Σκάνδαλο: Ο Τραμπ είπε σε εκλογικό αξιωματούχο «βρες μου τις ψήφους που χρειάζομαι»

Ηχογραφημένη κλήση που δημοσιεύει η Washington Post αποκαλύπτει τους εκβιασμούς του Τραμπ προς τον γραμματέα της Τζόρτζια.
ASSOCIATED PRESS

Οσμή πρωτοφανούς σκανδάλου στις ΗΠΑ. Πρωταγωνιστής ποιος άλλος; Ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να πίεσε τον ανώτερο εκλογικό αξιωματούχο της Τζόρτζια να «βρει» αρκετές ψήφους για να ανατρέψει την ήττα του στην πολιτεία, σύμφωνα με ηχογραφημένη κλήση διάρκειας μιας ώρας, την οποία έχει στην κατοχή της και επικαλείται η Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία δημοσίευσε την Κυριακή αποσπάσματα της κλήσης μεταξύ του Τραμπ και του γενικού γραμματέα της Τζόρτζια - και συναδέλφου του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα - Μπράντ Ράφενσπέργκερ, ο Τραμπ αρχικά κολάκευσε, μετά παρακάλεσε αλλά στην πορεία τον απείλησε με αόριστες εγκληματικές συνέπειες, σε μια προσπάθεια να αναιρέσει τη νίκη του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν στην πολιτεία.

ASSOCIATED PRESS

«Κοίταξε. Το μόνο που θέλω να κάνω είναι αυτό. Θέλω απλώς να βρω 11.780 ψήφους. Επειδή κερδίσαμε την πολιτεία» ακούγεται να λέει ο Τραμπ, μεταξύ άλλων, επιμένοντας ότι δεν υπήρχε περίπτωση να έχει χάσει τις εκλογές στην Τζόρτζια.

«Ο λαός της Τζόρτζια είναι θυμωμένος, οι άνθρωποι στη χώρα είναι θυμωμένοι», είπε ακόμη ο Τραμπ. «Και δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το να πεις, ξέρεις, θα καταμετρήσουμε τις ψήφους ξανά», πρόσθεσε, με τον Ράφενσπέργκερ και τον γενικό σύμβουλο του γραφείου του να απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του, λέγοντας στον πρόεδρο ότι βασίζεται σε γελοίες θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τις εκλογές, οι οποίες ήταν δίκαιες.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει ενώ και το γραφείο του Ράφενσπέργκερ δεν απάντησε σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Η Τζόρτζια είναι μια από τις πολλές κρίσιμες πολιτείες όπου ο Τραμπ έχασε τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου από τον Μπάιντεν και έχει έκτοτε προβεί σε αβάσιμους ισχυρισμούς για εκλογική απάτη, προσπαθώντας να ανατρέψει τα αποτελέσματα.