Σίδνεϊ: Επιβάτες πτήσης δεν έζησαν ποτέ αλλαγή χρονιάς λόγω έκτακτης προσγείωσης σε άλλη ζώνη ώρας

Οι ταξιδιώτες σε πτήση από το Λος Άντζελες απόλαυσαν ειδυλλιακές, σύντομες και απροσδόκητες διακοπές στον Ειρηνικό. Ωστόσο δεν έφτασαν στο Σίδνεϊ εγκαίρως.
Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.
Education Images via Getty Images

Επιβάτες αεροπορικής πτήσης από το Λος Αντζελες ξεναγήθηκαν από τους ντόπιους στο απομακρυσμένο νησί Πάγκο Πάγκο της Αμερικανικής Σαμόα, στον Ειρηνικό μετά από αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους τους που είχε προορισμό το Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Η πτήση αναγκάστηκε σε προσγείωση μετά από φόβους για ενδεχόμενο μηχανικό πρόβλημα σε έναν από τους κινητήρες του αεροπλάνου. Το πλήρωμα της πτήσης 839 της United Airlines είχε παρατηρήσει πιθανή διαρροή λαδιού σε κινητήρα του Boeing 787-9.

Ως εδώ καλά. Κέρδισαν μερικές τροπικές ώρες ξεκούρασης. Αλλά εξαιτίας μια ιδιομορφίας στις ζώνες ώρας, η πτήση διάσωσης που στάλθηκε για να τους μεταφέρει στο Σίδνεϊ επρόκειτο να παρακάμψει τη διεθνή γραμμή ημερομηνίας (νοητή γραμμή στην επιφάνεια της Γης, η οποία περνά από τον ειρηνικό ωκεανό σχεδόν κατά μήκος του 180 μεσημβρινού και χωρίζει το χτες από το αύριο) λίγο μετά την απογείωση. Έτσι πέταξαν από το πρωί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς έως το πρωί της Πρωτοχρονιάς χωρίς να φτάσουν ποτέ μεσάνυχτα για να γιορτάσουν.

Ο 30χρονος γιος της Λεόνι Μπούτα και οι δύο εγγονές της ήταν στο αεροπλάνο και ταξίδευαν για το Σίδνεϊ έχοντας ξεκινήσει από το Βανκούβερ, όταν εκείνη έμαθε ότι ξαφνικά η πτήση εκτράπηκε στον Ειρηνικό.

Τους περίμενε πριν την αλλαγή του χρόνου και δήλωσε σχετικά: «Αυτό που έκανε η United ήταν η τέλεια λύση στο πρόβλημα. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού να σταματήσεις σε αυτό το μέρος του Ειρηνικού. Ήταν πραγματικά καλή, καταπληκτική απόφαση – οπότε γιατί δεν το είπαν σε όλους; Έμοιαζαν να το αγνοούν [το γεγονός ότι οι επιβάτες της πτήσης δεν θα κατάφερναν ποτέ να γιορτάσουν την πρωτοχρονιά]. Αυτό με έκανε να νιώσω χειρότερα. Και σκέφτηκα: «Θεέ μου. Είναι αυτό ένα όνειρο; Ίσως αυτό δεν συνέβη; Ίσως το αεροπλάνο μόλις έφυγε;»

Το αεροσκάφος αντικατάστασης ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει από τα Πάγκο Πάγκο στις 3 π.μ. της 31ης Δεκεμβρίου, τοπική ώρα, και να φτάσει στο Σίδνεϊ στις 7:15 π.μ. της 1ης Ιανουαρίου.

Η Αμερικανική Σαμόα βρίσκεται ακριβώς στα ανατολικά της διεθνούς γραμμής ημερομηνίας, που σημαίνει ότι οι επιβάτες λίγο μετά την απογείωση θα άλλαζαν ζώνη ώρας και θα βρίσκονταν στο 2023, λίγο μετά τις 4 το πρωί της Κυριακής.

Ορισμένοι επιβάτες διαμαρτυρήθηκαν για το χρόνο που χρειάστηκε η United Airlines για να στείλει μια πτήση αντικατάστασης, καθώς έχασαν την ευκαιρία να περάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο Σίδνεϊ. Μία επιβάτης ανέφερε ότι ήταν η πρώτη μέρα του μήνα του μέλιτός της.

Αλλά άλλοι ανέφεραν ότι απολάμβαναν το χρόνο τους στο νησί. Η μπούτα είπε ότι η εμπειρία του γιου της ήταν ευχάριστη. Της έγραψε σε μήνυμα ότι όλοι ήταν ασφαλείς και καλά και ότι οι ντόπιοι είχαν προσφέρει την καλύτερη δυνατή φιλοξενία.

«Δεν είχα ιδέα ότι αυτό το μέρος υπήρχε πριν από σήμερα», είπε ο γιος της. «Οι ντόπιοι ανακάλυψαν στις 3 τα ξημερώματα ότι 787 επιβάτες με προορισμό το Σίδνεϊ έφταναν σε λίγες ώρες. Ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εξασφαλίσουν τη φροντίδα όλων». Η Μπούτα είπε ότι αυτή και η κόρη της είχαν επισκεφτεί παλαιότερα την περιοχή.

Για τους περισσότερους ήταν μια περιπέτεια που αποτελεί πλέον μέρος της ιστορίας των φετινών πρωτοχρονιάτικων διακοπών τους.

Mε πληροφορίες από Guardian