Στην Τανάγρα τo απόγευμα αεροσκάφος με Έλληνες από Σουδάν απεγκλωβίστηκε ο Μητροπολίτης Νουβίας

Σε χειρουργικές επεμβάσεις υπεβλήθησαν οι δύο τραυματίες που αφίχθησαν χθες, στην ΜΕΘ του 401 διασωληνωμένος ο 59χρονος.
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Ακόμα 13 άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και έφθασαν αργά χθες το βράδυ με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών μεταξύ αυτών είναι και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας που μαζί με άλλους πιστούς είχε εγκλωβιστεί σε ορθόδοξο ναό στο Χαρτούμ.

Επίσης σε επιτυχής πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις για τα τραύματα που είχαν υποστεί υπεβλήθησαν από ομάδα ειδικών χειρουργών του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, οι δύο Έλληνες τραυματίες 59 και 42 ετών που έφτασαν την Τρίτη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάζουν ικανοποιητική βελτίωση αλλά η κατάστασή τους παραμένει σοβαρή.

Ο 59χρονος,που χτυπήθηκε από ρουκέτα έξω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ, παραμένει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ο 42χρονος, ο οποίος έφερε κατάγματα κάτω άκρων και τραύματα από θραύσματα, νοσηλεύεται σε απλό θάλαμο.

Στο μεταξύ το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις προκειμένου να επαναπατριστούν και οι 80 ομογενείς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας η προσγείωση του ελληνικού αεροσκάφους που θα μεταφέρει Ρουμάνους, Φινλανδούς και Έλληνες από το Τζιμπουτί και την Ιορδανία αναμένεται στις 4 το απόγευμα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας.

Στο μεταξύ στρατός και παραστρατιωτικοί ανακοίνωσαν συμφωνία κατάπαυσης πυρός που εάν τηρηθεί, έστω και σε μεγαλύτερο βαθμό από τις προηγούμενες, θα δώσει την ευκαιρία στις ξένες ένοπλες δυνάμεις χωρών που επιχειρούν να απομακρύνουν πολλούς περισσότερους ξένους υπηκόους.

Οι Ελληνικές δυνάμεις φαίνεται ότι κινούνται σε δυο πυλώνες:

Ο βασικός, όπως έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι μεταφορά Ελλήνων αλλά και άλλων πολιτών από χώρες όπως το Τζιμπουτί ή άλλες στις οποίες μεταφέρονται όσοι απομακρύνονται.

Ο δεύτερος πυλώνας φαίνεται ότι έχει να κάνει με το «παράθυρο ευκαιρίας» εφόσον βεβαίως επιτευχθεί η 72 ωρών κατάπαυση πυρός. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα ενδέχεται το ελληνικό C-130 που έχει μετασταθμεύσει στην Ασουάν να μετακινηθεί στην βάση που προσγειώνονται τα συμμαχικά μέσα στο Χαρτούμ. Πρόκειται για σημείο 22 χλμ από το κέντρο εκεί που βρίσκεται και Έλληνες.

Damaged buildings are seen following clashes between the paramilitary Rapid Support Forces and the army in South Khartoum locality, Sudan April 25, 2023. REUTERS/ Stringer
Damaged buildings are seen following clashes between the paramilitary Rapid Support Forces and the army in South Khartoum locality, Sudan April 25, 2023. REUTERS/ Stringer
STRINGER via Reuters

Απελπιστική η κατάσταση στην χώρα

Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ η συμφωνία κατάπαυσης πυρός τηρείται μόνο "μερικώς".

Πυρά και εκρήξεις ακούγονταν στην Ομντουρμάν, δίδυμη πόλη του Χαρτούμ ενώ σύμφωνα με τo Reuters ο στρατός χρησιμοποίησε UAVs για να πλήξει θέσεις των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), ενώ αεροπορικά πλήγματα από drones αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη Μπαχρί, όπου ο τακτικός στρατός προσπάθησε να εμποδίσει την κατάληψη διυλιστηρίου.

Επίσης βλήμα έπληξε νοσοκομείο της Ομντουρμάν τραυματίζοντας 13 ανθρώπους, σύμφωνα με υπεύθυνο της δομής υγείας.

Απο την έναρξη των εχθροπραξιών το Μεγάλο Σάββατο τουλάχιστον 459 ανθρώποι έχουν σκοτωθεί και έχουν τραυματίσει πάνω από 4.000, σύμφωνα με τον ΠΟΥ αν και εκτιμάται πως ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς πτώματα κείτονται στους δρόμους.

Νοσοκομεία υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν και η διανομή τροφίμων και άλλων ειδών πρακτικά ανεστάλη στη χώρα των 46 εκατομμυρίων κατοίκων, το ένα τρίτο εκ των οποίων χρειάζεται επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσει.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών έκανε λόγο για «εξαιρετικά οξείες» ελλείψεις τροφίμων, πόσιμου νερού, φαρμάκων και καυσίμων στη χώρα, ραγδαία αύξηση των τιμών –σε όποια εμπορικά καταστήματα λειτουργούν–, ενώ επισήμανε επίσης πως οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αναγκάστηκαν να μειώσουν δραστικά τη δραστηριότητά τους.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες περιμένει ότι εκατοντάδες χιλιάδες σουδανοί άμαχοι θα προσφύγουν σε γειτονικές χώρες.

Παρ' όλα αυτά «Δεν υπάρχει προς το παρόν ουδεμία σαφής ένδειξη πως είτε ο ένας, είτε ο άλλος (στρατηγός) είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί στ’ αλήθεια, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως και οι δυο τους πιστεύουν ότι η στρατιωτική επικράτηση επί της άλλης πλευράς παραμένει εφικτή», τόνισε τοποθετούμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Φόλκερ Πέρτες, ο ειδικός επιτετραμμένος και επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν.

Πηγή: ΕΡΤ, Reuters

Δημοφιλή