ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους συνταξιούχους

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν συγκεκριμένα παραδείγματα πως οι συνταξιούχοι κάτω των 1.000 ευρώ δεν θα πάρουν τίποτα, αλλά και πόσο κόβονται τα αναδρομικά.
Eurokinissi

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για τη μη στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων καθώς και για το «κούρεμα 60%» των αναδρομικών και την «τριπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων» εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την περιοδεία του στην Κω, ενώ την ίδια ώρα φορείς, εργαζόμενοι και καταστηματάρχες περιέγραψαν τη δραματική κατάσταση στην αγορά, την καθίζηση του τουρισμού και την έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία.

Με αφορμή το πάγωμα του Συμφώνου Σταθερότητας, τη λεγόμενη «ρήτρα διαφυγής», ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αν και «αφήσαμε 37 δις. ευρώ μαξιλάρι ασφαλείας» και αν και έχει «λυμένα τα χέρια της να δαπανήσει όσα χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες», δεν το πράττει.

«Αν δεν είναι τούτη την ώρα η δύσκολη στιγμή για να δαπανήσει, πότε είναι;Γιατί εφόσον δεν υπάρχει δέσμευση από την Ευρώπη για στόχους και υπάρχουν τα λεφτά η κυβέρνηση δεν δαπανά;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας σε συζήτηση με τους φορείς του νησιού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για «ακόμα μεγαλύτερη ύφεση που έρχεται με λουκέτα στην αγορά και τεράστια ανεργία».

«Δεν δίνουν όμως ούτε αυτά που υποχρεούνται να δώσουν» πρόσθεσε με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. «Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από τα 3,9 δις. ευρώ που επιδίκασε το ΣτΕ για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, θα δώσει στην πραγματικότητα 900 εκατ. μόνο για τις κύριες συντάξεις» σημείωσε τονίζοντας πως το ΣτΕ ξεκαθαρίζει πως η απόφαση αφορά «και δώρα και επικουρικές συντάξεις».

«Ο κ. Μητσοτάκης εξαπατά τριπλά τους συνταξιούχους. Πρώτον, τους λέει κούρεμα 60% σε όσα δικαιούστε. Δεύτερον, δίνοντας μόνο τις κύριες συντάξεις πίσω, ουσιαστικά αποκλείει τους χαμηλοσυνταξιούχους, όσους έχουν συντάξεις μέχρι 1000 ευρώ, διότι αυτοί είχαν απώλειες κυρίως από τα δώρα που επεδίκασε το ΣτΕ. Και η τρίτη εξαπάτηση είναι ότι όποιος πάρει τα αναδρομικά δε θα δικαιούται να ζητήσει αυτά τα οποία το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ορίσει ότι τα δικαιούται», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «καταφανώς αντισυνταγματική απόφαση» της κυβέρνησης.

Επιπλέον, τόνισε πως «ενώ υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες και τα χρήματα στο δημόσιο ταμείο, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες», υπογραμμίζοντας πως «εάν δεν δοθούν φέτος που υπάρχει η ρήτρα διαφυγής, είναι βέβαιο πως τα επόμενα χρόνια θα ξαναγυρίσει η Ευρώπη στους όρους και τους στόχους». Κατηγόρησε έτσι την κυβέρνηση ότι «χάνει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας που δεν αξιοποιεί, όχι μόνο για τους συνταξιούχους αλλά για στήριξη σε όλους όσους έχουν ανάγκη, εργαζόμενους, εμπορικό κόσμο, εστίαση και στους ελεύθερους επαγγελματίες».

Στη συζήτηση με τους φορείς του νησιού ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με επαγγελματίες κατά τη βόλτα που προηγήθηκε στην αγορά, σημείωσε ότι η αίσθηση του είναι ότι «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη για τις τουριστικές περιοχές». Εξέφρασε, δε, την ανησυχία πως αν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση των αναγκών, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των εργαζόμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, ανθρώπων που έχουν ανελαστικές υποχρεώσεις,

Έκανε ειδική αναφορά στους εργαζόμενους που έχουν να δουλέψουν για μήνες ή κι αν δουλεύουν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής της εργασίας και έχουν τρεις επιλογές: είτε να βρεθούν σε αυτό το καθεστώς παίρνοντας το 80% του μισθού, είτε να βρεθούν στην επιδοτούμενη ανεργία, είτε να βρεθούν στην απόλυτη ανεργία.

