Σκάρλετ Γιόχανσον εναντίον ΑΙ για τη φωνή της: Σε «πόλεμο» με τους δημιουργούς του ChatGPT

Η OpenAI λάνσαρε το νέο της chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης με φωνή πολύ παρόμοια με τη δική της.
via Associated Press

Η Σκάρλετ Γιόχανσον δήλωσε «σοκαρισμένη» και «οργισμένη» μετά το λανσάρισμα από την OpenAI του νέου chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης της με φωνή η οποία ήταν «ανατριχιαστικά παρόμοια» με τη δική της.

Η ηθοποιός είπε ότι είχε απορρίψει την εταιρεία, δημιουργό του ChatGPT, όταν την προσέγγισε για να δώσει τη φωνή της στο νέο της chatbot, που μπορεί να διαβάζει φωναχτά κείμενο στους χρήστες του.

Όταν η OpenAI παρουσίασε το νέο της μοντέλο την προηγούμενη εβδομάδα, πολλοί σχολιαστές είπαν ότι η φωνή «Sky» του θύμιζε έντονα αυτήν της Γιόχανσον στην ταινία «Her» του 2013. Η OpenAI είπε τη Δευτέρα ότι θα αφαιρούσε τη φωνή, μα ισχυρίστηκε ότι δεν προοριζόταν να αποτελέσει απομίμηση της φωνής της διάσημης ηθοποιού.

Η Γιόχανσον ωστόσο κατηγόρησε την εταιρεία και τον ιδρυτή της Σαμ Άλτμαν ότι σκόπιμα αντέγραψαν τη φωνή της. «Όταν άκουσα το demo που είχε κυκλοφορήσει σοκαρίστηκα, εξοργίστηκα και δυσκολεύτηκα να πιστέψω ότι ο κ. Άλτμαν θα επιδίωκε μια φωνή η οποία θα ακουγόταν τόσο ανατριχιαστικά παρόμοια με τη δική μου» γράφει σε σχετική δήλωσή της.

«Ο κ. Άλτμαν ακόμα και υπαινίχθηκε ότι η ομοιότητα ήταν σκόπιμη, γράφοντας στο Twitter μια και μόνο λέξη, “her”, αναφορά στην ταινία όπου δίνω τη φωνή μου σε ένα σύστημα chat, τη Σαμάθια, που αναπτύσσει σχέση οικειότητας με έναν άνθρωπο».

Όπως αναφέρει, ο Άλτμαν την είχε προσεγγίσει για να δανείσει τη φωνή της στο νέο chatbot τον Σεπτέμβριο. «Μου είπε ότι ένιωθε πως αν έδινα τη φωνή μου στο σύστημα θα μπορούσα να γεφυρώσω το χάσμα ανάμεσα στις εταιρείες τεχνολογίας και τους δημιουργούς και θα βοηθούσα τους καταναλωτές να νιώσουν άνετα με τις σεισμικές αλλαγές όσον αφορά στους ανθρώπους και την ΑΙ» συμπληρώνει η ηθοποιός- «είπε ότι ένιωθε ότι η φωνή μου θα καθησύχαζε τον κόσμο».

Εν τέλει απέρριψε την πρόταση για προσωπικούς λόγους. Ωστόσο, δύο ημέρες πριν την κυκλοφορία του chatbot, πρόσθεσε, ο Άλτμαν επικοινώνησε με τον ατζέντη της, καλώντας την να ξανασκεφτεί την άρνησή της να συνεργαστεί με την εταιρεία. Συμπληρώνοντας πως αναγκάστηκε να προσλάβει δικηγόρους, η ηθοποιός είπε ότι είχε στείλει δύο επιστολές στην εταιρεία, για να διαπιστωθεί πώς φτιάχτηκε η φωνή.

«Σε μια περίοδο που όλοι είμαστε αντιμέτωποι με τα deepfakes και την προστασία της εικόνας/ εμφάνισής μας, της δουλειάς μας, της ίδιας μας της ταυτότητας, πιστεύεω ότι αυτά είναι ερωτήματα που αξίζουν απόλυτη διαφάνεια» έγραψε σχετικά.

Σε δική του δήλωση, που κοινοποιήθηκε στο BBC από την OpenAI, ο Άλτμαν ισχυρίζεται πως η εταιρεία δεν επιχείρησε να μιμηθεί τη φωνή της Γιόχανσον. «Η φωνή Sky δεν είναι της Σκάρλετ Γιόχανσον και ουδέποτε ήταν σκοπός να μοιάζει με τη δική της» υποστήριξε. «Επιλέξαμε την ηθοποιό φωνής πίσω από τη φωνή Sky πριν απευθυνθούμε στην κ. Γιόχανσον. Από σεβασμό προς την ίδια παύσαμε τη χρήση της φωνής Sky στα προϊόντα μας. Εκφράζουμε τη λύπη μας στην κ. Γιόχανσον που δεν επικοινωνήσαμε καλύτερα». Σε blogpost της η OpenAi υποστήριξε επίσης πως οι πέντε φωνές του chatbot έχουν γίνει με δείγματα από ηθοποιούς φωνής με τους οποίους συνεργάστηκε.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα μόλις έξι μήνες αφού οι ηθοποιοί συμφώνησαν να σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που «πάγωσαν» τη βιομηχανία ψυχαγωγίας, ζητώντας καλύτερους μισθούς και μέτρα για την προστασία τους όσον αφορά στη χρήση ΑΙ. Η Γιόχανσον συμμετείχε στις ενέργειες, που είχαν να κάνουν και με το ζήτημα της χρήσης ΑΙ για μίμηση προσώπων και φωνών των ηθοποιών. Η συμφωνία με τα στούντιο περιελάμβανε διαβεβαιώσεις πως αυτό δεν θα γινόταν χωρίς τη συναίνεση των ηθοποιών.

«Το να χρησιμοποιείς τη φωνή κάποιου χωρίς άδεια φαίνεται ιδιαίτερα επιθετικό σε μια περίοδο που η δυσπιστία απέναντι στην ΑΙ και η ανησυχία για τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει είναι σε έξαρση» είπε ο Νταν Στάιν, επικεφαλής της εταιρείας Voice-Swap, που δραστηριοποιείται στον χώρο. «Είτε η OpenAI εκπαίδευσε τη νέα φωνή Sky χρησιμοποιώντας ηχητικά της Σκάρλετ Γιόχανσον είτε κάποιας που έμοιαζε η φωνή της, είναι γεγονός πως αρνήθηκε να δώσει άδεια μα παρόλα αυτά εκμεταλλεύτηκαν την ταυτότητά της. Αυτό θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο ως προς το copyright και τη συναίνεση αν η πιο επιφανής εταιρεία στον χώρο λειτουργεί έτσι».

Η OpenAI εμπλέκεται και σε άλλες δικαστικές μάχες για τη χρήση υλικού υπό πνευματική ιδιοκτησία που είναι διαθέσιμο online. Τον Δεκέμβριο οι New York Times είπαν ότι σχεδίαζαν να μηνύσουν την εταιρεία επειδή, όπως είπαν, είχε χρησιμοποιήσει «εκατομμύρια» δημοσιεύματά τους για να εκπαιδεύσει το ChatGPT. Επίσης τον Σεπτέμβριο οι συγγραφείς Τζορτζ Ρ. Ρ Μάρτιν και Τζον Γκρίσαμ είπαν πως επίσης ήθελαν να ακολουθήσουν παρόμοια οδό επειδή θεωρούσαν ότι είχαν παραβιαστεί τα πνευματικά τους δικαιώματα για σκοπούς εκπαίδευσης του συστήματος.

Δημοφιλή