Σκέψεις για τον πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στους ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες

η Χαμάς αντιπροσωπεύει μια μορφή βαρβαρότητας. Στη Δύση έχουμε πετύχει την λογοδοσία, το δίκαιο του πολέμου και την ηθική απαξίωση που οδηγεί σε καταδίκη.
Φωτογραφία αρχείο «Θάνατος στο όνομα του Θεού» άνδρες της Χαμάς παρευλάνουν ζωσμένοι με ψυύτικα εκρηκτικά.
Φωτογραφία αρχείο «Θάνατος στο όνομα του Θεού» άνδρες της Χαμάς παρευλάνουν ζωσμένοι με ψυύτικα εκρηκτικά.
via Associated Press

Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το σύντομο κομμάτι σήμερα 13 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ είχε ήδη εκδώσει ανακοίνωση για την εκκένωση της βόρειας περιοχής της Γάζας και την μετακίνηση 1,1 εκ. ανθρώπων στο νότο.

Μια εξαιρετικά σύντομη ανασκόπηση των γεγονότων μετά την επίθεση της Χαμάς μπορεί να προϊδεάσει ακόμη και τον μη ενημερωμένο αναγνώστη για την πιθανή εξέλιξη. Τα παραθέτω εδώ με χρονολογική σειρά:

-Κηρύχθηκε πόλεμος από το Ισραήλ σε απάντηση των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς. Εδώ να σημειώσω ότι προσωπικά εκτιμώ ότι η πρώτη επιδίωξη της Χαμάς είναι να κερδίσει ακόμα μεγαλύτερη αποδοχή μεταξύ των Αράβων Παλαιστινίων και να δημιουργήσει συνθήκες περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης αυτών. Δευτερευόντως νομίζω πως επιδιώκει να προκαλέσει προβλήματα στην πορεία περαιτέρω εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τις Αραβικές χώρες οι οποίες μολονότι δεν φαίνεται να έχουν πλέον σε προτεραιότητα την επίλυση του Παλαιστινιακού έχουν, ωστόσο, να αντιμετωπίσουν εσωτερικές αντιδράσεις.

-Έγινε επιστράτευση και εντός 48 ωρών η δύναμη των IDF (των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας ) ανήλθε σε περίπου 450.00 - 500.000.

-Σχηματίστηκε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και υπουργικό συμβούλιο διαχείρισης πολέμου στο Ισραήλ. Χαρακτηριστικό των προθέσεων του Ισραήλ είναι το γεγονός πως αποφασίστηκε ότι κατά την περίοδο του πολέμου, δεν θα προωθηθούν νομοσχέδια ή κυβερνητικές αποφάσεις που δεν αφορούν τη διεξαγωγή του πολέμου.

-Οι Μονάδες του Στρατού πήραν ήδη θέσεις σε μια ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Γάζα την οποία κήρυξαν στρατιωτική ζώνη κλειστή για όλους.

-Οι ΗΠΑ έστειλαν στόλο

-Το Ισραήλ βομβάρδισε 2 αεροδρόμια στη Συρία

-Τέλος, όπως ήδη έγραψα, το Ισραήλ διέταξε την μετακίνηση 1,1 εκ. πληθυσμού στο νότιο τμήμα της Γάζας εντός 24 ωρών.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς αναλυτής για να εικάσει πως όλα τα παραπάνω δείχνουν πως είμαστε μπροστά σε μια τρομακτικής κλίμακας χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ. Η εντολή εκκένωσης του βόρειου τμήματος της Γάζας πιθανότητα σημαίνει ότι της χερσαίας εισβολής θα προηγηθεί αεροπορικός βομβαρδισμός προκειμένου να εκκαθαριστεί από εστίες αντίστασης τόσο η επιφάνεια όσο και τα τούνελ κάτω από τη Γάζα. Το βόρειο τμήμα ήταν το προφανές σημείο για να εκκινήσουν οι επιχειρήσεις καθώς επικοινωνεί με το Λίβανο και τη Χεζμπολάχ των 20.000 μαχητών με το οπλοστάσιο μικρής χώρας .

Παράλληλα, στο διεθνές διπλωματικό πεδίο, συμβαίνουν τα εξής:

- Η Τουρκία σχεδόν πανηγύριζε για τις επιθέσεις την ίδια στιγμή που ήθελε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή. Κλασική τουρκική πολιτική ελιγμών η οποία όμως, μάλλον, αγγίζει πλέον τα όρια της.

