο πιλότος του αεροσκάφους που απογειώθηκε από την Νις της Ν.Σερβίας με τελικό προορισμό και χώρα παράδοσης το Μπαγκλαντές και ενδιάμεσους σταθμούς το Αμαν και το Ριάντ, ενημέρωσε ότι το Antonov είχε υποστεί βλάβη στον κινητήρα, και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης.

Όπως αποδείχθηκε όμως δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε.

Alkis Konstantinidis via Reuters

Της πτώσης του ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις ενώ δύο πυροσβέστες που κλήθηκαν να συνδράμουν στο σημείο αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Έτσι χθες αποσύρθηκαν όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς και όλων όσοι βρίσκονται κοντά στην αγροτική περιοχή

Οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να μην ανοίξουν κλιματιστικά.

Στο μεταξύ Παλαιοχώρι, Αντιφίλιπποι, Νικήσιανη, Γεωργιανή, Αγ.Χριστόφορος χθες βράδυ βυθίστηκαν και στο σκοτάδι καθώς το Antonov φαίνεται πως χτύπησε είτε πυλώνα της ΔΕΗ είτε έκοψε καλώδια. Σταδιακά μέχρι το μεσημέρι η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί.

Alkis Konstantinidis via Reuters
via Associated Press
Alkis Konstantinidis via Reuters
Alkis Konstantinidis via Reuters
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
.
.
MOTION TEAM Eurokinissi

Πηγές: EΡΤ, Kavala News, Κανάλι Ένα της Καβάλας, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή