Σιωπή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη βία στην Ιερουσαλήμ με προτροπή των ΗΠΑ

Με την αιτιολογία πως δημόσια σχόλια και ανακοινώσεις θα ήταν "αντιπαραγωγικά". Ποιες χώρες αντέδρασαν.
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε επείγουσα συνεδρίαση τη Δευτέρα σχετικά για τις ταραχές στην Ιερουσαλήμ, αλλά δεν εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με διπλωμάτες πηγές να υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ εκτίμησαν ότι τα δημόσια σχόλια θα ήταν ”αντιπαραγωγικά”.

Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το France 24, συνεχίστηκαν μεταξύ των εκπροσώπων των 15 κρατών που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την σύνταξη ενός προσχεδίου κειμένου συμπερασμάτων σε ηπιότερους τόνους από αυτούς που αρχικά είχε προτείνει το προσχέδιο που είχε προτείνει η Νορβηγία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, δήλωσαν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης πως «εργάζονται παρασκηνιακά» για να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και ότι «δεν ήταν βέβαιο ότι μια δήλωση σε αυτό το στάδιο θα βοηθούσε».

Η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε αφού ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σαλιβαν, τηλεφώνησε στον Ισραηλινό ομόλογό του και εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις πιθανές εξώσεις Ισραηλινών Παλαιστινίων στην ιερή πόλη που πυροδότησαν και τις εντάσεις.

Το σχέδιο δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίου έλαβε γνώστη το AFP, θα καλούσε το Ισραήλ να «σταματήσει τις δραστηριότητες εγκατάστασης, τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις», συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Αν.Ιερουσαλήλμ.

Αντίστοιχα το προσχέδιο δήλωσης της Νορβηγίας, που είχε τη στήριξη της Κίνας και της Τυνησίας εξέφραζε «σοβαρή ανησυχία σχετικά με την κλιμάκωση των εντάσεων και της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ», το οποίο το Ισραήλ προσάρτησε και θεωρεί μέρος της πρωτεύουσας του. Το προσχέδιο ζητούσε επίσης ”άσκηση αυτοσυγκράτησης, αποφυγή προκλητικών ενεργειών και ρητορικής, και υπεράσπιση και σεβασμό του ιστορικού status quo στους ιερούς τόπους”.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκε να σχολιάσει σε πρώτη φάση τα όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε επίσης να υποστηρίξει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στην μετά Τραμπ εποχή κατά την οποία η Ουάσιγκτον παρείχε απροκάλυπτα μεγάλη στήριξη στο Ισραήλ φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίζει νόμιμο τον εποικισμό - που καταδικάζεται από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα- και φυσικά να αναγνωρίζει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ.

Πηγές: AFP, France 24

Δημοφιλή