Σκληρό lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου – Τότε ξανανοίγουν τα σχολεία

Η αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα 3-10 Ιανουαρίου είναι απόφαση του πρωθυπουργού για προληπτικούς λόγους.
ASSOCIATED PRESS

Με στόχο να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή σκληρότερου lockdown για μία ακόμη εβδομάδα, ενώ στις 11 του μήνα ανοίγουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, κάτι που αποτελούσε και κυβερνητική προτεραιότητα.

Αυτό σημαίνει ότι από αύριο και μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα, σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος. Επίσης επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Στις 11 του μήνα, μαζί με τα σχολεία, επανέρχεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων που επιτρέπονται σήμερα (δηλαδή του click away, των κομμωτηρίων, κλπ)

Σχετικά με τις εκκλησίες, η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, οι ναοί, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Όπως λένε από την κυβέρνηση, στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Την επαναφορά του σκληρού lockdown, έστω και για μία εβδομάδα, την αποφάσισε για προληπτικούς λόγους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τα νέα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται. «Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών. Δυστυχώς, περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν τα Χριστούγεννα σε κλίνες Covid, ενώ περισσότεροι από 400 εξακολουθούν να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», τόνισε στην ανακοίνωση του ο Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας ότι τα δεδομένα αυτά επιβάλλουν την επαγρύπνηση προκειμένου να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η διασπορά του κορονοϊού.

«Επιβάλλεται, συνεπώς, να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για να βελτιώσουμε την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Ώστε να ξαναγυρίσουμε, σταδιακά, σε μια μορφή κανονικότητας. Και, πρώτα από όλα, να μπορέσουν τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία», ανακοίνωσε –μεταξύ άλλων- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία.

«Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους», ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Δημοφιλή