Ορμώμενος από τις αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Τσίπρας άφησε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης με αφορμή το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, το οποίο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, σημειώνοντας ότι «πρέπει το επόμενο διάστημα να οργανώσουμε μία μεγάλη συζήτηση ανοιχτή, όχι κρυφά, όχι με επιτροπές σοφών που το μόνο που ξέρουν να λένε είναι απολύσεις και διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος για να πάει η οικονομία μπροστά. Δεν πάει η οικονομία μπροστά χωρίς κοινωνική συνοχή», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα απαντάει στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής».

«Να στηριχθεί η εργασία και όχι η αναστολή της»

Όπως σημείωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε Όρθιοι” βασίζεται σε πραγματικές ανάγκες και ανταποκρίνεται σε ρεαλιστικές δυνατότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή από την πλευρά της Πολιτείας. Διαπίστωσε, δε, ότι «από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει αδυναμία κατανόησης των προβλημάτων και μια φειδωλή ανταπόκριση στα αιτήματα και τις απαιτήσεις».

Υπογράμμισε ότι «εμείς επιμένουμε ότι υπάρχει η ανάγκη πρωτίστως να στηριχθεί η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας, αντιστοίχως όπως έχει συμβεί σε μια σειρά από χώρες του εξωτερικού και ιδιαίτερα της ΕΕ που μας αφορά όπου επιδοτήθηκε η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας». Και συνέχισε μιλώντας για ευρωπαϊκά παραδείγματα αντιμετώπισης της κρίσης, για επιχειρήσεις που «υποχρεώθηκαν να κρατήσουν το προσωπικό, όσο ήταν κλειστές όμως το μισθολογικό κόστος εξολοκλήρου το αναλάμβανε η Πολιτεία». «Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι πρέπει οι επιχειρήσεις να επιδοτηθούν και να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να αντέξουν», είπε.

Έτσι όπως περιέγραψε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε τα εξής:

«Εμείς προτείναμε: την απόλυτη κάλυψη ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις είναι εκτός λειτουργίας και παραμένουν σε αναστολή, για όσους επανεκκινούν να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης στο 100% του ασφαλιστικού κόστους και στο 40% του μισθολογικού κόστους ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, αλλά ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι να διατηρήσουν και τις θέσεις εργασίας και τις σχέσεις εργασίας και τους μισθούς. Και ταυτόχρονα προτείναμε μία επιδοματική πολιτική απέναντι στην επιχειρηματικότητα, διότι όλες οι επιχειρήσεις κλείσανε για να αντιμετωπίσουμε μια έκτακτη ανάγκη, που αφορά τη δημόσια υγεία».

Επίσης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή για όλες τις επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίες με 2000 ευρώ ανά εργαζόμενο επιδότηση, δηλαδή μη επιστρεπτέα, με όριο τις 100000 ευρώ.
Σε ότι αφορά στη διευκόλυνση στα χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή στον τραπεζικό δανεισμό, είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνει στο 100%.

Αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα εγγυοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση σε εύκολο δανεισμό για τη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων.

Τέλος, σημείωσε ότι «προτείναμε κι ένα έκτακτο μέτρο για όσο διαρκεί η κρίση: το εισόδημα έκτακτης ανάγκης», το οποίο θα καλύψει όλες εκείνες τις κατηγορίες που πρέπει να στηριχθούν.
«Δεν βλέπουμε λεφτά και δεν θα δούμε»
«Διαρκώς σκεφτόμαστε το αύριο, τι θα γίνει το χειμώνα, τι θα γίνει το μαγαζί μου, το χάνω. Ζούμε έναν εφιάλτη, ζητάμε βοήθεια από το κράτος» σημείωσε ένας μαγαζάτορας σε συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα κατά την περιοδεία του στο νησί. Άλλος, αναφερόμενος στη βοήθεια που έχουν λάβει από το κράτος σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Από το Μάρτιο μέχρι σήμερα πήραμε ένα χιλιάρικο. Δε βγαίνει τίποτα. Ακούμε αλλά δεν τα βλέπουμε» σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στα πακέτα ενίσχυσης που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, για να λάβει την απάντηση από ιδιοκτήτη κοσμηματοπωλείου: «Δεν τα βλέπουμε και δεν θα τα δούμε».

