Πώς η Σκάρλετ Γιόχανσον «συνάντησε» το ChatGPT

Η σύνδεση με την ταινία «Her».
via Associated Press

Η OpenAI, δημιουργός του ChatGPT, είπε ότι θα αφαιρέσει μια από τις φωνές που χρησιμοποιεί το γνωστό chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης της, ChatGPT, επειδή μοιάζει με αυτήν της διάσημης ηθοποιού Σκάρλετ Γιόχανσον.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, χρήστες θεώρησαν πως υπήρχε ομοιότητα μεταξύ της επιλογής φωνής «Sky», που διαβάζει φωναχτά τις απαντήσεις στους χρήστες, όταν η OpenAI παρουσίασε χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου του ChatGPT. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω λειτουργία θύμισε σε αρκετούς την ταινία «Her» του 2013, όπου η ηθοποιός έπαιζε το λειτουργικό σύστημα που ερωτεύεται ο χαρακτήρας του Γιοακίν Φίνιξ.

Η OpenAI υποστήριξε πως οι φωνές που είναι διαθέσιμες στο συγκεκριμένο mode λειτουργίας του ChatGPT επιλέχθηκαν με προσοχή μέσω μιας διαδικασίας που κράτησε πέντε μήνες και περιελάμβανε επαγγελματίες ηθοποιούς φωνής, casting directors κλπ.

Σε σχετικό blogpost η OpenAI λέει πως η φωνή δεν προοριζόταν να αποτελέσει «απομίμηση» αυτής της της διάσημης ηθοποιού, υποστηρίζοντας πως «πιστεύουμε ότι οι φωνές ΑΙ δεν θα έπρεπε σκόπιμα να μιμούνται τη χαρακτηριστική φωνή ενός διάσημου».

Πάντως, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, όταν η OpenAI έδειξε το νέο μοντέλο (GPT-4o) στις 13 Μαΐου, ο επικεφαλής, Σαμ Άλτμαν, έκανε αναφορά στην ταινία σε ανάρτηση στο Χ. Επίσης, αρκετοί σχολίασαν πως η φωνή ακούγεται ενίοτε σαν να...φλερτάρει.

Δημοφιλή