ΔΙΕΘΝΕΣ
15/10/2019 14:34 EEST

Σκληρές μάχες σε πόλεις - κλειδιά της ΒΑ Συρίας ενώ οι Κούρδοι ενισχύονται από τις δυνάμεις του Άσαντ

Κούρδοι και συριακές κυβερνητικές δυνάμεις κατά αντικαθεστωτικών ομοεθνών τους και Τούρκων και στη μέση χιλιάδες άμαχοι.

DELIL SOULEIMAN via Getty Images
Οικογένειες στη ΒΑ αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους που βρίσκονται στο δρόμο των τουρκικών δυνάμεων εισβολής. 

Οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στις τουρκικές δυνάμεις και στους σύριους αντικαθεστωτικούς συμμάχους τους που προσπαθούν να καταλάβουν μία πόλη- κλειδί στη μεθόριο με την Τουρκία. 

Οι Τούρκοι είχαν καταφέρει τις προηγούμενες μέρες να μπουν στην μεθοριακή πόλη Ρας αλ Άιν αλλά πλέον οι δυνάμεις των Κούρδων (Συριακός Δημοκρατικός Στρατός - SDF) προσπαθούν να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Συγκεκριμένα «εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους κοντά στη Ρας αλ Άιν», εκαι έχουν καταφέρει να καθυστερήσουν την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων «χάρη σε οχυρωματικά έργα, δίκτυα υπόγειων σηράγγων και (…) ενισχύσεις».

Μάλιστα κάποιες κουρδικές πηγές επισημαίνουν ότι πλέον οι SDF έχουν επανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Στο μεταξύ πιο δυτικά συγκρούσεις μαίνονταν στη διάρκεια της νύκτας και στην πόλη Μάνμπιτζ, όπου έχουν αναπτυχθεί οι δυνάμεις του στρατού του Άσαντ , σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση Ikhbariya.

Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε εικόνες από κατοίκους της πόλης να γιορτάζουν την άφιξη των κυβερνητικών στρατευμάτων ενώ η Δαμασκός ανακοίνωσε την αποστολή του συριακού στρατού στη Μάνμπιτζ μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε την Κυριακή με τους Κούρδους προκειμένου να ανασχέσουν την προέλαση του τουρκικού στρατού.

Δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν επίσης αναπτυχθεί νότια της Ρας αλ Άιν. 

Ο ΟΗΕ ζητά έρευνα για τις εκτελέσεις

Στη διάρκεια των επτά πρώτων ημερών της τουρκικής επιχείρησης έχουν σκοτωθεί 70 άμαχοι και 135 μαχητές των SDF, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από τις συγκρούσεις έχουν επίσης σκοτωθεί 120 φιλοτούρκοι μαχητές, αναφέρει η ίδια πηγή, ενώ ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 160.000 εκτοπισμένους.

Παρά τον βαρύ φόρο αίματος βέβαια, αυτό που έχει σοκάρει την διεθνή κοινή γνώμη είναι οι εικόνες που διέρρευσαν το Σαββατοκύριακο με τις εν ψυχρώ εκτελέσεις κούρδων μαχητών και μιας πολιτικού σε αυτοκινητόδρμο της ΒΑ Συρίας. Έτσι, σύμφωνα με το γραφείο ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ η Τουρκία θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για αυτές. 

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου, Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη πως έχει λάβει εικόνες από τους φόνους αυτούς, οι οποίοι φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν από μαχητές της Αχράρ αλ-Σαρκίγια κοντά στη Μάνμπιτζ.

«Η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί κράτος υπεύθυνο για παραβιάσεις από ομάδες που συνδέονται μ′ αυτό, από τη στιγμή που η Τουρκία ασκεί ουσιαστικό έλεγχο αυτών των ομάδων ή των επιχειρήσεων στην εξέλιξη των οποίων συνέβησαν αυτές οι παραβιάσεις», δήλωσε ο Κόλβιλ. «Καλούμε τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν αμέσως αμερόληπτη, διάφανη και ανεξάρτητη έρευνα».

NAZEER AL-KHATIB via Getty Images
Άνδρες της τουρκικής εμπροσθοφυλακής, που αυτο-αποκαλούνται μέλη του Συριακού Εθνικού Στρατού επιχειρούν κατά Κούρδων στην πόλη Ρας αλ Αϊν. Την ίδια στιγμή πυκνώνουν οι φωνές πως στις τάξεις του βρίσκονται πρώην μέλη του Ισλαμικού Κράτους και τη Αλ Κάιντα. 

 

Όλοι και περισσότεροι ξεριζωμένοι από τα σπίτια τους

Στο μεταξύ το δράμα των αμάχων συνεχίζεται και περισσότεροι από 275.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας της τουρκικής επίθεσης 

Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται περισσότερα από 70.000 παιδιά ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε  πως η τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία θα συνεχισθεί μέχρι «να επιτευχθούν οι στόχοι της», παρά τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον για να τερματισθεί.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας (...) μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι μας», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του από το Μπακού που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

(Mε πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)