«Ο κόσμος δεν έχει λεφτά για να κυκλοφορήσει, γιατί δεν ξέρει πότε θα ξαναπάρει λεφτά. Είναι μία κατάσταση που δεν ξέρουμε πώς θα την καβατζάρουμε» σημείωσε εργαζόμενη σε κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση γυναικών στην Κω.

«Την επόμενη φορά σαν πρωθυπουργό σας περιμένουμε, είναι τιμή μας που έρχεστε στο νησί μας, χαιρόμαστε πάρα πολύ που σας βλέπουμε», ήταν μία από τις επιδοκιμασίες που άκουσε.

Σε σχέση με την οικονομική κατάσταση στο νησί, ένας από τους κατοίκους, ο οποίος διατηρεί κατάστημα στο κέντρο της πόλης σημείωσε πως «είναι ένα έρημο νησί» προσθέτοντας: «δεν είμαι ο μοναδικός, άμα ήμουν ο μοναδικός θα έλεγα κάποιος θα με βοηθήσει, όλοι είμαστε σε αυτή την κατάσταση, παντού βλέπω μια ζοφερή κατάσταση: πρόσωπα που δεν χαμογελάνε πλέον και όλοι σκεφτόμαστε το αύριο, κοιμόμαστε και ξυπνάμε με έναν εφιάλτη».

«Ήθελα να σου πω ότι είσαι η μόνη ελπίδα Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Αυτός είσαι» σημείωσε ένας άλλος κάτοικος κατά την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Κω. «Με αυτά που βλέπουμε τελευταία δεν έχουμε άλλες επιλογές. Πέρα από κόμματα δεξιά, αριστερά, εδώ πλέον έχουμε ζήτημα Δημοκρατίας» πρόσθεσε.

«Αυτό που λες είναι πολύ βαρύ» του απάντησε ο κ. Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι, «θεωρώ αδιανόητο όχι να μην ακούγεται η κομματική φωνή, αλλά να μην ακούγονται τα προβλήματα της κοινωνίας. Δεν γίνεται να πηγαίνω παντού και να μου λένε εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι “αγωνιούμε κάντε κάτι” και αυτό να μην ακούγεται πουθενά. Φτιάχνουν μία εικόνα πως όλα είναι στην εντέλεια, δεν ιδρώνει το αυτί τους»

«Παλινωδίες και αλαλούμ στον τουρισμό»

Κατά τη συζήτησή του με τους φορείς του νησιού, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «παλινωδίες» και «αλαλούμ» στον τουρισμό και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Ήταν τεράστιο λάθος της κυβέρνησης ότι δεν υπήρξαν ενιαία κριτήρια ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας» σημείωσε, ευχόμενος με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων «να πάνε καλά τα πράγματα, διότι είναι ανησυχητικές οι ενδείξεις του ΕΟΔΥ». Δεν παρέλειψε να επισημάνει το γεγονός ότι εκ των υστέρων η κυβέρνηση σπεύδει να επιβάλλει υποχρεωτικότητα μάσκας σε κλειστούς χώρους, κάτι που δεν είχε κάνει εδώ και τρεις μήνες.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ΕΣΥ με αφορμή την πανδημία, υπενθύμισε την προσπάθεια αναστήλωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας με την επαναφορά του κανόνα 1:1 στις προσλήψεις στο Δημόσιο «απέναντι στη λογική του outsourcing που είχε επικρατήσει». «Σήμερα, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μας που έλεγαν “δε μας χρειάζονται δημόσια νοσοκομεία, λένε “τελικά δίκιο είχατε”, γιατί στη δύσκολη στιγμή, φτωχοί και πλούσιοι, όλοι, στο δημόσιο σύστημα Υγείας έτρεξαν για να σωθούν από τον κορονοϊό. Αυτό είναι ένα δίδαγμα, πρέπει να δούμε πώς θα ενισχύσουμε το ΕΣΥ».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και για την πλήρη απαξίωση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά, καθώς και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στα «ωφειλούμενα ποσά από τις μετακινήσεις των νησιωτών και τις μεταφορές προϊόντων των επιχειρήσεων».

