Σι Τζινπίνγκ: Ζητά στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας, διατηρεί την επιλογή βίαιης επανένωσης με την Ταϊβάν

Καμία αλλαγή στις πολιτικές που έχουν προκαλέσει εντάσεις με τις ΗΠΑ και στη στρατηγική «zero Covid».
Aly Song via Reuters

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ζήτησε την Κυριακή ταχύτερη στρατιωτική ανάπτυξη και δεν ανακοίνωσε καμία αλλαγή στις πολιτικές που έχουν προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και αυξήσει το επίπεδο ελέγχου του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας στην κοινωνία και την οικονομία.

Ο Σι Τζινπίνγκ μίλησε κατά την έναρξη ενός συνεδρίου που παρακολουθείται με προσοχή από εταιρείες, κυβερνήσεις και το κινεζικό κοινό για ενδείξεις όσον αφορά στην οικονομική και πολιτική κατεύθυνση της χώρας, και εν μέσω οικονομικών προβλημάτων και εντάσεων με τις ΗΠΑ και άλλες ασιατικές χώρες για θέματα εμπορίου, τεχνολογίας και ασφαλείας. Το συνέδριο θα επιλέξει ηγέτες για τα επόμεννα πέντε χρόνια. Ο 69χρονος Σι αναμένεται να αναλάβει τρίτη πενταετή θητεία ως γγ του κόμματος.

Ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε επιτάχυνση της στρατιωτικής και τεχνολογικής ανάπτυξης για να ενισχυθεί η «αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους» σε μια ομιλία μίας ώρας και 45 λεπτών ενώπιον 2.000 αντιπροσώπων, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Όπως τόνισε, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός πρέπει να «διασφαλίσει την αξιοπρέπεια και τα κεντρικά συμφέροντα της Κίνας», αναφερόμενος στις αξιώσεις που έχει το Πεκίνο όσον αφορά θέματα κυριαρχίας και άλλα ζητήματα για τα οποία είναι πρόθυμο να πάει σε πόλεμο. «Θα εργαστούμε ταχύτερα για τον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής θεωρίας, του προσωπικού και των όπλων» είπε ο Σι στην ομιλία του, προσθέτοντας πως «θα βελτιώσουμε τις στρατηγικές δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων».

Thomas Peter via Reuters

Ακόμη, αναφέρθηκε στη «zero Covid» στρατηγική της κυβέρνησής του, στο πλαίσιο της οποίας επιβάλλονται lockdown σε μεγάλες πόλεις και περιορισμοί σε μεταφορές και επιχειρήσεις, χαρακτηρίζοντάς την επιτυχή. Δεν υπήρξε αναφορά σε πιθανή αλλαγή πολιτικής ως προς αυτό, παρά τη δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της χώρας όσον αφορά στο αυξανόμενο κόστος της.

«Επιμείναμε στην προτεραιότητα στους ανθρώπους και στην προτεραιότητα στη ζωή, επιμείναμε στη δυναμική zero-Covid...και επιτύχαμε μεγάλα θετικά αποτελέσματα στη συνολική πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας, και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη» είπε.

Ο Σι δεν αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ υπεραμύνθηκε της καταστολής του δημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ, λέγοντας πως η πρώην βρετανική αποικία «μπήκε σε ένα νέο στάδιο, στο οποίο αποκατέστησε την τάξη και πρόκειται να προοδεύσει». Όσον αφορά στην Ταϊβάν, είπε πως το Πεκίνο αρνείται να εγκαταλείψει την επιλογή της πιθανής χρήσης βίας/ στρατιωτικής ισχύος για το αυτοδιοικούμενο νησί, το οποίο η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας διεκδικεί ως δική της επικράτεια. Όπως τόνισε, η επανένωση «θα επιτευχθεί», ενώ σημείωσε πως το Πεκίνο πρέπει να εμποδίσει τις «παρεμβάσεις από εξωτερικές δυνάμεις».

Thomas Peter via Reuters

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ειρηνική επανένωση» είπε, προσθέτοντας πως «δεν θα υποσχεθούμε ποτέ να αποκηρύξουμε τη χρήση ισχύος. Και διατηρούμε την επιλογή να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Γενικότερα, ο Κινέζος πρόεδρος υπογράμμισε πως «πρέπει να ενισχύσουμε την αίσθηση των κακουχιών μας...να είμαστε προετοιμασμένοι για κίνδυνο σε καιρό ειρήνης, να προετοιμαστούμε για μια βροχερή ημέρα και να είμαστε έτοιμοι να αντέξουμε μεγάλες δοκιμασίες με ισχυρούς ανέμους και μεγάλα κύματα». Σημειώνεται πως αναφέρθηκε 73 φορές σε «ασφάλεια», τη στιγμή που το 2017 ήταν 55.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Δημοφιλή