ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/01/2019 15:22 EET | Updated 03/01/2019 15:47 EET

Σύγκρουση με λογική ακραίας πόλωσης για Novartis

Στη συνείδηση των πολιτών, ήδη αυτό που συμβαίνει καταγράφεται ως μία θεαματική σύγκρουση - παρά ως μία ουσιαστική δικαστική έρευνα.

Σε κουβάρι, που πιθανότατα δεν πρόκειται να ξεμπλεχτεί ποτέ, εξελίσσεται η υπόθεση της Novartis. Ο θόρυβος πολλαπλασιάζεται ώρα με την ώρα. Τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες και ιστοσελίδες «βομβαρδίζουν» τα ακροατήριά τους, αναμεταδίδοντας τις ακραία επιθετικές δηλώσεις και τους υπαινιγμούς κομμάτων και πολιτικών προσώπων, με αποτέλεσμα η δικαστική(;) διερεύνηση να μετατρέπεται πρακτικά σε ένα ατέλειωτο παιχνίδι εντυπώσεων.

Στη συνείδηση των πολιτών, ήδη αυτό που συμβαίνει καταγράφεται ως μία θεαματική σύγκρουση - παρά ως μία ουσιαστική δικαστική έρευνα. Για τα κομματικά στρατόπεδα οι ευθύνες έχουν ήδη καταλογιστεί μέσα από δημόσιες δηλώσεις.

Στο τελευταίο «επεισόδιο» στο θρίλερ της Novartis, πρωταγωνιστεί ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας, Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος πρώην υπουργών Υγείας των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - αλλά κατά τον Μανιαδάκη και του Παναγιώτη Κουρουμπλή, και πλέον κατηγορείται για δωροδοκία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ήταν εκείνος που αποκάλυψε (!) ότι ο Νίκος Μανιαδάκης είναι ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis -με το κωδικό όνομα «Γιάννης Αναστασίου», αναρτώντας και τη φωτογραφία του.

Αφορμή για όλα αυτά, η απαγόρευση στον Μανιαδάκη να ταξιδέψει στην Ισπανία με πτήση από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς εκείνος ήδη βρισκόταν με την οικογένειά του στο αεροδρόμιο.

Κυβερνητικά στελέχη δικαιολογούν τη διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, λέγοντας ότι θα έφευγε για να κρυφτεί από τη Δικαιοσύνη και να συγκαλύψει το «σκάνδαλο». 

Από τη ΝΔ απαντούν ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις, γιατί ο Μανιαδάκης κατήγγειλε ότι δέχθηκε πιέσεις ώστε να καταθέσει εναντίον πρώην υπουργών.

Ο ίδιος πάλι, ισχυρίζεται ότι είχε ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές για τη μετεγκατάσταση του στην Ισπανία και εξεπλάγην που δεν του επιτράπηκε να ταξιδέψει, καθώς όπως είπε είχε οδηγίες για να εμπλακεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων της Ισπανίας.

Στις τρεις συνεντεύξεις που έχει δώσει το τελευταίο 24ωρο, ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, φροντίζει να τονίζει ότι του ασκήθηκαν πιέσεις από λειτουργούς της δικαιοσύνης να ενοχοποιήσει τρία πολιτικά πρόσωπα: Τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

 Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό αργά το μεσημέρι, μηδενικά ήταν τα ευρήματα στο σπίτι του Νίκου Μανιαδάκη μετά την αιφνιδιαστική έρευνα που πραγματοποίησαν νωρίτερα οι Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο των εισαγγελέων και αστυνομικών που μετέβησαν στην οικία του κατηγορούμενου για δωροδοκία στην υπόθεση της Novartis βρεθηκε ενώπιον ενός «άδειου σπιτιού».

 

Ειρωνικά σχόλια από την κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση υιοθετούν την τακτική του ειρωνικού σχολιασμού απέναντι στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, επιχειρούν να ταυτίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με πρόσωπα και ονόματα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ώστε να τον κατατάξουν στο «παλαιό κατεστημένο». 

«Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο της κυβέρνησης για την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των φιλικών σε αυτήν μέσων ενημέρωσης (κατά τη διατύπωση των ίδιων κυβερητικών κύκλων).

Λένε ακόμη, ότι αυτό που έχει σημασία για την κυβέρνηση είναι ότι ο Νίκος Μανιαδάκης δεν κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό από όπου θα μπορούσε να λέει και να κάνει ό,τι θέλει. Κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης, η αποτυχία αυτού του σχεδίου προκάλεσε εκνευρισμό στην ΝΔ.
«Πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ο Κ. Μητσοτάκης, όπως και η ΝΔ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis. Ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο «Χριστοφοράκο» και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση Siemens. Ίσως πάλι, γιατί κάτι γνωρίζει και ανησυχεί. Σε κάθε περίπτωση του συνιστούμε ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», αναφέρεται στο σχόλιο που έκανε η κυβέρνηση για την υπόθεση Μανιαδάκη –Novartis.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σχολιάζει ειρωνικά και το tweet του προέδρου της ΝΔ, που είναι γραμμένο στα αγγλικά. «Επειδή του αρέσει για το θέμα αυτό να βγάζει και δηλώσεις στην αγγλική γλώσσα, θα τον παρακαλέσουμε αν μπορεί να μας μεταφράσει τη λαϊκή παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!», αναφέρει η κυβέρνηση.

ΝΔ: Η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη

Στο tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσα σε λίγες γραμμές αποτυπώνεται η βασική μομφή που αποδίδει στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, περί ευθείας παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, με στόχο να προκαταλάβει η κυβέρνηση το αποτέλεσμα της έρευνας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι γινόμαστε θεατές μίας πρωτοφανούς υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών...

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που έχει γίνει στόχος κυβερνητικών επιθέσεων με αφορμή την υπόθεση Novartis, δείχνει αποφασισμένος να κινηθεί σε υψηλούς τόνους και να πάρει «επάνω του» την σύγκρουση με συγκεκριμένους υπουργούς - και με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Σήμερα, βρίσκει μία ακόμη αφορμή για να επαναλάβει τη φράση του ...«Θα τους πάω ως το τέλος»!

«Βεντέτα» Πολάκη με τους δικαστές - «Παρατηρήσεις» από Άδωνι

Καθώς στο επίκεντρο αυτής της σκληρής πολιτικής σύγκρουσης έχει βρεθεί η Δικαιοσύνη και οι απόπειρες παρεμβάσεων στο έργο της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων πήρε δημόσια θέση, καλώντας τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, και να αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον. 
 
Αναλυτικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της αναφέρει: 
«Είχαμε καλώς διαβλέψει και το επισημάναμε εμφατικά στο Ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης στις 15 Δεκεμβρίου 2018, ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε χθεσινή του ανάρτηση ζητάει από δικαστές και εισαγγελείς, τους οποίους αυτή τη φορά ονοματίζει και επιπλήττει, να του δώσουν εξηγήσεις για την πορεία συγκεκριμένων υποθέσεων, τους προτρέπει ορισμένες φορές σε ενδεδειγμένες, κατά την άποψή του, ενέργειες (π.χ. προφυλάκιση) και θεωρεί μάλιστα και ύποπτη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους.
Την ίδια στιγμή που ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία προστατεύουν απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας, υπουργός της κυβέρνησης παραβιάζει βάναυσα το τεκμήριο αυτό.
Η δημόσια διαπόμπευση και τα υπονοούμενα σε βάρος δικαστικών λειτουργών, που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους, δεν θα έχει τέλος, όπως σαφώς προδικάζει ο ίδιος αξιωματούχος με τη λέξη ”συνεχίζεται”. Επισημαίνουμε ότι το ολίσθημα του εν λόγω υπουργού να αποπειραθεί να παρέμβει στο έργο δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών συνιστά θεσμική εκτροπή, δεδομένου ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, θα αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του υπουργού του και θα αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, οι οποίες πλήττουν τη δικαστική ανεξαρτησία και το κράτος δικαίου.
Σε κάθε περίπτωση οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν μοναδικό τους καθήκον την ολοκλήρωση των ανατεθειμένων σ′ αυτούς δικογραφιών, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να επηρεάζονται από την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου».

Προηγήθηκε μία σειρά...«συστάσεων» από τον Παύλο Πολάκη προς τους δικαστές, με τον υπουργό να επικαλείται ως βασικό επιχείρημα τη μεγάλη καθυστέρηση - όχι μόνο στη συγκεκριμένη δικαστική έρευνα.

Ωστόσο, είναι μία παρατήρηση που έρχεται στον απόηχο του «δόγματος Πολάκη» και γεννά ερωτήματα για το πόσο και πως μπορεί να μιλά δημόσια για την Δικαιοσύνη ένας υπουργός. Και μάλιστα ενώ συνεχίζεται η έρευνα...  

Από την δική του πλευρά, ο Άδωνις Γεωργιάδης αποδοκιμάζει καθημερινά την κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για διαρκείς παρεμβάσεις στη δικαστική έρευνα. Ωστόσο, σε παρέμβασή του μέσω Twitter κατηγορεί και εκείνος την εισαγγελέα κα Τουλουπάκη ότι παρανόμως ενέταξε το Νίκο Μανιαδάκη σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. Με άλλα λόγια, της υποδεικνύει πως να κάνει σωστότερα τη δουλειά της... 

To Κίνημα Αλλαγής, πάλι, καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου να μην συνεχίσει να σιωπά για την υπόθεση Novartis. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, αναφέρει:«Η όλη εικόνα που διαμορφώνεται γύρω από τη δικαστική έρευνα για την Novartis παραπέμπει σε παρακράτος & όχι σε χώρα που έχει την ασφάλεια του κράτους δικαίου. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δε μπορεί πια να κρύβεται πίσω από άλλα πρόσωπα».

Sponsored Post