- Η Σ. Αραβία παρουσιάζεται εξαιρετικά συγκρατημένη μέχρι στιγμής και δεν χειραγωγείται από τη Χαμάς. Αντιθέτως προσπαθεί να αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή επιδιώκοντας να πετύχει καταρχάς την απελευθέρωση των ομήρων. Αμφίβολο αν θα το πετύχει. Σε κάθε περίπτωση κρατά ανοικτό και το δίαυλο επικοινωνίας Ιράν - Σ. Αραβίας (ο οποίος υπάρχει χάρη στη Κίνα). Ίσως έτσι αποφευχθεί η ανάφλεξη όλης της Μ. Ανατολής.

- Οι ΗΠΑ έχοντας τα μάτια τους στραμμένα κυρίως στο Ιράν και επιδιώκοντας να μετριάσουν τις συνέπειες από την – αναπόφευκτη όπως εκτιμούν/γνωρίζουν – χερσαία επιχείρηση εκτός από το στόλο έστειλαν στη Μ. Ανατολή και τον κ. Μπλίνκεν. Η μέχρι στιγμής εικόνα είναι πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μεσολαβεί μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου προκειμένου να ανοιχθεί ένας διάδρομος ώστε οι άμαχοι από τη Γάζα να μετακινηθούν προς Αίγυπτο πριν την έναρξη των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα έχει προγραμματίσει επαφές με σχεδόν το σύνολο των αραβικών χωρών της περιοχής.

- Η Ευρωπαϊκή Ένωση ........ εντάξει, δικό μου λάθος, δεν υπάρχει ΕΕ στην κατηγορία διεθνείς κρίσεις ασφαλείας. Σημειώνεται ωστόσο για λόγους πληροφόρησης ότι, όπως πρώτο στην Ελλάδα, δημοσίευσε το GR Diplomatic Reviev , η πρόεδρος της Κομισιόν και η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου θα επισκέπτονταν το Ισραήλ την 13 Οκτωβρίου 2023. Αν ρωτήσετε εμένα γιατί πήγαν εκεί θα σας απαντούσα ότι πιθανόν να τους ενημέρωσαν οι αξιωματούχοι των Βρυξελών πως είχαν υπόλοιπο στους λογαριασμούς για ταξίδια στο εξωτερικό.

Τα προηγούμενα συνθέτουν μόνο μια πολύ περιορισμένη εικόνα. Είναι προφανές ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις θα έχουν παράπλευρες απώλειες οι οποίες θα φέρουν ένα ντόμινο εξελίξεων πολλές από τις οποίες θα είναι απρόβλεπτες ακόμη και τους καλύτερους αναλυτές. Είναι βέβαιο πως αυτό το συμβάν επηρεάζει ή θα επηρεάσει σχεδόν όλες τις πτυχές της καθημερινότητας μας. Θα περιοριστώ σε μια αναφορά στο πιο άμεσο. Την ασφάλεια.

Η διασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας εκτιμάται βάσιμα πως θα είναι το μείζον πρόβλημα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα δεδομένου ότι όπως είδαμε από τους πανηγυρισμούς σε όλη την Ευρώπη τα χτυπήματα της Χαμάς τυγχάνουν ευρείας αποδοχής. Υφίσταται συνεπώς ο κίνδυνος έξαρσης της τρομοκρατίας από πυρήνες ισλαμιστών που ενδεχομένως ήδη βρίσκονται στη Δύση, κρυμμένοι ανάμεσα στα πλήθη των μεταναστών που κατέκλυσαν την Ευρώπη. Ως συνέπεια τέτοιων υπολογισμών εκ μέρους των κρατών και κάτω από την πίεση των εξελίξεων ίσως δούμε σύντομα το τέλος πολλών θεωριών , παραδοχών και πρακτικών που αφορούν στις θέσεις της ΕΕ στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων.

Στα μάτια μου η Χαμάς αντιπροσωπεύει μια μορφή βαρβαρότητας που πρέπει να εξαλειφθεί γιατί απειλεί όχι απλά τον δυτικό τρόπο ζωής αλλά αμφισβητεί την ίδια την διαδικασία κατά την οποία τα ζωώδη ένστικτα τιθασεύτηκαν είτε με την ηθική και την αυτοσυγκράτηση είτε με την επιβολή ποινών. Στη Δύση, παρά τις αστοχίες μας, έχουμε πετύχει την λογοδοσία, το δίκαιο του πολέμου και την ηθική απαξίωση που οδηγεί σε καταδίκη. Μπορεί όλα αυτά να είναι ατελή ή δυσλειτουργικά αλλά υφίστανται. Ελπίζω ότι θα είναι αρκετά για να νικήσουμε χωρίς να καταστρέψουμε όσα πετύχαμε.

Δημοφιλή