ΔΙΕΘΝΕΣ
17/04/2018 13:16 EEST

Συρία: Επετράπη η είσοδος ερευνητών για τα χημικά όπλα στο σημείο της φερόμενης επίθεσης

Social Media / Reuters

Επιθεωρητές του ΟΑΧΟ (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων) θα έχουν πρόσβαση στο σημείο της φερόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στη Ντούμα της Συρίας την Τετάρτη, σύμφωνα με τη Ρωσία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η ομάδα βρίσκεται στη Συρία από το Σάββατο, αλλά δεν είχε πρόσβαση στην πόλη μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα Αμερικανοί αξιωματούχοι να εκφράζουν προβληματισμούς πως οι Ρώσοι ενδεχομένως να έχουν «πειράξει» την περιοχή. Υπενθυμίζεται πως η Συρία και η σύμμαχός της, Ρωσία, αρνούνται κάθε ευθύνη για την επίθεση της 7ης Απριλίου, με τη Ρωσία να υποστηρίζει πως ήταν «σκηνοθετημένη». Ακτιβιστές στη Συρία λένε ότι στην επίθεση σκοτώθηκαν πάνω από 40 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Σημειώνεται πως, σε αντίδραση στην επίθεση, οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία πραγματοποίησαν στοχευμένα στρατιωτικά πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων χημικών όπλων.

Η Ρωσία και η Συρία είχαν επικαλεστεί «ζητήματα ασφαλείας που έπρεπε να επιλυθούν» ενώ επιθεωρητές του ΟΑΧΟ ανέμεναν έγκριση, είπε ο Αχμέτ Ουτσουμτσού, γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ.

Οι συριακές αρχές αντ’αυτού πρότειναν στους επιθεωρητές 22 μάρτυρες που είπαν ότι βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης και θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Δαμασκό για συνεντεύξεις.

Όταν οι επιθεωρητές καταφθάσουν επί σκηνής την Τετάρτη, θα έχουν περάσει 11 ημέρες από την επίθεση. Αναμένεται να συλλέξουν δείγματα για να διαπιστώσουν εάν και τι χημικά χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση.