Σιωπηλή εγκατάλειψη: Μήπως έχετε πέσει θύμα της; Ποια τα σημάδια της

Μια νέα ύπουλη τάση πλήττει τις σχέσεις. Πώς θα το χειριστούμε χωρίς να καταρρεύσουμε ή να βυθιστούμε σε έναν ωκεανό τοξικότητας.
Milan_Jovic via Getty Images

Μήπως νιώθουμε ότι το ταίρι μας σιγά-σιγά απομακρύνεται ή αποφεύγει μια συζήτηση, ενώ είναι και κάπως διστακτικό κι αφηρημένο όταν κάνουμε σχέδια για το μέλλον; Εάν ναι, ίσως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο της σιωπηλής εγκατάλειψης.

Σε αντίθεση με ένα εκρηκτικό ξέσπασμα, η σιωπηλή εγκατάλειψη είναι πιο αργή και ως εκ τούτου πιο βασανιστική. Έτσι, σε αυτόν που την υφίσταται, προκαλεί σύγχυση και στεναχώρια.

Ωστόσο, η σύμβουλος σχέσεων δρ. Καρολάιν Γουέστ εξηγεί ότι όπως συμβαίνει με τις περισσότερες κακές συμπεριφορές, η σιωπηλή εγκατάλειψη χαρακτηρίζει περισσότερο το άτομο που φέρεται με αυτόν τον τρόπο, παρά εμάς τους ίδιους.

Πιο συγκεκριμένα, η ειδικός εξηγεί πως τη σιωπηλή εγκατάλειψη επιλέγουν συνήθως οι σύντροφοι που αδυνατούν να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με τους γύρω, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητο πως από την πλευρά τους υπάρχει κακόβουλη πρόθεση.

Η δρ Καρολάιν δίνει πιθανότητες στο ενδεχόμενο να μην νιώθουν αρκετά άνετα ώστε να ξεκινήσουν αυτή τη συζήτηση. Ωστόσο, παρόλο που πράγματι ο σκοπός τους μπορεί να μην είναι κακός, η ειλικρινής επικοινωνία είναι σημαντική για όσους αναζητάμε την αγάπη.

Kι όμως, παρόλο που οι περισσότεροι αναζητάμε την επικοινωνία στην πιο ειλικρινή και ξεκάθαρη μορφή της, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν πως και η σιωπή, μια μορφή επικοινωνίας είναι. Και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, όσο κι αν επιμένουμε να το αγνοούμε.

H σιωπή του/της συντρόφου μας, όπως και η απομάκρυνσή του/της, ουσιαστικά μας προστάζουν να κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα. Να ανοίξουμε οι ίδιοι αυτή την άβολη συζήτηση. Και εδώ πολλοί αναρωτιόμαστε «Μα δεν είναι άδικο αφού εκείνος/η θέλει να χωρίσουμε, τελικά να το πω εγώ πρώτος/η;»

Kαι βέβαια είναι άδικο. Μα με το να μένουμε μαζί δεν τιμωρούμε μόνο το ταίρι μας, αλλά κι εμάς τους ίδιους. Μας εγκλωβίζουμε σε μια σχέση χωρίς αγάπη και ειλικρινές ενδιαφέρον.

Πώς θα βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο

Δεν πρέπει να φοβόμαστε να ξεκινήσουμε εμείς τον διάλογο

Αν πιστεύουμε ότι ο/η σύντροφός μας επιθυμεί να χωρίσουμε, αλλά αποφεύγει τη συζήτηση σχετικά με το τι συμβαίνει μεταξύ μας, τότε φροντίζουμε να τον/την βγάλουμε εμείς από τη δύσκολη θέση. Κι όχι επειδή είμαστε πολύ καλοί άνθρωποι. Αλλά επειδή έτσι θα λυτρωθούμε και εμείς.

Δεν χρειάζεται να το λύσουμε αφήνοντας πίσω μας συντρίμμια

Ο καθένας μας είναι στη δική του φάση. Απλώς ορισμένοι δυσκολευόμαστε να το εκφράσουμε. Αυτό δεν μας καθιστά κακούς ή ύπουλους, ούτε είναι λόγος ο/η πρώην μας να πάψει να μας απευθύνει τον λόγο δια παντός. Κι ενώ το γεγονός ότι δεν είμαστε συμβατοί μπορεί πράγματι να αποτελεί κόκκινη σημαία για τη σχέση μας, δεν χρειάζεται να σβήσουμε από τη μνήμη μας όλα όσα μοιραστήκαμε μαζί.

Κι αν ο σύντροφός μας δεν είναι σε θέση να συνομιλήσει μαζί μας;

Αν νιώθoυμε ότι δίνουμε πάρα πολλά και δεν μας το ανταποδίδουν, ίσως έχουμε βρει την απάντηση που αναζητούσαμε και πια, δεν χρειάζεται καν να κάνουμε την ερώτηση. Κλείνουμε εμείς την πόρτα οριστικά. Με τρόπο ευθύ και αποφασιστικό.

Κι αν αυτό αφήσει τη σχέση «στον πάγο», εφόσον ο/η σύντροφός μας επιδιώξει εκείνος/η ένα ραντεβού, τότε αυτή θα είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τα μεταξύ μας όρια.

Πάντως, από πλευράς μας, το να είμαστε από την αρχή ξεκάθαροι σχετικά με τις ανάγκες μας, σίγουρα θα μας γλιτώσει απο πολλές απογοητεύσεις στο μέλλον. Θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε άτομα που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προσδοκίες μας.