Σούδα Χανίων: Xωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο - Προηγήθηκαν εκκενώσεις

Εκκενώθηκε το ναυτικό νοσοκομείο και σχολείο ενώ καθυστέρησε η έναρξη της μεγάλης αντισεισμικής άσκησης ΜΙΝΩΑΣ.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον η μεγάλη φωτιά που έσπασε στη Σούδα Χανίων κοντά στον Ναύσταθμο.

Οι πυροσβέστες περιόρισαν μέσα σε λιγότερο απο δυο ώρες την φωτιά, ενώ τώρα αντιμετωπίζονται μικρές καύσεις μέσα στην καμένη έκταση. Η πυρκαγιά χαρακτηρίστηκε απο την αρχή ως ιδιαίτερα επικίνδυνη όχι μόνο επειδή ήταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή αλλά κινήθηκε πολύ γρήγορα και έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και λόγω των ισχυρών ανέμων η ταχύτητα των οποίων φτάνει τα 8 μποφόρ.

Οι φλόγες νωρίς το πρωί άρχισαν να κατακαίουν το δασικό τμήμα στον Κόμβο του Ναυστάθμου στο ύψος της Εθνικής Οδού του ΒΟΑΚ, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να μην επεκταθεί η φωτιά στην περιοχή Πλατάνι και οδηγηθεί στα Μεγάλα Χωράφια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 8.25 και στην περιοχή από την αρχή έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της περιοχής κοντά στον Ναύσταθμο, προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή ενώ απομακρύνθηκε και το προσωπικό του Ναυστάθμου.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στον οικισμό Ναύσταθμο απομακρυνθείτε από την περιοχή. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Όπως αναφέρει το zarpanews.gr εκκενώθηκε και ένα σχολείο ενώ άμεσα ειδοποιήθηκαν οι γονείς των παιδιών, οι οποιοι τα παρέλαβαν.

Επίσης εκκενώθηκε πλήρως και το Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης . Όπως δήλωσε στο zarpanews.gr ο διοικητής και τα οκτώ άτομα που νοσηλεύονταν έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια. Παράλληλα, ένας σταθμός πρώτων βοηθειών έχει στηθεί σε αρματαγωγό όχημα του ναυτικού.

Στο σημείο πνέουν θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι οι οποίοι δυσχαιρένουν το έργο της πυρόσβεσης ενώ σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 77 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 38 οχήματα. Επίσης προσπαθεί να επιχειρήσει και ελικόπτερο αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Χανίων, Γιώργο Τσαπάκο λόγω της φωτιάς θα καθυστερήσει η έναρξη της 2η φάσης της αντισεισμικής άσκησης ΜΙΝΩΑΣ που θα ξεκινούσε σήμερα το πρωί σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Εν τω μεταξύ, φορείς, σχολικές μονάδες και υπηρεσίες που πρόκειται να συμμετάσχουν σε όλα τα σενάρια της άσκησης ΜΙΝΩΑΣ βρίσκονται εν αναμονή σχετικών εντολών, αλλά, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Δημοφιλή