ΔΙΕΘΝΕΣ
17/02/2018 15:42 EET

Σερβία: Εκδηλώσεις για τα δέκα χρόνια από την ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Με στρατιωτική παρέλαση, χορούς και τραγούδια γιορτάζουν στο Κόσοβο την επέτειο των δέκα ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Στην Πρίστινα για σήμερα έχουν προγραμματιστεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως θεματικές εκθέσεις ζωγραφικής, παιδικά θεατρικά και συναυλίες.

Στην κεντρική εξέδρα που στήθηκε στην πλατεία Σκέντερμπεη σήμερα το βράδυ θα δώσει συναυλία η βρετανίδα τραγουδίστρια Ρίτα Όρα η οποία κατάγεται από το Κόσοβο.

ARMEND NIMANI via Getty Images

Η παρέλαση των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας θα πραγματοποιηθεί αύριο όπως επίσης και η εορταστική συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις εκδηλώσεις για τα δέκα χρόνια της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν θα παραστεί κανένας Ευρωπαίος ή Αμερικανός πολιτικός.

Το Κόσοβο ανακήρυξε, μονομερώς, την ανεξαρτησία στις 17 Φεβρουαρίου του 2008. Η Σερβία με ψήφισμα του κοινοβουλίου κήρυξε παράνομη την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Μέχρι σήμερα αναγνώρισαν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος 114 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Σλοβακία την Κύπρο και την Ρουμανία. Από τις ισχυρές χώρες του πλανήτη δεν το αναγνωρίζουν επίσης η Ρωσία, η Κίνα η Ινδία και η Βραζιλία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post