Συρία: 32 τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν σε μάχες με δυνάμεις του καθεστώτος

Συρία: 32 τζιχαντιστές του ΙΚ σκοτώθηκαν σε μάχες με δυνάμεις του καθεστώτος
DELIL SOULEIMAN via Getty Images

Πάνω από 30 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σκοτώθηκαν το Σάββατο στη Συρία κατά τη διάρκεια μαχών με δυνάμεις του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παρά τις αλλεπάλληλες ήττες του στη Συρία και στο Ιράκ, το ΙΚ μπόρεσε να κάνει μια περιορισμένης έκτασης επανεμφάνιση στην επαρχία Ιντλίμπ, εκμεταλλευόμενο τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και μιας άλλης τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Η επαρχία Ιντλίμπ ουσιαστικά ελέγχεται από τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, μια τζιχαντιστική οργάνωση στην οποία δεσπόζει ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία. Το καθεστώς εξαπέλυσε τον Δεκέμβριο μια επιχείρηση για να ανακαταλάβει το νοτιοανατολικό τμήμα της επαρχίας.

«Οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε μια ομάδα του ΙΚ και τις δυνάμεις του καθεστώτος είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 32 μέλη της (τζιχαντιστικής) οργάνωσης», ανέφερε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Την Παρασκευή εξάλλου ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι εξεδίωξε τους τζιχαντιστές του ΙΚ από τις επαρχίες Χάμα (κεντρικά) και Χαλέπι (βόρεια), που γειτονεύουν με την Ιντλίμπ.

Έπειτα από μια θεαματική αύξηση της ισχύος τους το 2014 και την κεραυνοβόλα επίθεση κατά τη διάρκεια της οποίας κατέλαβαν αχανείς εκτάσεις της επικράτειας του Ιράκ και της Συρίας, οι τζιχαντιστές του ΙΚ είδαν το «χαλιφάτο» την ίδρυση του οποίου είχαν ανακηρύξει να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα αντιμέτωπο με εφόδους σε πολλαπλά μέτωπα.

Το καθεστώς διεξάγει μια επιχείρηση εναντίον των τελευταίων μελών του ΙΚ που απομένουν στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, που γειτονεύει με το Ιράκ. Οι τζιχαντιστές διατηρούν μια περιορισμένη παρουσία σε μια περιοχή στην έρημο της κεντρικής Συρίας καθώς και σε μια έκταση στην περιφέρεια της Δαμασκού.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή