ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10/02/2020 18:32 EET

ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς δημοψήφισμα -μάλλον- η αλλαγή ονόματος

Και ο οδικός χάρτης για το συνέδριο.

Eurokinissi

«Χρυσή τομή» για το θέμα της αλλαγής του ονόματος βρέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Αποφασίσθηκε ακόμη να γίνουν βήματα για την διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων και να πραγματοποιηθεί συνέδριο 5.000 – 6.000 συνέδρων με συμμετοχή περίπου 200 – 300 προσκεκλημένων στελεχών από την Προοδευτική Συμμαχία. Ως προς το θέμα του ονόματος ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή το προσεχές Σαββατοκύριακο. Αν υπάρξει και άλλη πρόταση, τότε θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα με δεσμευτικό αποτέλεσμα. Πρόκειται προφανώς για ένα συμβιβασμό υπέρ της πλειοψηφίας που ήθελε δημοψήφισμα, αλλά χωρίς ήττα της μειοψηφίας.

Συγκεκριμένα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, συνεδρίασε την Δευτέρα και αποφάσισε να εισηγηθεί προς τη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τα ακόλουθα :

-Να ενισχυθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών και να διευκολυνθεί η σχετική διαδικασία με την έκδοση κάρτας για όλα τα μέλη.

 -Η παραλαβή της κάρτας θα γίνεται σε όλα τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την χώρα, σε ειδικά σημεία που θα στηθούν σε κεντρικούς χώρους στις μεγάλες πόλεις στο πλαίσιο της καμπάνιας, καθώς και σε κάθε εκδήλωση που θα πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προσυνεδριακή περίοδο.

Οδικός χάρτης για το συνέδριο

Ως προς τον οδικό χάρτη για το συνέδριο αποφασίστηκε, να προταθεί :

-Συνεδρίαση της ΚΕΑ στις 23.02 όπου θα εγκριθούν οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο το κείμενο απολογισμού και όσο και το πρόγραμμα.

-Οι προσυνεδριακές συνελεύσεις να ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου, με πρόνοια αυτές να είναι όσο πιο ανοιχτές και μαζικές.

-Η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 2 έως 4 Μαΐου.

-Η τελευταία μέρα εγγραφής και παραλαβής καρτών των μελών, που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία εκλογής συνέδρων ορίζεται η 17η Απριλίου.

-Όσοι έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα iSYRIZA μέχρι εκείνη την ημέρα θα έχουν το δικαίωμα να εμφανιστούν μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας (2-4 Μαΐου), προκειμένου να παραλάβουν τις κάρτες τους και να ψηφίσουν.

-Υπολογίζεται ότι στο Συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 5.000 με 6.000 σύνεδροι.

Σημειώνεται ότι μιας και πρόκειται για Συνέδριο συνέχειας και τομής, θα υπάρξει πρόνοια ώστε ένα μικρό μέρος των συνέδρων που δεν θα υπερβαίνει το 5% να αποτελείται από προσκεκλημένους, προσωπικότητες και εκπροσώπους συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία.

-Αποφασίστηκε επίσης ότι η πρόταση για νέα ΚΕ, είναι να αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον το 1/5 να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία.

-Στο πλαίσιο εμβάθυνσης του προσυνεδριακού διαλόγου θα εξεταστεί η δυνατότητα ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων συμβουλευτικού χαρακτήρα για προγραμματικά ζητήματα στη διαδικτυακή πλατφόρμα του iSYRIZA.

-Ως προς τον τίτλο του κόμματος, ο πρόεδρος του κόμματος θα καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, μετά από διαβούλευση και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ.

Σε περίπτωση που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών με δεσμευτικό χαρακτήρα, τις ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της ΠΓ θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη στις 12 και θα ολοκληρώσει τη συζήτηση για το κείμενο απολογισμού που θα τεθεί προς έγκριση στη ΚΕ το επόμενο Σαββατοκύριακο.