ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία για έκτακτο επίδομα σε γιατρούς, νοσηλευτές, ένστολους, εργαζόμενους στην καθαριότητα

Αποσύρει την τροπολογία για βοήθημα μόνο στους αστυνομικούς - Εσωκομματική κριτική και διαμαρτυρίες εργαζομένων της πρώτης γραμμής.
businessman in a strange position
businessman in a strange position
maselkoo99 via Getty Images
Από την παράσταση διαμαρτυρίας ιατρών και νοσηλευτών τον Απρίλιο, με αίτημα την ενίσχυση του ΕΣΥ εν μέσω της πανδημίας. Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
Από την παράσταση διαμαρτυρίας ιατρών και νοσηλευτών τον Απρίλιο, με αίτημα την ενίσχυση του ΕΣΥ εν μέσω της πανδημίας. Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
ARIS MESSINIS via Getty Images

Όχι μόνο στους αστυνομικούς, αλλά και σε γιατρούς, νοσηλευτές, λιμενικούς, πυροσβέστες, εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων και στις περιφέρειες θα ζητήσει να δοθεί έκτακτο επίδομα ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την απόφαση κατέληξε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος ύστερα από μία πολύωρη και έντονη συνεδρίαση.

Αφορμή για την συζήτηση ήταν η σχετική τροπολογία για έκτακτο βοήθημα ενός μισθού που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από πρωτοβουλία του Χρήστου Σπίρτζη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – υπογραμμίζεται ότι η τροπολογία απορρίφθηκε από τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη…

Κριτική από «53»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ασκήθηκε κριτική στην τροπολογία από την πλευρά των «53», αλλά και από άλλα στελέχη: Νίκος Βούτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Παναγιώτης Ρήγας, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Μπίστης, Πάνος Λάμπρου. Η κριτική ήταν ότι η κατάθεση της τροπολογίας συνέπεσε με την αστυνομική βία κατά την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και ότι αφορούσε μία κοινωνική ομάδα.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία είχε εγκριθεί από την ΕΠΕΚΕ Προστασίας του Πολίτη για την οποία αρμόδιος από το ΠΣ είναι ο Θοδωρής Δρίτσας, αλλά και από το Τμήμα Δικαιοσύνης του κόμματος. Η τροπολογία υπογραφόταν από τους Χρήστο Σπίρτζη, Διονύση Καλαματιανό, Τάνια Ελευθεριάδου, Σπύρο Λάππα, Θεόφιλο Ξανθόπουλο.

Ο Χρ. Σπίρτζης σε δήλωσή του αναγνώρισε «δίκαιες διαμαρτυρίες μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων (ιατρών, νοσηλευτών, εργαζόμενων στην καθαριότητα και στους ΟΤΑ, λιμενικών, πυροσβεστών, κλπ)», όπως αναγνώρισε και «την κριτική, το θυμό και την οργή πολλών συμπολιτών μας για τα ακραία κρούσματα αστυνομικής βίας από ακροδεξιούς θύλακες, με την ανοχή και πολλές φορές με τις εντολές της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Έτσι εισηγήθηκε, και έγινε ομοφώνως δεκτό, την απόσυρση της τροπολογίας και την επανυποβολή της στο επόμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο, συμπληρωμένη με τους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Χρ. Σπίρτζης: Οι ένστολοι διαφωνούν με την ανοχή στους ακροδεξιούς θύλακες

Σε δήλωσή του ο Χρ. Σπίρτζης υπογραμμίζει: «Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής της Βουλής, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναδείξαμε την οπισθοδρομική αντίληψη του σχεδίου νόμου για το σωφρονιστικό σύστημα, τις ανορθολογικές δομές που περιέχει, την αντίληψη μιας αστυνομίας βραχίονα πολιτικών σκοπιμοτήτων, ανοχής ακροδεξιών θυλάκων και επιβολής αντιδημοκρατικών αποφάσεων του δόγματος τρόμος και πάταξη.

Ταυτόχρονα αναδείξαμε όσα τραγικά συνέβησαν την ημέρα μνήμης της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, με γενικευμένα και απαράδεκτα γεγονότα που προσβάλουν την μνήμη του, τη δημοκρατία, τη νεολαία και τη δημοκρατική παράδοση του ελληνικού λαού.

Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, μετά από απόφαση των αρμόδιων ΕΠΕΚΕ Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις του φορέα μας, καταθέσαμε ένα σύνολο 4 τροπολογιών. Οι τροπολογίες αυτές αντιμετωπίζουν την έλλειψη διαγνωστικών τεστ στα σωφρονιστικά καταστήματα και την Ελληνική Αστυνομία, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων την προαιρετική διαμονή των φοιτούντων στις Σχολές της Αστυνομίας και τη μεταφορά ασθενών σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και όχι από την Ελληνική Αστυνομία.

Έπειτα από δίκαιες διαμαρτυρίες μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων (ιατρών, νοσηλευτών, εργαζόμενων στην καθαριότητα και στους ΟΤΑ, λιμενικών, πυροσβεστών, κλπ) ότι δεν έχουν κατατεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ αντίστοιχες τροπολογίες για έκτακτο βοήθημα ενός μισθού και παρότι η κυβέρνηση στην συνεδρίαση της Επιτροπής δεν έκανε αποδεκτές τις τροπολογίες μας, εισηγήθηκα στο Προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ την απόσυρση της τροπολογίας και την επανυποβολή της, συμπληρωμένη με τους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, στο επόμενο Σχέδιο Νόμου.

Κατανοώντας επίσης την κριτική, το θυμό και την οργή πολλών συμπολιτών μας για τα ακραία κρούσματα αστυνομικής βίας από ακροδεξιούς θύλακες, με την ανοχή και πολλές φορές με τις εντολές της κυβέρνησης Μητσοτάκη σημειώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ αντιμετωπίζει την πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών που υπηρετούν τη Δημοκρατία και την ασφάλεια των πολιτών, ως εργαζόμενους με στολή, που διαφωνούν με τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, του δόγματος «Τρόμος και Πάταξη», που έχει εγκαθιδρύσει το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη.

Η εισήγηση εγκρίθηκε ομόφωνα από το Προεδρείο της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από αναλυτική συζήτηση».

Δημοφιλή