«Πρέπει να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία της πατρίδας μας»
Κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον δήμαρχο του νησιού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είναι η Κως είναι ένα νησί που βρέθηκε το τελευταίο διάστημα με δύο ταυτόχρονες κρίσεις, και μια κρίση που ήρθε τώρα, την κρίση της πανδημίας, που προκαλεί τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις και μια νέα οικονομική κρίση.

Όπως υπογράμμισε, «η πρώτη κρίση, είναι η διαρκής κρίση ασφάλειας». Χρησιμοποιώντας τον όρο «εσχατιά» που είχε αναφέρει πιο πριν ο δήμαρχος Κω, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ένα σημείο συνάντησης πολιτισμών, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεστε στα ανατολικά μας σύνορα, σε ένα από τα ανατολικότερα σημεία της χώρας, κι αυτό σημαίνει πολλά».

Σε αυτό το σημείο εξήγησε: «εδώ πρέπει να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας με αποφασιστικότητα και με ψυχραιμία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει μονάχα ότι είμαστε ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα – και κυρίως οι Ένοπλες Δυνάμεις μας – σημαίνει ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η ανάπτυξη στον τόπο και η ποιότητα ζωής να είναι τέτοια που να σηματοδοτεί το ενδιαφέρον της Πολιτείας για τον τόπο».

Σε ότι αφορά στη δεύτερη κρίση, την προσφυγική, τόνισε ότι «η Κώς μαζί με τα άλλα τέσσερα νησιά πήραν όλο το βάρος της ευρωπαϊκής ηπείρου το 2015, της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Όσων αφορά στην οικονομική κρίση που έρχεται λόγω πανδημίας σημείωσε ότι «η Πολιτεία οφείλει να σκύψει στα προβλήματα, και ιδιαίτερα τώρα, που πολύ φοβάμαι πως η Κως, όπως και όλα τα υπόλοιπα νησιά που δυστυχώς οι οικονομίες τους είναι προσανατολισμένες στον τουρισμό και η πτώση αυτή του τουρισμού η κατακόρυφη, θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα χειρότερα από αυτά που αντιμετωπίσαμε την περίοδο της κρίσης».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση που ενδεχομένως να λάβει ανθρωπιστικές διαστάσεις για κάποιες οικογένειες, και δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί», σημείωσε.
«Μόνη διαφορά με την Τουρκία η υφαλοκρηπίδα, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο»

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα με την Τουρκία έχει μονάχα μία διαφορά, «αυτή της υφαλοκρηπίδας, την οποία είμαστε έτοιμοι να την επιλύσουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμού» αλλά και ότι «στο Αιγαίο δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” και οι διεθνείς συνθήκες είναι αδιαπραγμάτευτες» είχε στείλει νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με δήλωσή του, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής στην Κω.

Ο κ. Τσίπρας εξήρε «το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο, το υψηλό φρόνημα των στρατιωτών και των αξιωματικών που επαγρυπνούν για να φυλάττουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της πατρίδας μας».

Παράλληλα, τόνισε πως «διάγουμε μια περίοδο κρίσιμη, τόσο διπλωματικά, όσο και αμυντικά. Μια περίοδο που η χώρα οφείλει να εκπέμπει μήνυμα ψυχραιμίας, αλλά και αποφασιστικότητας. Η χώρα οφείλει να έχει μία σαφή, αλλά και σταθερή ενεργητική εθνική στρατηγική, που να θέλει βεβαίως τον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά και να ξεκαθαρίζει τις κόκκινες γραμμές, αμυντικές και διπλωματικές, που είναι οι γραμμές αυτές που προκύπτουν από την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου».

«Έχουμε μόνο μία διαφορά: αυτή της υφαλοκρηπίδας, την οποία είμαστε έτοιμοι να την επιλύσουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμού. Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” και οι διεθνείς συνθήκες είναι αδιαπραγμάτευτες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Αυτό είναι το μήνυμα της αποφασιστικότητας και, ταυτόχρονα, της ψυχραιμίας, με την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και κατέληξε: «Διότι, πρώτον, έχουμε επίγνωση ότι το δίκιο μας πηγάζει από το Διεθνές Δίκαιο και, δεύτερον, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και στο φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Δημοφιλή